Başbakan Erdoğan, 'Yerel seçimlerde başörtülü adayımız olacak'

Başbakan Erdoğan, 'Yerel seçimlerde başörtülü adayımız olacak'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Yerel seçimlerde başörtülü adayımız olacak" dedi.

ATV ve AHaber'in ortak yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başbakan Erdoğan, seçim sistemiyle ilgili tartışmak için 3 teklif sunduklarını belirterek, "Bunlar tartışılsın istedik. Bunlardan birisi zaten mevcut durum. Yüzde 10 seçim barajı vardı. O zaman yeni bir partiydik. Yüzde 10 barajıyla seçime girerek parlamentoda yer aldık. 2. teklif genelde yüzde 5 baraj olsun ve daraltılmış bölge sistemi uygulayalım, 3. teklifimiz baraj tamamen kaldırılsın dar bölge sistemi uygulansın. Bize gelen önerileri bekleyeceğiz. Tekrar değerlendirme yapıp ona göre adımımızı atmayı planlıyoruz. Kamuoyu araştırması yapacağız. Hangisi çıkarsa o istikamette adımımızı atarız. İnanıyoruz ki bu yeni dönemde hayırlı kararlar çıkacaktır" dedi.

Seçim barajlarının yasal düzenleme gerektirdiğini belirten Erdoğan, "Bunun bayrama yetişmesi mümkün değil. İdari tasarruflarımız olan maddeler var. Bakanlar Kurulu kararıyla çıkarabileceğimiz maddeleri bayrama kadar çıkarıp halkımıza müjdeyi vermek istiyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, paketteki kararların belli bir bölgeyi değil tüm Türkiye'yi kapsadığını belirterek, "Sadece Kürt kardeşlerimizi kapsadığını söylersek yanlış söylemiş oluruz. Bu maddeler birçok etnik kökenli kardeşlerimizi kapsıyor. Bir şeyi karıştırmayalım resmi dille karışıklığa gitmeyelim. Bu resmi dille birbirine asla karıştırılmamalıdır. Resmi dil Türkçe'dir. Özel okullarını da kendileri kuracak. Özel okulunu kur dersini ver. Seçmeli ders olarak Kürtçe'yi devletin okulunda da okuyabilirsin. Dert nedir? Samimiyetse artık burada adım atılmıştır. Benim Kürt kardeşim sadece Doğu Bölgesi'nde yaşamıyor. Türkiye'nin her ilinde Kürt kardeşlerimiz var. Bunlar görmemezlikten gelinmemeli. Biz Gaziantep'te silme oradan çıkmışız. Adıyaman öyle. Bu iller bölgenin önemli illeri. Bunları görmezden gelmemek gerekir. Devletin bizim yönetim olarak tespitimiz bugünün tespiti değil bir yerlerin talebi üzerine de değildir. Gelen talepler doğrultusunda uygulamaya koyduk. Bir taraftan çözüm süreci ve akil insanlarımızın belirlediği maddeler var. Tepkiler çok olumlu. " dedi.

Erdoğan, 'THY'de Kürtçe anons mümkün mü?' sorusuna, "Bunlar çok spesifik konular. Aynı şeyi o zaman Laz kardeşlerimizin yaşadığı illerde de yapılması lazım. Ülkenin belli bir oturmuş yapısı var. Ama dünyayı da iyi tanımamız lazım. Ülkemizi lokalize edersek ülkeye çok yazık etmiş oluruz" cevabını verdi.

Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye vatandaşlığı şemsiye olmalı. Biz Türkiye Cumhuriyeti devleti altında herkesi topladık. Millet dediğimiz zaman millet kavramını ırki olarak alırsak bilimsel olarak da yanlışa düşeriz. Millet kavramının içerisinde sadece bir ırk, bir kavim yoktur. Türk milleti dediğimiz zaman içerisinde birçok etnikten kardeşimiz var. Muhaliflerimiz bunu böyle anlamıyor. Andımız içinde bir çok kesimi rahatsız eden beyanlar var. Artık tek tipçilikten kurtulmamız gerekiyordu. Bu da bunun için bir adım. Klavyelere özgürlük dedik ve Q klavyeyi koyalım dedik. Kürt kardeşlerimizin bu klavyeyi kullanması daha kolay".

Erdoğan, 'Tam iktidar olduğunuza göre herkesin Başbakan'ı olmak, muhalefeti de muhafelete bırakmak doğru olmaz mı?' sorusuna, "Öncelikle hiç şüpheniz olmasın ben herkesin Başbakanıyım. Bunu böyle bilin. Herkesin başbakanı olmasam. Hakkari'yi Şırnak'ı düşünmem. Ayırım yapıyor olsaydık Doğu'ya o kadar yatırım yapmazdık. Kaç tane ilimizde havaalanı yoktu ama şimdi var. Olmayan yerlere de hızla yapılıyor. Sürekli önümüz kesiliyor. PKK tehdit ediyor yakıyor ve yıkıyor. Buna rağmen devam ettik edeceğiz. Bireyi güvence altına almak için adımlar attık. Tüm inanç gruplarına eşit mesafededir. sözü vardı. Biz hep bunun mağduru olduk ama biz mağdur etmeyiz. Hiçbir zaman ayrımcılık yapmadık. Ayrımcılık cezasını getirdik ve kim olursa olsun cezalandırılacak. Cezası da 1 ila 3 yıl arasında olacak. Din, dil, ırk konusunda ayrımcılığa asla göz yummayacağız. Ayrımcılığa asla tahammül edemeyiz" cevabını verdi.

Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) konusunda, "Rusya'da G20'de sayın Obama 'BM Güvenlik Konseyi felç olmuştur' dedi. Gerçekten felç olmuştur. Biz bunu yıllardır söylüyoruz. Dünyayı bir ülkenin dudakları arasına mahkum edemezsiniz. Bir taraftan demokrasi ve insan hakları diyeceksiniz. Diğer taraftan bir ülke hayır deyince onaylanmıyor. Bu olmaz. Bu sayı mesela 15 olmalı dönerli olmalı. Her inançtan ülke olmalı. Böylece dünyadaki barışın ve hakların sağlanacağını düşünüyoruz. Burada rahatsız olanlar var. Burada rahatsız olanlar inanın o 5'ten başkası değil. Ülkemizde dünya 5'ten büyüktür diye kampanya başlatıldı. Ben de gittiğim her yerde işliyorum. BM'de tüm dünya temsil edilmeli" dedi.

Erdoğan, kamuda başörtüsü konusunda da "

Burada TSK çalışanlarına, emniyet mensuplarına ve hakim ve savcı istisnai olarak yasayla belirlenmiş değil. Kendi mevzuatında belirlenmiş. Bunlar kendileri istediği gibi düzenleyebilirler. Direkt olarak aşabileceğimiz kamu dairelerindeki sorunları çözelim istedik. Herşeyin belirli aşamalarını kırmadan dökmeden düzelme yapmak istedik. Ülkenin hassasiyetleri onlarca da mevcuttur. Şuanda atılan bir adım bile büyük adımdır" dedi.

Erdoğan, yerel seçimlerde başörtülü adayları olup olmayacağı sorusuna, "Yerel seçimlerde başörtülü adayımız olacak. Şu an size yerini ve sayısını veremem ama başörtülü adayımız olacak. Aday tespitleri 1 Ekim'e kadar devam edecek. Araştırmalarımız temayül yoklamalarımız, kamuoyu yoklamalarımız sonucunda adaylarımızı belirleyip açıklayacağız" dedi.

'Paketler devam ettiği takdirde, Genelkurmay Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanacak mı?' sorusuna Erdoğan, "Şu anda bana bağlı olarak çalışıyor. Gündemimizde yok" cevabını verdi.