Başbakan Erdoğan'dan Gemi İstedi

Başbakan Erdoğan'dan Gemi İstedi
Rize Deniz İhtisas Spor Kulübü Başkanı Hamit Turna, Karadeniz üzerinde yeniden yolcu gemisi seferlerinin başlatılmasını istedi

Turna, Bizden de eskiler “Gülcemal” vapuruyla yolculuklarını anlatırlar. Gülcemal Vapuru ülkemizin ilk kıtalararası yük ve yolcu taşıyan gemilerinden biridir.

Bu gemi,  İzmir’den İstanbul’dan kalkar tüm kıyı kentlerine uğrardı. Geminin limanlara gelişi bir şenlik olurdu. Gülcemal’den sonra, Ordu, Giresun, Marmara gibi yük ve yolcu taşıyan gemiler Karadeniz’in süsleri oldular. İnsanlar sadece yolcularını karşılamak için değil bu gemileri görmek için de kayıklarla gemileri seyretmeye giderlerdi. Gelinler, hastalar kayıklarla gemileri gezmeye götürülür, gemilerin etrafında tur attırılırdı.

Karadeniz’de son yolcu gemisi yazları turistik amaçlı sefer yapan bir gemiydi. 2002 yılından sonra bu geminin seferleri de iptal edildi. Karadeniz bu geminin seferlerinin iptal edilmesinden sonra herhalde yaşlı veya ölü kabul edildi. Bir gelin gibi süzüle süzüle gelen gemilerin yolu artık Karadeniz’e uğramaz oldu.

50-60 yaşında olanların hemen hepsi yolculuklarını gemilerle yaparlardı. Bu yaştaki herkesin deniz yolculuğuyla ilgili ilginç anıları vardır.

Rizeli Karadenizli bir Başbakanımız var. Sanırım Sayın Başbakanımızın da deniz yolculuk anıları vardır. Karadeniz’i İç Anadolu’ya, Doğu Anadolu’ya, Orta Asya’ya, otoyollarla, demiryollarıyla bağlama düşüncesi çok doğru bir düşüncedir ancak Karadeniz’i, Marmara’ya, Ege’ye, Akdeniz’e, okyanuslara bağlama düşüncesi de çok doğru bir düşüncedir.

Sayın Başbakanımızdan Karadeniz’in süslü gelinleri olan gemilerimizi istiyoruz.