Başbakan İvanişvili: "Durum Kötüye Giderse..."

Başbakan İvanişvili: "Durum Kötüye Giderse..."
Gürcistan Başbakanı Bidzina İvanişvili, "Eğer işler kötüye giderse, 4 sene boyunca görevimde kalmaya hazırım ve...

Başbakan İvanişvili, Radisson Hotel’de yaklaşık 3 saat süren toplantıda, hükümetin geçiş sürecindeki dinamiklerini ve kendi hükümetinin elde ettiği başarıları özetledi. İvanişvili, daha sonra kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. "Eğer işler kötüye giderse, 4 sene boyunca görevimde kalmaya hazırım ve gelecek seçimlerde tekrar iktidarda kalmak için rekabet edeceğim” dedi.

Cumhurbaşkanı Saakaşvili’ye yönelik meclis soruşturmasıyla ilgili soru üzerine İvanişvili, “Gürcistan, 1 Ekim seçimlerinin ardından parlamenter bir cumhuriyet olmuştur. Cumhurbaşkanının en kısa sürede yeni anayasayı desteklemesi mantıklı olacaktır. Gürcü halkının ve uluslararası toplumun, yapılacak değişikliklerin, anayasada düzenlenebileceğinden emin olmalarını istiyoruz. Cumhurbaşkanlığı makamı ise yeni anayasayla ilişkili. Yeni yasaya göre meclis soruşturması politik olarak başlatılmayacak. Cumhurbaşkanı yerini koruyacak fakat yeni hakları ve bağlılıkları olacak” diye konuştu.

2014 baharında siyaseti bırakacağına dair açıklamaları sorulan İvanişvili, işler yolunda gittiği takdirde, makamını ve siyaseti bırakacağını ancak durumlar kötüye giderse makamında kalacağını ve gelecek seçimlerde de adaylığını koyacağını söyledi. İvanişvili, “Eğer toplumda sözlerimizi yerine getiremeyeceğimize dair şüpheler veya soru işaretleri varsa, ya da daha sonraki seçimlerde kazanamayacağımızı düşündüğümüz için istifa edeceğimi düşünüyorlarsa, bunu yapmayacağım. Eğer toplum bu konuda şüphe duyacaksa, emin olun ki, görevimi tam dönem yerine getireceğim ve gerektiği takdirde gelecek seçimlerde adaylığımı koyacağım” dedi. “Eğer işler kötüye giderse, 4 sene boyunca görevimde kalmaya hazırım ve gelecek seçimlerde tekrar iktidarda kalmak için rekabet edeceğim” diyen Başbakan İvanişvili, “Ancak planlarıma uygun şekilde iyiye giderse, siyaseti bırakmam toplumun yararına olacaktır” ifadelerinde bulundu.

İvanişvili, 2014 bahar aylarında istifa etmesi durumunda sivil toplum örgütlerine katılacağını, böylece sivil toplumu kuvvetlendirerek hükümeti denetleme altına alabileceğini ve Gürcistan’da, ulaşılması için yaklaşık 20 yıl gerektiğini ifade ettiği 'Avrupai bir toplum' oluşmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Başbakan İvanişvili, bir ay içerisinde başka bir toplantı daha yapılacağının sözünü vererek konuşmalarını sonlandırdı.