Başbakan, RTEÜ Arzu Ettiğim Noktada Değil

Başbakan, RTEÜ Arzu Ettiğim Noktada Değil
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kurulduğu güne nazaran çok ileri bir noktada olan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nin henüz arzu ettiği noktada olmadığını kaydetti.

Başbakan Erdoğan, Rize'deki programı kapsamında kendi adını taşıyan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Meclis Toplantısı'na katıldı. Üniversiteye gelişinde, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Rektör Vekili Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Üniversite Mütevelli Heyet Başkanı İsmail Kahraman tarafından karşılandı. Toplantıda konuşan Erdoğan, Rize'de kurulan üniversiteye, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi isminin verilmesinden dolayı, meclis üyelerine ve Rizeli hemşerilerine teşekkür etti. Programın sonunda Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Başkanı İsmail Kahraman tarafından Başbakan Erdoğan'a hediye takdiminde bulunuldu.

FARKLI ŞEHİRDEKİ RİZELİLERİ RİZE'YE VEFA BORÇLARINI ÖDEMEYE ÇAĞIRMALIYIZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün öğle saatlerinde İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde düzenlenen, ismini taşıyan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Meclis Toplantısı’na katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, vakfın kuruluşuna ön ayak olan herkese ve üniversiteye isminin verilmesine tekrar teşekkür etti. Burada konuşan Başbakan Erdoğan, "Ben bu ülkenin başbakanı olarak baba ocağı, ana ocağım Rize'ye vefa borcunu ödemenin gayreti içindeyim. Babam gibi, annem gibi Rize'den çıkmış, farklı şehirlere yerleşmiş Rizelileri şehirlerini unutmamaya, şehirlerine olan vefa borcunu ödemeye çağırmalıyız." dedi.

erdogan-rte-universitesi-vakfi-toplantisinda-1.jpg

RTE ÜNİVERSİTESİ ARZU ETTİĞİM NOKTADA DEĞİL

Erdoğan, 42 akademik birime sahip ve 2006 yılında kurulduğu güne nazaran çok ileri bir noktada olan üniversitenin henüz arzu ettiği noktada olmadığını ifade ederek “Rize’ye bu üniversiteyi kurarak Rizeli çocuklarımızın, gençlerin eğitim aşkını adeta bir vuslatla taçlandırdık. Şimdi yapmamız gereken şimdi bu Rizeli’nin damarlarında bulunan bu eğitim aşkını üniversite ile buluşturmak olmalı” diye konuştu. Bunu yaparken tüm Rizelileri memleketlerine olan vefa borcunu ödemeye çağıran Erdoğan, “Ben bu ülkenin başbakanı olarak baba ocağı ana ocağım Rize’ye vefa borcunu ödemenin gayreti içindeyim. Babam gibi annem gibi Rize’den çıkmış farklı şehirlere yerleşmiş Rizeliler’i şehirlerini unutmamaya, şehirlerine olan vefa borcunu ödemeye çağırmalıyız” şeklinde konuştu.

Üniversitenin de tıpkı ismi gibi varolduğu müddetçe ülkeye, millete, insanlığa özellikle de Rize ve Karadeniz'e hizmetkar olacağına yürekten inandığını ifade eden Erdoğan, "2006 yılında kurulan üniversitemiz, 3 enstitü, 11 fakülte, 7 yüksekokul, 7 meslek yüksekokulu, 8 araştırma ve uygulama merkezi ve rektörlüğe bağlı 6 bölüm olmak üzere 42 akademik birime sahip oluyor. Hiç kuşkusuz, 2006 yılında kurulduğu güne nazaran çok çok ileri bir noktadayız' dedi.

erdogan-rte-universitesi-vakif-toplantisinda-(3).jpg

RİZE'NİN EĞİTİM ORANI TÜRKİYE GENELİNİN ÇOK ÜZERİNDE

Üniversitenin henüz arzu edilen noktaya ulaşmadığını ifade eden Erdoğan, "Esasen üniversitemiz, Rize şehrinde kurulmuş olması hasebiyle çok ciddi bir eğitim potansiyeline sahip. Bütün Doğu Karadeniz'de olduğu gibi Rize'de eğitim oranı, Türkiye genelinin çok çok üzerinde, bunu görmemiz gerekiyor. Rize'de doğmuş gençlerimizin çok önemli bir kısmı yüksek eğitim görme imkanını yakaladılar, iyi eğitimler aldılar ve Türkiye'de her alanda önemli vazifeler, önemli sorumluluklar yüklendiler" diye konuştu.

Rizeli'lerin Türkiye genelinde eğitim için en büyük fedakarlığı ödeyen ve meşakkatlere katlanan bir kesim olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: "Rize'de eğitim görmenin nasıl fedakarlık gerektirdiğini eminim ki birçoğunuz yaşayarak tecrübe ettiniz. Sizlere büyüklerimiz, bunları hep anlattılar. Bana da gerek babam olsun, dedem olsun hep bunları anlattı. Köylerimizin bir çoğunda okul bulunmuyordu. Bırakınız okulu yol bulunmuyordu. Vasıta söz konusu değildi. Sabahın çok erken saatlerinden yataklarından kalkan çocuklar, önlüklerini giyiyor, yamalı pantolandan paltosuna kadar sırtlarına geçiriyor, büyüklerinden kendilerine kalan, bakıyorsunuz tabanı delik deşik ayakkabılarıyla o minik ellerini nefesleriyle ısıtarak yollara düşüyorlardı. En yakın okula gitmek için kimi zaman saatlerce yürümek gerekiyordu. Bu yürüme yol üzerinde hatta patika üziriende bile olmayabiliyordu. Çamurun, suyun, karın üzerinde Rize köylerinin o dağınık yapılaşması içinde saatlerce insana rastlamadan yapayalnız yürümek zorunda kalıyorlardı. Çocuklar en yakın okula ulaştıklarında daha ders başlamadan zaten yorulmuş, bitmiş, tükenmiş bir halde oluyorlardı. Rize coğrafi olarak tabii ki dağlık bir yapıya sahipti. Okula ulaşınca dertler bitiyor muydu? Hayır, bitmiyordu. Sobası yanmayan, aracı gereci bulunmayan öğretmeni bile zor bulunan kalabalık sınıflarda akşam ediliyor, akşam da aynı şekilde bu kez dönüş meşakkati başlıyordu."

Rizeli çocukların ilkokulu bitirdikten sonra ortaokul ve lise için çok daha uzaklara gitmek durumunda kaldıklarına işaret eden Erdoğan, "Yolculuk daha da zor bir hal alıyordu. Liseyi bitiren talebelerimiz, Rize'de böyle bir imkan bulunmadığı için yakın illere, Trabzon'a, İstanbul'a, Samsun'a, Ankara'ya üniversite okumak için gidiyorlardı. İşte bu ve buna benzer zorluğa, tehlikeye badireye rağmen bizim çocuklarımız sabırla, sebatla okudular" ifadelerini kullandı.

erdogan-rte-universitesi-vakfi-toplantisinda-2.jpg

-"Bu toplantı bir yerde bu seferberliğin ilanıdır"

Erdoğan, 81 vilayetin tamamıyla birliktke Rize'de eğitimin altyapısını iyileştirmek, eğitimdeki ilkel görüntüleri ortadan kaldırmak için büyük bir seferberlik başlattıklarını anımsatarak, şöyle devam etti:"11 yıllık süreç içinde Rize'de toplam bin 503 yeni derslik açtık. Rize'deki okullarımıza şu ana kadar gönderdiğimiz bilgisiyar sayısı 6 bin 787. 11 yıl önce Rize'de 2 bin 974 öğretmen görev yaparken, bugün 3 bin 769 öğretmen görev yapıyor. Yurtlar, pansiyonlar lojmanlar noktasında önemli yatırımlar gerçekleştirdik. Türkiye genelinde olduğu gibi Rize'de ücretsiz kitaplarıyla, burslarla, eğitim yardımlarıyla öğrencilerimizi ve velilerimizi çok güçlü şekilde destekledik. Bütün bunların üzerine Rize'ye inşa ettiğimiz bu üniversitemizi kurarak Rizeli çocuklarımızın gençlerimizin, eğitim aşkını adeta bir vuslatla taçlandırdık. Şimdi yapmamız gereken Rize'nin, Rizeli'nin damarlarında bulunan o eğitim aşkını, o fedakarlığı, cefakarlığı üniversitemiz ile buluşturmak olmalı. Yani bütün o meşakkatlere katlanan, sabreden, sebat eden Rizeli'leri tek tek bulup, kendilerinin yaşadığı zorlukları sonrakilerin yaşamasını önlemeleri için, onları sefeberliğe davet etmek zorundayız. Bu toplantı bir yerde bu seferberliğin ilanıdır."

- "Rize kendisine sırt dönülecek şehir değildir"

erdogan-rte-universitesi-vakif-toplantisinda-(10).20130825171748.jpg

Özellikle akademik noktada Rize'nin çok önemli değerler yetiştirdiğini, aynı zamanda iş dünyasında çok önemli, çok başarılı isimlere sahip olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Hem bu akademik isimleri hem iş dünyamızını Rizeli isimlerini Rize'nin bugünkü çocuklarına vefa borçlarını ödemek üzere artık göreve davet etmek, onlardan istifade etmek zorundayız. Rize kendisine sırt dönülecek, unutulacak bir şehir değildir. Ben bu ülkenin Başbakanı olarak, baba ocağım, ana ocağım Rize'ye vefa  borcumuzu ödemenin gayreti  mücadelesi içindeyim . Babam gibi, annem gibi Rize'den çıkmış farklı şehirlere yerleşmiş oralarda yuva kurmuş, hayat kurmuş herkesi de bu şehirlerini unutmamaya, şehirlerine olan vefa borçlarını ödemeye çağırmak durumundayız. Bu meclis toplantısında gerçekten çok değerli Rizeli hemşerilerimle, çok değerli Rizeli isimlerle birlikteyiz. Şunu da söyleyeyim, bu kadar değiliz. Bunun adeta geometrik çarpanı var. Sadece bizim çabalarımız da yeterli değil. Rizeli olan, kendisini Rizeli gören, Rize sevdası içinde olan herkese tek tek ulaşıp, başta üniversite olmak üzere Rize'nin eğitimine, ticaretine, sanayisine, daha fazla katkı yapmaları için teşviklerimizi, artırmak zorundayız. Rize'nin, evet, eğitime yönelik çok büyük bir aşkı, büyük bir sevdası var. Ama Rize aşkına, sevdasına ulaşmak için, yani vuslat için artık uzak diyarlara göç etmek zorunda değil. Bizim bu işi artık burada halletmemiz gerekiyor. Her şeyi Rize'de bitirmeliliz. Her anlamda büyük potansiyelimiz bulunuyor. Sadece Türkiye sathına yayılmış Rizeliler noktasında değil coğrafi olarak kültürel olarak tarım, sanayi, turizm olarak üniversitemiz büyük potansiyel barındırıyor."

erdogan-rte-universitesi-vakfi-toplantisinda.jpg

-"Rize'deki üniversitemizden uluslararası başarıyı şahsen bekliyorum"

Başbakan Erdoğan, "çay" denildiğinde dünyada Rize'deki üniversitenin akla gelmesi gerektiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:"Bunu başarmalıyız. 'balıkçılık, denizcilik' denildiğinde üniversitemiz tüm dünyada otorite olabilmeli. Kaptan mı diyorsunuz, hemen akla Rize gelmeli, Rize'deki üniversitemiz gelmeli. Buradan çıkan elemanlar aranmalı. Karadeniz denildiğinde Karadeniz ülkeleri, Karadeniz uluslararası politikaları denildiğinde hem bölgede hem dünyada üniversitemiz adeta otorite olmalı. Tabiat turizminde, botanik konusunda, hayvancılıkta, vahşi yaşamda, dağcılık başta olmak üzere sporda, Rize tüm dünyada üniversitesiyle adeta rekabet içerisinde olan şehirlerimizinden bir tanesi olmalı. Rize her anlamda bunu başaracak, imkanlara, fırsatlara, birikime azami ölçüde sahip olmalı ve bunu kullanabilmeli. Rize'den, Rize'deki üniversitemizden ben böyle bir ulasal, uluslararası başarıyı şahsen bekliyorum. Bunu temin etmek için de ne gerekiyorsa imkanlar dahilinde bunu yapacağımızı bilmenizi istiyorum."

Yaklaşan eğitim öğretim sezonu ile ilgili olarak da Erdoğan, 11 yıl boyunca eğitimin alt yapısını iyileştirmek modernleştirmek için çok büyük yatırımlar gerçekleştirdiklerini hatırlatarak “Bizim artık eğimin fiziki alt yapısından eğitimin muhtevasına daha fazla yoğunlaşmamız kaçınılmaz hale geldi. Ekonominin ihtiyaç duyduğu elamanları yetiştirmek için muhteviyata yönelmemiz lazım. Ülkesini ve dünyayı daha iyi tanıyabilen gençlerin yetişmesine önem vermeliyiz” diye konuştu.

“ÖZGÜRLÜK İSTEDİĞİN YERDE İSTEDİĞİN ŞEKİLDE AT OYNATMAK DEĞİLDİR”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında özgürlüğün tanımını da yaparak “İlk dersimizden üniversitenin son gününe kadar bizim çocuklarımıza gençlerimize demokratik kültürü hoş görüyü birbirinin yaşam tarzına saygıyı anlatmamız geriyor. Kardeşlerim bizim en önemli aşmamız gereken şey özgürlükler konusudur. Peki özgürlük nedir? Bunu sorduğumuz zaman özgürlük istediğin yerde istediğin gibi at oynatmak değildir. Özgürlük bir başkasının özgürlük alanına kadardır, o alanda istediğini yapmaktır. Buda kamu düzenini bozmak sureti ile değil kamu düzenine saygı duymak sureti iledir. Ama bir başkasının özgürlük alanına girdiğiniz anda bu hem kamu düzenini bozmayı getirir. Hem şiddeti hem de kargaşayı getirir. Biz bir başkasının özgürlük alanına saygı duyduğumuz zaman bu ülke tutulamaz. O zaman refah, huzur ülkemizde egemen haline gelir. Bizim şiddet ile başarmamız gereken şey budur ve bunu başarmalıyız” ifadelerini kullandı.

erdogan-rte-universitesi-vakif-toplantisinda-(1).jpg

erdogan-rte-universitesi-vakfi-toplantisinda-4.jpg

İLGİLİ HABERLERİMİZ

Başbakan Rize'de Konuştu

Binler Erdoğan'ı Sevgiyle Karşıladı

Ovit Tüneli’nden Erzurum’a Bağlanacağız

Erdoğan, Kılıçdaroğlu'yla Alay Etti

Başbakanımızı Özlemişsiniz Doğru mu?

Ovit Tüneli’nden Erzurum’a Bağlanacağız

Başbakan Erdoğan’ı Rize'de Fena Yanılttılar

Erdoğan Seçim Startını Verdi

Sandıkları Patlata Patlata Yola Devam Edeceğiz

Ak Parti'yi Sandıktan Gümbür Gümbür Çıkarmamız Lazım