Başbakan'a Suikast İddiası Yargıtay'dan Döndü

Başbakan'a Suikast İddiası Yargıtay'dan Döndü
Başbakan Erdoğan'a suikast iddiasıyla görülen Atabeyler Davası'nda karar, Yargıtay'dan döndü.

Atabeyler çetesi, Mayıs 2006'da Başbakan Erdoğan'a suikast iddiasıyla gündeme geldi. Çete, emniyet ekiplerinin Ankara Eryaman'da bir eve düzenlediği operasyonla çökertildi.

Özel Harp Dairesi'nde görevli 2 astsubay, 2 yüzbaşı ile emekli bir binbaşının da aralarında bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı. Ayrıca Başbakan Erdoğan'ın evine ait krokiler, çeşitli patlayıcılar ve dinamitler ele geçirildi.

Dava 18 Temmuz 2012'de karara bağlandı. Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi sanıklara sadece patlayıcı madde suçlamasından 3 ila 5 yıl hapis cezası verdi. Ancak sanıklar örgüt suçundan beraat etti.

Diğer yandan mahkeme gerekçeli kararında, silahlı terör örgütü kurmak suçundan dava açılmadığına dikkat çekti ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yeni bir soruşturma açılması için yazı yazdı. Bunun üzerine Ankara Terör Savcılığı, Atabeyler grubu hakkında terör örgütü kurma suçundan soruşturma başlattı.

Atabeyler grubuna bir kötü haber de Yargıtay'dan geldi. Davayla ilgili tebliğnamesini hazırlayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı silahlı örgüt kurma suçlaması kapsamında kararın bozulmasını istedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı: "SANIKLAR HAKKINDAKİ 'SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜ' İDDİALARI NETLEŞMEDEN VE VAHAMET ARZEDEN SAYIDAKİ PATLAYICI MADDE VE SİLAHLARI BULUNDURAN SANIKLAR HAKKINDA, EKSİK İNCELEME VE YETERSİZ GEREKÇEYLE BASİT NİTELİKLİ 'İZİNSİZ PATLAYICI MADDE BULUNDURMA SUÇUNDAN MAHKUMİYETLERİNE HÜKMEDİLMESİ KANUNA AYKIRI GÖRÜLMEKLE, SANIKLAR ALEYHİNE TEMYİZ BULUNMAMASI NEDENİYLE CEZAİ KAZANILMIŞ HAKLARI KORUNMAK KAYDIYLA, HÜKMÜN, CMK'NIN 321. MADDESİ UYARINCA BOZULMASI TALEP EDİLİR."