Başbakan'dan ABD dönüşü flaş açıklamalar

Başbakan'dan ABD dönüşü flaş açıklamalar
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti dönüşünde Atatürk Havalimanı'nda açıklama yapıyor.

İşte Erdoğan'ın açıklamasından satır başları:

Sayın Obama'nın resmi daveti üzerine gerçekleştirdiğimiz ziyareti tamamladık. Ziyaretin bir W.D ayağı vardı daha sonra Kalifornia ayağı vardı.

Kaba inşaatının yüzde 30'u tamamlanan güzel bir merkeze Türkiye olarak sahip oluyoruz. Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları'nın da olduğu bu törende kültür aktivitelerinin de yapılabildiği doktora lisans öğrencilerinin kalabileceği bir proje inşaa ediliyor.

3.5 saat süren heyetler arası görüşme ve akabinde basın toplantısı oldu. Bölgesel sorunların yanı sıra küresel sorunları da ele aldık. Başta Suriye ve Irak olmak üzere Kuzey Afrika ülkeleriyle ilgili konuları da masaya yatırdık değerlendirme imkanımız oldu. Türkiye ve ABD arasındaki ekonomik ilişkileri ele almak suretiyle 8.5 milyar dolar olan ticaret hacmini 20 milyar dolar seviyesine çıkarmanın yeterli olmadığını aramızda değerlendirdik. ABD ile AB arasındaki serbest ticaret anlaşmasına yönelik Türkiye'nin Gümrük Birliği üyesi durumu hatırlatıldı.

Amerika'nın çok ileri gelen 15 civarındaki CEO'su ile yuvarlak masa toplantısı yaptık. Bunların bir çoğu ülkemizde yatırımı olan firmalardı. Sayın Biden'in de katıldığı iş adamlarına yönelik bir hitabımız oldu. Akşam dar kapsamlı bir görüşme yaptık 2.5 saatlik. Bölgesel hassasiyetler konusunda da değerlendirmelerimiz oldu.

SİLİKON VADİSİ

Silikon vadisinde Microsoft gibi google gibi firmaları gezip bazı sunumlar aldık. Gelişmeleri yerinde takip etme noktasında onların ülkemizi ne kadar yakından takip ettiklerini bizzat dinleme fırsatımız oldu. Özellikle Fatih Projesi ile ne kadar ilgili olduklarını gördüm. Türk ve İslam dünyasının temsilcileriyle bir toplantı yaptık. Hitabıma müteakiben soru cevaplı verimli bir toplantı gerçekleştirdik. SETA'da soru cevap şeklinde bir etkinliğimiz oldu. Amerika'da son gelişmeleri biliyorsunuz 91 kişi hortum nedeniyle hayatını kaybetti. Sayın Başkan'a buradan geçmiş olsun diliyorum ve ABD halkına baş sağlığı diliyorum.

SEÇİM TARİHİ

Genel Başkan Yardımcımın yaptığı açıklamadaki tarihler neye dayalı bilemiyorum. Eğer önümüzdeki dönemde bu teklif parlamentoda kabul görürse olabilecek bir süreç.

SON REYHANLI AÇIKLAMASI

Reyhanlı ile alakalı olarak 18 gözaltının 12'si tutuklu. Faillerin bu kişiler arasında olma ihtimali çok yüksek ancak yargı bu kişilerdir demeden bizim bir şey söylememiz doğru olmaz. Bunun diğer bağlantılarının da ortaya çıkarılmasını bekliyoruz.

ŞİMDİLİK İŞİMİZE BAKALIM

Anayasa'da değişiklik için bir yol 330 bir diğeri de muhalefet partileriyle yol almadır. Muhalefet partileri sıcak bakmadığına göre olursa şu olur; yani kendi vekillerini genel merkezlerine kilitlemezlerse biz tasarıyı parlamentoya sunabiliriz. Bizim sunduğumuz tasarı atılacak bir adımla belki bir referandum yolunu açabilir. Eğer bu yol açılırsa ben milletimizden evet oyunun alacağına inanıyorum. Önümüz açık şimdilik biz işimize bakalım diyoruz.

KURTULMUŞ MESELESİ

Cumhurbaşkanlığa benim geçip Numan Kurtulmuş'un Ak Parti'nin başına geçeceği konusu sağır duymaz uydurur. Partimizin yetkili kurumları nasıl bir karar verirse o yönde adım atılır. Partimizle dertlenmeyenlerin bu açıklamaları durgun suyu bulandırmaktan başka bir şeye yaramaz. Partimiz yaptığı görevlendirmeyle de hep başarılı olmuştur.