Başbakan’ın Şehri Böyle mi Olmalı!

Başbakan’ın Şehri Böyle mi Olmalı!
Bekaroğlu, Rize’yi 10 yıldır yöneten iktidar partisinin yerel yöneticilerine Rizelilerin 30 Mart’ta gereken cevabı vereceğine inandığını kaydetti.

Hareketli seçim atmosferine girilirken, basın mensuplarıyla kahvaltıda buluşan Saadet Partisi Rize Belediye Başkan adayı Prof.Dr. Mehmet Bekaroğlu, Rize’deki yerel yöneticilerin 10 yıllık yönetim sorumluluğundan kurtulmak için Başbakan’ın gölgesine sığındıklarını, Rize’nin seçimini yerel düzeyden çıkarıp genel siyaset ve Başbakan’a havale ederek, sorumluluktan kurtulamayacaklarını söyledi.

Bekaroğlu, şu an ihtiyaç olan havaalanının, kendi yönetimlerinde ihtiyaç olmaktan çıkıp zaruret halini alacağını söylediği konuşmasında, havaalanı konusunun takipçisi olacaklarını belirtti.

Basın ilkeli olmalı

Seçime 26 gün kala, artık daha hareketli bir seçim atmosferine girildiğini belirten Saadet Partisi Rize Belediye Başkan adayı Prof.Dr. Mehmet Bekaroğlu, seçim sürecinde basının fonksiyonunun önemine değinerek, bu süreçte basın yayın organlarının ilkeli davranması gerektiğini ifade etti. Toplantıda, basınla ilgili birkaç cümle söylemek istediğini belirten Bekaroğlu, “Basını geçmişten beri iktidarlar kontrol etmek ister. Bunun Türkiye’de çok yoğun şekilde yapıldığı bir dönemden geçiyoruz. İktidar, basını baskı altına almaya çalışıyor. Rize’de de bunun yapılıyor olduğunu görmek beni üzüyor. Ama Rize’de buna rağmen basının büyük bölümü bütün siyasi partilerin faaliyetlerine yer veriyor. Bu da sevindiricidir. Bunun için siz basın mensuplarına teşekkür ediyorum. Tabii, her camianın içinde farklı davranabilen, ilkeleri gözetmeyen insanlar da oluyor. Bu da işin üzücü tarafı” diye konuştu.

Seçim beyannamesi yarın açıklanacak

Bugüne kadar Rize ile ilgili düşüncelerini, mevcut yönetime eleştirilerini değişik vesilelerle parça parça aktardığını söyleyen Bekaroğlu, “Yarın akşam (Çarşamba) 18.00’da Kültür Park’ta bir konferans vereceğim. Bu konferansta Rize’nin şu anki durumunu ve bizim ne yapmak istediğimizi ayrıntılı olarak Rize halkına sunacağım. Bu aynı zamanda bizim seçim beyannamemiz olacak. Bu toplantıya sizleri ve tüm halkımızı davet ediyorum” dedi.

Başbakan’ın gölgesinden çıkın

İktidar partisinin, seçimi baştan beri yerel seçim olmaktan çıkarmaya çalıştığını, belediye hizmetlerinin tartışılması gerektiği halde iktidar partisinin bu belediye hizmetlerini hiçbir şekilde gündeme getirmediğini, kaydeden Bekaroğlu, “Tek beklentileri ve seçimi çekmek istedikleri yer, genel siyaset ve Başbakan. ‘Başbakan gelecek’, ‘Başbakanımız şöyle olacak, böyle diyecek’ şeklindeki ifadelerle bunu gündemde tutmaya çalışıyorlar. Bunun sebebi, Başbakan’la veya genel siyasetle çok ilgilenmeleri falan değil, yerelde halkın karşısına çıkarabilecekleri, savunarak sunabilecekleri hiçbir şey yok” diye konuştu.

Başbakan’ın şehri böyle mi olmalı!

Rize’nin hiçbir şekilde şehir görüntüsü olmayan bir yerleşim yeri olduğunu ve 10 yıldır Rize’yi yöneten insanların bu durumdan sorumlu olduğunu vurgulayan Bekaroğlu, “Bu sorumluluktan kaçıyorlar. Sürekli olarak Başbakan vurgusu yapmaları bundan. Başbakan’ın memleketinde, Başbakan’ı mı yenecekler gibi bir söylemleri var. Fakat, şunu hiç sormuyorlar. Peki, bu şehir Başbakan’a yakışır bir şehir midir? Rize 10 yıldır iktidar partisi tarafından yönetiliyor. O iktidar partisinin Başbakan’ı da Rizeli. Rize’de bu partinin yerel yöneticileri var ve Rize’nin manzarası bu. Dün Müftü Mahallesinde çalıştık ve akşam da mahalle halkına hitap ettim. Bana muhtardan bir not geldi; dedi ki, ‘Mahallemize yakışır bir tuvalet yok. Başka bir şey demiyorum ben. Tuvaleti bile olmayan bir şehirden söz ediyoruz ve bu insanlar Başbakanın gölgesine sığınarak siyaset yapmaya çalışıyorlar. Bunun altını çizeyim; insan buna Başbakan’ın şehri demekten utanır. Ama utanmıyorlar, öyle bir duyguları yok maalesef” şeklinde konuştu.

Rize’de iktidarın hem belediye başkan adayının hem Milletvekilinin birbirini tamamlayan iki tane cümle sarfettiklerini hatırlatan Bekaroğlu, şöyle konuştu:

“Bu hafta; Sayın Kasap, ‘Rize gereğini yapacak’ dedi, Karal ise ‘En büyük dersi Rize verecek’ diyor. Bu sözler önemli sözler bence. Sayın Karal, ‘Yeni Türkiye olma yolunda devam mı edecek Türkiye, yoksa burada duracak mıyız, eski Türkiye’ye geri mi döneceğiz’ demek istiyor. Sayın Kasap da ‘Rize gereğini yapacak’ derken, Başbakan’a karşı görevini yapacak demek istiyor.”

Rize’nin, Yeni Türkiye’deki yeri ne!

“Şimdi bu yeni Türkiye; kalkınmış, gelişmiş, halkının refah içinde yaşadığı, şehirlerin güzelleştiği, belediye hizmetlerinin düzgün, ucuz ve gerekli şekilde verildiği bir Türkiye olsa gerek. Peki, Rize’yi nereye koyuyorlar? Rize’nin Yeni Türkiye’deki yeri ne? İnsanlar dışardan Rize’ye gelip Yeni Türkiye’yi görelim deseler, nereyi görecekler? Yeni Türkiye olarak dünyaya neyi göstereceğiz? Şu arka sokakları mı, Tophane’yi mi, sahili mi, şu trafiği mi, saat 9.30’da meydanında camilerinin, tuvaletlerinin kapalı olduğu kenti mi, neyi göstereceğiz? Yeni Türkiye olarak neyi göstereceğiz.”

Rize en büyük dersi bunlara verecek

“Doğrudur, Rize en büyük dersi bunlara verecek. Türkiye eğer Yeni Türkiye oluyorsa, Rize’yi Orta Çağ’da bırakan bu yönetimlere herhalde Rizeli bir cevap verecek, gereğini yapacak bence. Başbakan’ın gölgesine sığınıyorsunuz ama Rize böyle bir şehir. Böyle bir şehir istemiyoruz cevabını umuyorum Rizeliler verecek. Bir de Rizelileri çok küçümsüyorlar gibi geliyor bana. Yani, Rizeli hiçbir şeyi tartışmaz, olup bitenleri görmez. Dolayısıyla, kitlesel olarak şuna oy verir, buna oy verir. Böyle değil; Rizeli Türkiye’nin en politik toplumudur. Ne oluyor, ne olmuyor, bütün bunların anlamı nedir; bunu bilir Rizeli. Bundan hiçbir kuşkunuz olmasın.”

Havaalanının takipçisi olacağız

Rize’nin Yeni Türkiye’ye uygun bir kent olamadığının altını çizen Saadet Partisi Rize Belediye Başkan adayı Prof.Dr. Mehmet Bekaroğlu,“İnşallah bizim yönetimimizde olacak. En temel ihtiyaçlardan biri havaalanı olacak. İktidar partisi yetkilileri Başbakan’ın havaalanı müjdesi vereceğini söylüyor. Tabii ki verecek havaalanı müjdesini. Çünkü, bizim yönetimimizde havaalanı Rize için ihtiyaç olmaktan çıkacak, zaruret halini alacak. Trabzon havaalanını kullanan yolcuların yüzde 30-35’i Rize yolcusu olduğu için bugün havaalanı ihtiyaçtır. Ama yarın Rize öyle bir kent haline gelecek ki, Rizeliler’in dışındaki birçok insan Rize’yi görmek isteyecek ve Rize’ye gelecek. Turizm amacıyla gelecekler ve o zaman havaalanı ihtiyaç değil, zorunluluk olacak. Bu yüzden havaalanının bir an evvel yapılması gerektiğini, dün olduğu gibi bugün de vurguluyoruz. Takipçisi olacağımızı ifade ediyorum” dedi.

AVM şehir merkezine, zincir mağazalar da mahallelere girmeyecek

Şehir merkezinde AVM yapılmayacağını ve mahalle aralarında zincir mağazalara izin vermeyeceğini belirten Bekaroğlu, “AVM’nin eski stadyum arazisine yapılması meselesi konusunda iktidar partisi hiçbirşey söylemiyor. İş halledilmiş gibi bakıyor. Orası nasılsa belli işadamlarına verilmiş, bunun karşılığında stadyum yaptırıldı, spor salonu, yüzme havuzu filan yaptırılıyor. Bunu bir kez daha altını çizerek yineliyorum; eski stadyum arazisinde biz seçildiğimizde asla AVM olmayacak. Sadece burası değil, şehir merkezine kesinlikle AVM yaptırmayacağız. Bir şey daha var; zincir mağazaları da mahalle aralarına sokmayacağız. Yani, AVM’ler şehir merkezine, zincir mağazalar da mahalle aralarına girmeyecek. Çünkü, Rize’de esnaf kan ağlıyor. Rize, siftah yapamadan evine ekmek götüremeyen esnafla dolu. Mahalle bakkalının yanıbaşında, birkaç tane zincir mağaza açılıyor. Böyle şey olmaz. Kimsenin ticaretine karşı değiliz, herkes ticaretini yapacak ve fakat bu şehirde yaşayan insanları korumak mecburiyetindeyiz. Mahalle bakkalı sadece ekmeğimizi, zeytinimizi aldığımız bir yer değildir. Mahalle bakkalı, mahallenin referansıdır, abisidir. Çocuklarımızı takip eden, gözeten, komşuları kaynaştıran, herkesin ihtiyacını gören bir ağabeydir. Muhtar kadar önemlidir. Mahalle bakkalı olmadan mahalle olmaz, mahalle olmadan kent olmaz” diye konuştu.