Başkan Genç, Referandum Çalışmalarına Mahalle Ve Esnaf Ziyaretleriyle Devam Ediyor

Başkan Genç, Referandum Çalışmalarına Mahalle Ve Esnaf Ziyaretleriyle Devam Ediyor
Trabzon'un Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, referandum çalışmalarına mahalle ve esnaf ziyaretleriyle devam ediyor.

Trabzon'un Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, referandum çalışmalarına mahalle ve esnaf ziyaretleriyle devam ediyor.

En son Konaklar ve Toklu mahallelerini ziyaret eden Başkan Genç, vatandaşlara 16 Nisan referandumunda neden "Evet" denmesi gerektiğini anlatıyor. Parlamenter sistemin millet iradesini koruyamadığını belirten Başkan Genç, bunun en son örneğinin 15 Temmuz'da görüldüğünü söyledi. Başkan Genç, "Bu sistemde cumhurbaşkanlığı ile başbakanlık makamlarını birleştiriyoruz. Ve yanına da TBMM'yi koyuyoruz. Bundan sonra, daha güçsüz kalma gibi bir lüksümüz yok, olamaz. Bu sistemle birlikte sürekli bir istikrar gelecek" dedi.

"Aynı ekolden gelmelerine rağmen rahmetli Ecevit ile Sezer arasında yaşanan krizleri, Demirel ile Çiller arasında yaşanan görüş ayrılıklarını biliyoruz" diyen Genç "Bu durum da devlet işlerinin yürütülmesini aksatıyordu. Buna koalisyon hükümetlerini de eklerseniz sürekli istikrarsız dönemler ortaya çıkıyordu. Biz 1923'ten bu yana 94 yılda 65 hükümet kurduk. Yani her bir buçuk senede bir hükümet değiştirmişiz. Bu şu demek, her bir buçuk yılda bir arabayı durdurup tekrar çalıştırmak demek. Bu da büyük bir zaman israfına neden oluyordu. Yeni gelecek sistemde böyle duraksamalar olmayacak. Seçim yapıldığı gün hükümet belli olacak. Burada tek adam yok. Burada tek patron millettir. Seçilenler iyi idare etmezlerse halk tekrar onları bir daha seçmez. Bu sistemde cumhurbaşkanlığı ile başbakanlık makamlarını birleştiriyoruz. Ve yanına da TBMM'yi koyuyoruz. Bundan sonra daha güçsüz kalma gibi bir lüksümüz yok, olamaz. Bu sistemle birlikte sürekli bir istikrar gelecek. Bu konuda bir örnek daha vereyim. 7 Haziran'dan sonra milletimiz yüzde 41 oy vermesine rağmen tek başına iktidar görevini bize vermedi. En oyu bize verdi ama biraz kendinize çeki düzen verin dedi. Bu zamanı hatırlayalım. Burada DEAŞ, PKK, DHKP-C bir haftada aynı zamanda saldırıya geçtiler. Çünkü hükümet boşluğu vardı. Tek başına iktidar olduğumuz için 15 Temmuz sürecini başarıyla atlattık. Bütün bunlar için güçlü olmamız lazım. Ve daha iyi büyüyeceğimiz bir sisteme geçiyoruz" şeklinde konuştu.

Her "Evet" oyunun halkın iradesinin devlet yönetimine tamamıyla hâkim olması için verilecek destek anlamına geldiğini belirten Başkan Genç, "Türkiye, çok önemli bir tarihi eşikten geçmekte Komşu ülkelerimizde cereyan eden savaşların, çatışmaların ülkemize sirayet etmemesi için çok güçlü bir yönetime ihtiyaç var. Emperyalistlerin Ortadoğu'da gerçekleştirmek istedikleri emellerini ancak güçlü bir Türkiye engel olabilir. Yeni gelecek sistemde yasama, yürütme ve yargı daha güçlenecek ve kuvvetler ayrılığı tam anlamıyla gerçekleşmiş olacak. Gelecek sistem iddia edildiği gibi asla "tek adam rejimi" değildir. Cumhurbaşkanı ve hükümet meclis tarafından denetlenecek. Yine seçimler beş yılda bir yapılacak. Siyasi partiler aynı şekilde varlıklarını sürdürecek. Eğer, halk mevcut yönetimi beğenmezse 5 yıl sonra seçimle başka birini cumhurbaşkanı seçer. Hatta bunun için beş yıl bile beklemeye gerek yok. Meclis ya da cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Hangi taraf bu kararı alırsa alsın, kendisi de seçime gidecek. Meclis, 360 oyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Dolayısıyla bu sistemde demokrasi dışı bir durum söz konusu değil. Bilâkis bu sistem demokrasinin ta kendisi. Cumhurbaşkanı mevcut sistemde sadece vatana ihanetten yargılanabiliyordu. Ancak Türk Ceza Kanunu'nda böyle tanımlanmış bir suç bile yok. Gelecek sistemde cumhurbaşkanı 400 milletvekilinin oyuyla Yüce Divan'da yargılanabilecek. Yani sorumsuz cumhurbaşkanı, hem yürütmenin, hem de icranın başı olduğu için bütün yaptığı işlerden dolayı sorumlu hale gelecek. Yine sistemde cumhurbaşkanı kabineyi meclis içinden veya dışından isimlerle oluşturabilecek" ifadelerini kullandı.

Başkan Genç, Referandum Çalışmalarına Mahalle Ve Esnaf Ziyaretleriyle Devam Ediyor

Başkan Genç, Referandum Çalışmalarına Mahalle Ve Esnaf Ziyaretleriyle Devam Ediyor

Kaynak:IHA