Başkan Pertek Desteklemede Müjdeyi Verdi

Başkan Pertek Desteklemede Müjdeyi Verdi
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Muhammet Pertek, çayda desteklemenin kalkmadığını aksine çay üreticisine desteklemede müjdeli haber verildiğini kaydetti.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Muhammet Pertek, yaptığı açıklamada basında çıkan "destekleme primi kalktı" haberlerinin ajans tarafından yanlış yorumlanarak haber yapıldığını kaydederek “Resmi Gazete’de yayımlanan karar verimlerin uydu vasıtasıyla değerlendirilmesidir. Çayda ise uydu vasıtasıyla verim değerlendirilmesi yapılamadığından bakanlar Kurulu kararıyla kanuni bir düzenlemeye gidilmiştir. Kısaca çay üreticisi yine desteklemeleri alacaktır. Endişe edilecek bir durum yoktur.” dedi.

ÇAYDA DESTEKLEME DEVAM EDECEK

Başkan Pertek, “Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu kararla çay üreticisinin önü de açıldı ve alınan kararla çayda uydu ile rekoltenin tescil edilemeyeği kanun altına alındı. Böylece beyan-kayıtlı sisteme geçilerek rekolte yazılı evrak sistemine geçildi. Bu evraklar Ticaret Borsasından tescil edilmesi gerekiyor. Üreticiler de yılbaşında askıya alınan özel sektör ve Çaykur’daki çaylarını askı sisteminden takip etmelidir." diye konuştu.

ÖZEL SEKTÖRE PEŞİN PARA İLE ÇAY SATSANIZ DAHİ DESTEKLEME ALABİLMEK İÇİN MÜSTAHSİL MAKBUZUNU SAKLAYIN, TİCARET BORSASINDAN ÇAYINIZIN TESCİL EDİLİP EDİLMEDİĞİNİ KONTROL EDİN

Çaydaki desteklemenin devam ettiğini, dekara verilen verim limitinin kaldırılmış olduğunu açıklayan Başkan Muhammet Pertek, üreticilere önemli uyarılarda bulunduğu açıklamasında ayrıca şunları kaydetti: Yaç çay üreticisi özel sektör ve Çaykur’daki kayıtlı bütün  çay satışlarından tamamından destekleme alabilecek. Bakanlar Kurulu bunu kanun haline getirerek destekledi. Üretici özel sektöre sattığı bütün çayın müstahsil makbuzunu elinde bulundursun ve bu makbuzları saklasın. Parayı peşin alanlar bile müstahsil makbuzunun bir fotokopisini elinde bulundursun ve özel sektöre sattığı çayın borsada tescillendiğini takip etsin.