'Başkanlık olmazsa...'

'Başkanlık olmazsa...'
Anayasa çalışmaları konusunda AK Parti’nin çalışmasını meclise sunacağını söyleyen Kuzu, muhalefete de, “Barajı kaldıralım diyorsanız başkanlık modeline geçelim” çağrısında bulundu.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Türkiye’nin başkanlık sistemine geçmemesi halinde yeni Anayasa çalışmalarının sorunları çözemeyeceğini ve Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşamayacağını savundu. Anayasa çalışmaları konusunda AK Parti’nin çalışmasını meclise sunacağını söyleyen Kuzu, muhalefete de, “Barajı kaldıralım diyorsanız başkanlık modeline geçelim” çağrısında bulundu.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Memur-Sen Adana İl Başkanlığı tarafından Seyhan Oteli’nde organize edilen ‘Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi’ konulu konferansa katıldı. Burada ‘başkanlık sistemini’ değerlendiren Kuzu, sistemin Türkiye’ye gelmemesi durumunda 2023 hedeflerinin gerçekleşemeyeceğini iddia etti. Kuzu, “Açık ve net şekilde söylüyorum, eğer ülkeye başkanlık modeli gelmezse, ‘koalisyon’ denilen o Allah’ın belası tablo Türkiye’yi idare ederse, 2023’ü de 2071’i de unutun. Bugün Avrupa’da gördüğümüz, ekonomik kriz geçiren komşularımız Güney Kıbrıs’ın, Yunanistan’ın durumuna düşeriz” dedi.

Kuzu, Türkiye’de 19 Ekim 2011 tarihinden beri ‘yeni anayasa’ çalışmalarının olduğunu belirterek, çalışmaların ‘iyi gitmediğini’ ve ‘ağır ilerlediğini’ savundu. Sürecin 1,5 yılı bulduğuna dikkat çeken Kuzu, “Bu kadar süre geçmiş, ortaya çıkmış bir metin yok. Evet, herkes metnini teslim etti, bugün hatta son gündü teslim için, pazartesi tekrar toplanılacak. Dünyada anayasa yapım süreçlerine baktığımızda çok da kısa bir süre değil. Özgürlük ile ilgili bölümlerde mutabakat çok yüksek ama kalan bölümlerde özellikle genelgeyi kullanma konusunda sorunlar yaşanmaya devam ediyor” diye konuştu.

“BAŞKANLIK MODELİNİ ESAS ALAN ÇALIŞMAYI MECLİSE SUNARIZ”

Anayasa ile ilgili ortak bir metin çıkarsa paylaşılacağını, aksi takdirde AK Parti olarak ‘başkanlık sistemi modeli’ni esas alan bir metni parlamentoya sunacaklarını söyleyen Kuzu, “Muhalefet partileriyle tek tek görüşeceğiz, destek çıkan biri olursa da onla yola devam edeceğiz, olmasa kendi metnimizi -milletin gözü önünde işte budur destek bekliyoruz diye- milletvekillerimizin vicdanlarına arz edeceğiz çünkü bizim rakamımız yetmiyor, 330 gerekiyor, biz de bu rakamı bulamıyoruz” şeklinde konuştu.

“BAŞKANLIK OLMAZSA YENİ ANAYASA SORUNLARI ÇÖZMEZ”

Meclis’teki 3 partinin, parlamenter sistemden yana olduğunu ifade eden Kuzu, başkanlık sistemine geçilmeden yapılacak yeni bir Anayasa’nın, Türkiye’nin sorunlarını çözmeyeceğini ileri sürdü. Anayasa çalışmalarıyla ilgili muhalefete seslenen Kuzu, şunları söyledi:

“Yol yakınken Allah aşkına aklınızı başınıza toplayın, Başkanlık Sistemi’ne geçelim ki Türkiye’ye o süründüğü dönemleri bir daha görmesin.”

Parlamenter Sistem’de ‘bakanlıkların’ da verimli işlemediğini iddia eden Kuzu, koalisyon dönemlerinde sayıları artan bakanlıkları örnek gösterdi.

“BARAJI KALDIRMAK İSTİYORSANIZ BAŞKANLIK SİSTEMİ’NE GEÇELİM”

Kuzu, seçimlerdeki yüzde 10 barajının kaldırılmasının olumlu sonuçlar doğurmayacağını ileri sürerek, “Barajı kaldırırsak 6’lı koalisyonlar başlar, sonra pazarlıklar diz boyu. Tamam yüksekse geçelim başkanlık modeline, 0 baraj al sana çözümü de söylüyoruz. Sen barajı kaldıralım diyorsan, destek ver kaldıralım, çünkü gerek yok orada biz zaten koalisyonlardan korkarak bu barajı koymuşuz. Kaldı ki bu barajı koyanlar AK Parti ve türevlerini hükümete getirmemek için koydu, ama gün geldi o barajı koyanlar orada kendileri boğuldular” dedi.

“SOL PARTİ İKTİDARA GELEBİLİR”

Başkanlık sisteminin, eyalet, federal ve özerk yapılanmalarla uzaktan yakından alakası olmadığını savunan Kuzu, bu yapılanmaların istenirse şimdiki parlamenter sistemde bile gelebileceğini söyledi. Başkanlık modelinde hükümetin yüzde 51 oy ile kurulacağı için Türkiye’de ‘merkez sağ’ ve ‘merkez sol’ diye ayrılan 2 partili sistemin olacağına vurgu yapan Kuzu, “Diğer partiler de parlamentoda olur ama hükümet kurabilmeleri için o 2 partiyi bitirmeleri gerekir, Amerika’da böyledir. Türkiye’de sol kesim başkanlık sistemine yanaşmaz, neden? Diktatörlük gelir. Bırak Allah’ını seversen, beni kandıramazsın. Diktatörlük bu tür sistemlerde olur, diktatörlüğün panzehri başkanlık modelidir. Türkiye’de sol, bugünkü yapılanmayla iktidara gelemez, ama çağın gereği olan sol kesim olursa başkanlık modeliyle pekala gelebilir” diye konuştu.

“RÜTBELERİ GÖMLEĞİN ALTINDA OLAN SİVİL GENERALLER”

Kuzu, 28 Şubat döneminde kendisine 12 yıl profesörlüğünün verilmediğini, 10 yıl da üniversitede derslere sokulmadığını iddia ederek, “Bunları yapanlar bugün demokrat geçinenler. Bu insanlar, demokrasiden nasibini almamış -zerre yok- dolayısıyla benim bunlar için kullandığım kelime ‘üniformasız sivil generaller- Bunların rütbeleri gömleğin altındaydı” dedi.