Batum’daki Gürcü Müslümanlar Sökülen Minare İçin Toplandı

Batum’daki Gürcü Müslümanlar Sökülen Minare İçin Toplandı
Gürcistan’ın Batum kentinde minarenin sökülmesi sonrası Ilia Chavchavadze meydanı önünde toplanan yüzlerce kişi “Minare için özgürlük” sloganları attı.

Gürcistan’ın Batum kentinde minarenin sökülmesi sonrası Ilia Chavchavadze meydanı önünde toplanan yüzlerce kişi “Minare için özgürlük” sloganları attı.

Karardan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini belirten Müslümanlar “Minare için özgürlük” sloganları atarak minarenin sökülmesini protesto etti. Bölgedeki Müslümanlar karardan bir an önce dönülmesi gerektiğini belirterek hükümeti göreve çağırdılar. Javakheti Müftüsü Mamuka Vashakhmadze de, Ivanishvili’nin 1 yıl önce Müslümanlara cami yapma sözü verdiğini fakat sözünü tutmadığını ifade etti. Müslüman Gürcüler Birliği Başkanı Zura Tsetskhladze ise, “Minare en kısa sürede yerine konmalıdır. İnsanlara yaptıkları bu hakaretten dolayı özür dilemeliler. Buradan bakanlara sesleniyorum. İlk olarak kanunları benimsemeliler sonra yasadışı eylemleri gerçekleştirenleri suçlamalılar” dedi.

Protesto gösterileri sonrası açıklama yapan Acara Özerk Cumhuriyeti Başkanı Archıl Khabadze ise olayın bir an önce çözüme kavuşması için hükümet yetkilileriyle temasa geçileceğini kaydederek, “Müslüman Gürcülere söz veriyorum. Mesajınızı Başbakana ileteceğim. Basit anlaşmazlıklar bir daha olmayacak. Minarenin kaldırılması beklenmedik bir eylemdi. Bu yanlış bence düzeltilecektir. Herkesi soğukkanlılığa davet ederek birlikte hareket etmeye çağırıyorum. Provokatörlere herhangi bir çatışmanın çıkması için fırsat vermemeliyiz” dedi.

Gürcistan Ortodoks Patriği de açıklamasında olayların düşmanlık uyandırmak için yapıldığını belirterek insanlara sakinlik çağrısında bulundu. Papaz Davit Sharashenidze, “Bu güçler Hıristiyan ve Müslümanları birbirine düşürmek istiyorlar. Bu olayı yakından takip eden herkes bu yaşananlara karşı olmalı. Ülkemizde yaşayan Müslümanlardan bu provokatörlere karşı savaşmalarını istiyorum. Bugün nasıl bir insan olacağınız size bağlıdır” dedi.

Batum kentinin dışında Müslüman nüfusun yoğun olduğu bölgelerden olan Kutaisi’de de birçok gösteriler gerçekleşti. Kutaisi kentinin merkezinde sloganlar atan göstericiler, “Herkes ibadetini gerçekleştirme hakkına sahiptir” diyerek olayı protesto ettiler.