Bayrak: Rize’de TOKİ Kurasında Yüzü Gülen Vatandaşlar Mağdur Edilmek İsteniyor

Bayrak: Rize’de TOKİ Kurasında Yüzü Gülen Vatandaşlar Mağdur Edilmek İsteniyor
Memleket Partisi Rize İl Başkanı Muhittin Bayrak, TOKİ’nin Rize için gerçekleştirdiği kurada hak sahibi olan vatandaşların belirtilen yer dışında kuraya tabi tutulduklarını ve vatandaşların mağdur edildiklerini iddia etti.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından dar gelirli vatandaşlara yönelik yürütülen "100 Bin Yeni Sosyal Konut Projesi"nde Rize merkez için 2+1 tipi 350 konut ile 3+1 tipi 150 konut için hak sahipleri 22 Haziran 2020’de Ankara’da noter huzurunda çekilen kura ile belirlendi. 4 Nisan 2022 tarihinde ise Ankara’da gerçekleştirilen Rize Merkez Toplu Konut Projesinin Hak Sahiplerinin Konut Belirleme Kurası ile hak sahiplerinin konutları belirlendi. TOKİ tarafından gerçekleştirilen hak sahiplerinin konut belirleme kurasında konutların Rize Merkez Hayrat Mahallesi ile Merkeze bağlı Salarha Beldesinde olduğu belirtildi.

Kura çekiminin ardından vatandaşlar sosyal medya üzerinden Merkeze bağlı Yağlıtaş Mahallesinde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm programı çerçevesinde TOKİ tarafından yapılmakta olan konutlar için başvuruda bulunduklarını ancak Hayrat ve Salarha’da konut sahibi edildiklerini ifade ederek tepkilerini dile getirdi.

Vatandaşların tepkilerine Memleket Partisi Rize İl Başkanı Muhittin Bayrak da destek vererek vatandaşların mağdur edildiklerini dile getirdi.

İl Başkanı Bayrak, yaptığı açıklamada, “Rize'de TOKİ kapsamında yapılacak konutlar için kuraya girebilme başvuruları üç başlık adı altında alındı. Kuraya girmek isteyen vatandaşlara tercih olarak mevki soruldu ve formlar bu şekilde düzenlendi. Vatandaşların bir kısmı Rize merkeze bağlı Yağlıtaş mevkisini tercih ederek kuraya dahil oldu. Kura çekilişi noter huzurunda, canlı yayınla yapıldı. Hak sahibi vatandaşların e-devlet sayfalarında Rize merkez Yağlıtaş mevki olarak yansıdı. 4 Nisan’da yapılan daire kura çekilişi gerçekleşti ve birçok vatandaş şok oldu. Çünkü dairelerin Yağlıtaş mevkisinde değil Hayrat mevkisinde olduğunu öğrendiler. Bize gelen şikayetler doğrultusunda mağdur vatandaşın adına soruyoruz. Nasıl oldu da başvuru Yağlıtaş mevkisindeki konutlara yapıldı da şimdi Hayrat mevkisine gitti?” dedi.

Konuyla ilgili olarak Ankara finans bölümü yetkilisiyle görüştüklerini ve bir açıklama istediklerini kaydeden Bayrak, “Yetkili, Yağlıtaş mevkisinde yapılan konutların oradaki arazi, ev sahiplerine verileceğini beyan etti. Bende kendisine 3 gün önceye kadar e devlet ekranında mevki olarak Yağlıtaş ibaresi olduğunu şimdi ise merkez ibaresi olduğunu söyleyerek üç günde ne değişti dedim. Yetkili kişi ise ‘Çözüm olarak bilemiyorum memur başvuruyu yanlış almış olabilir’ dedi. Bende kendisine başvuruların TOKİ sistem üzerinden alındığını söyledim. Yetkili sonra ‘Hayrat bölgesini kabul etmeyenler sözleşmeye imza atmazlar (yani daire almaktan vazgeçerler) yada Yağlıtaş mevkisindeki hak sahibi ile anlaşır değiş tokuş ederler olur biter’ dedi. Bende kendisine bu kadar basit mi diye sorunca ‘Rize yönetimi ile bir görüşün’ diye tavsiyede bulunarak telefonu kapadı.” şeklinde konuştu.

Memleket Partisi Rize İl Başkanı Muhittin Bayrak sözlerine şöyle devam etti; "Şimdi yetkililere soruyoruz. Vatandaş o mevkiden ev almak istediği için kuraya başvurdu. Siz ona orası olmadı şuraya gidin mi diyorsunuz ? Yağlıtaş mevkisi ve değeri ile Hayrat mevkisi değeri aynı mıdır ? Yağlıtaş mevkiside kaç vatandaş toprak ve ev sahibidir? Bu yapılan konutlar çok daha fazla boş kalan konutları kime, nasıl, hangi şartlarla vereceksiniz ?" diye konuştu.

Bayrak açıklamalarını şöyle tamamladı: "Açık bir şekilde kurada yüzü gülenler mağdur ediliyor. Bu mağduriyetin zaman kaybetmeden giderilmesini istiyoruz. Bu mağduriyet giderilmez ve tahmin edici bir açıklama yapılmaz ise kanuni yolla vatandaş adına gerekli mercilere konunun araştırılması için başvuracağımızı kamuoyuna duyuruyoruz."

memleket-partisi-rize-il-baskani-muhittin-bayrak-003.jpg