Bayraktar: Kırsal nüfus 2 milyon kişi azaldı

Bayraktar: Kırsal nüfus 2 milyon kişi azaldı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırsal alanlarda yaşayan nüfusun, 2007-2012 döneminde 2 milyon kişi azalarak 22,9 milyondan 20,9 milyona gerilediğini bildirdi.

Bayraktar, 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, 2014-2018 dönemini kapsayan Onuncu Kalkınma Planı verilerine göre, kırsal nüfustaki azalma ve yaşlanma eğiliminin devam ettiğini belirtti. 2007-2012 döneminde 20 bin nüfus eşiğini esas alan kır-kent tanımına göre, ülke nüfusunun yüzde 7,1 artarken, kırsal nüfusun yüzde 8,8 azaldığını vurgulayan Bayraktar, kırsal nüfusun ülke nüfusu içindeki payının da yüzde 32,5'den yüzde 27,7'ye gerilediğine dikkati çekti. Bayraktar, 2012 yılı itibarıyla kırsalda yaşayan 20,9 milyon nüfusun yüzde 57'sinin köylerde, yüzde 24'ünün beldelerde, yüzde 19'unun ise ilçe merkezlerinde yaşadığını belirtti.

- "Köyde yaşayan nüfus 12 milyonun altına indi"

Köyde yaşayan nüfusun 12 milyonun altına indiğine dikkati çeken Bayraktar, bunun İstanbul'un nüfusundan bile az olduğunun altını çizdi.

Bayraktar, kırsaldaki nüfusun hızla yaşlandığını da ifade ederek, "20 bin nüfusun altındaki kırsal kesimde yaşayan 65 yaş ve üzeri nüfusun payı yüzde 9,6'dan yüzde 11,3'e yükseldi. Kırsalda yaşayan yaşlı nüfus 2,4 milyona yaklaştı. 0-14 yaş grubundaki nüfusun payı da yüzde 27,8'den yüzde 25,5'e geriledi. Bu ciddi bir durumdur. Nüfusu kırsalda tutacak önlemler alınmalıdır" değerlendirmelerinde bulundu.

- "Kırsal kesimde tarım istihdamı artırılmamalı"

Kırsal kesimde işgücüne katılma oranının yüzde 50,8'den yüzde 53,6'ya yükseldiğini bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:

"Kırsal kalkınma yoluyla özellikle genç nüfus kırsalda tutulmalı. 2007-2012 döneminde kırsal kesimde tarımın istihdam içindeki payı yüzde 61 civarında seyretti. Bu dönemde tarım istihdamı yaklaşık 1,1 milyon, tarım dışı istihdam ise yaklaşık 600 bin kişi arttı. Kırsal kesimde tarım istihdamı artmamalı. Tarım istihdamı gelecekte, tarımın modernleşmesi ve mekanizasyonun artması, yapısal sorunların çözümüyle hızlı bir şekilde azalacak. Toplam istihdam içindeki payı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, yüzde 5'lerin altına düşecek. Bu durumda tarımdaki istihdamdan kopan kitlelerin kırsalda tarım dışı alanlarda istihdamı, ülke ekonomisine büyük katkı yapacak, kentlerdeki sorunlara sorunlar ekleyemeyecek."

Bayraktar, kırsalda üretim ve istihdamın, başta gıda ve tarıma dayalı sanayiler olmak üzere, ticaret, turizm gibi tarım dışı ekonomik etkinliklere kaydırılması, sosyal gelişmenin de beraberinde sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.