Bayram Tatili 9 Gün

Bayram Tatili 9 Gün
Bakan Çiçek, bayram tatilinin 9 gün olacağı müjdesini verdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, zaruri çalışması gereken personel dışındaki devlet memurlarının 15 Kasım Pazartesi günü öğlene kadar idari izinli sayılacağını belirterek, böylece bayram tatilinin 9 gün olacağı müjdesini verdi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu'nun ardından yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı öncesi son Bakanlar Kurulu toplantısını yaptıklarını belirterek, bayram tatiliyle ilgili kararın merakla beklendiğini söyledi. Çiçek, yarım gün olan Arefe gününü idari izin sayarak bayram tatilinin 9 gün olmasına karar verildiğini belirterek, tüm Türkiye'nin bayramını kutladı. Çiçek, Türkiye Gençlik Ajansı kurulması ile ilgili kanun tasarısının da imzaya açıldığını belirterek, bu ajansla Türk gençliğine sunulan hizmetleri bütün olarak ele alacak politika belirleme, koordinasyon, işbirliği ve araştırma faaliyetleri yürütüleceğini söyledi.

Toplantıda istihdam ve işsizlik konuları üzerinde durduklarını da belirten Erdoğan, işsizliğin birçok sosyal problemin de temelini oluşturduğunu söyledi. Tüm dünyada işsizlik artarken, Türkiye'de alınan önlemle sayesinde işsizlikteki artışın sınırlı kaldığını belirten Çiçek, işsizlik rakamları hakkında bilgi verdi. Çiçek, "İşsizlik sanki bizimle başlamış, bizim dönemimizde Türkiye ile sınırlı kalmış olarak görülüyor. Tüm dünyada küresel bir kriz yaşanıyor. Tüm dünyada artarken, Türkiye'de genelde bir düşüş vardır" dedi.

Hükümet olarak işsizliğin azaltılabilmesi noktasında birçok tedbir aldıklarını ifade eden Çiçek, "Tek bir tedbirle böyle bir sorunu çözmek mümkün değil. İstikrarlı bir şekilde Türkiye'nin büyümesi lazım. Bunun yolu da siyasi istikrardan geçiyor. Siyasi istikrar beraberinde ekonomik istikrarı ve istikrarlı büyümeyi getirecektir. Yeni işgücüne katılım ve yeni iş imkanlarının ortaya çıkmasına fırsat verecektir" diye konuştu.

Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesinde her alanda bir hedef belirlediğini belirten Çiçek, istihdam konusunda da işgücü piyasasındaki yapısal sorunların çözülmesi ve işsizlik sorununa kalıcı çözümlerin bulunmasına yönelik İstihdam Stratejisi Eylem Planı hazırlandığını söyledi. Bu planın 4 eksen üzerinde inşa edildiğini belirten Çiçek, bunların 'Eğitim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi; işgücü piyasasının esnekleştirilmesi; kadınlar, gençler ve dezavantajları grupların istihdamının artırılması; istihdam-sosyal koruma ilişkisinin güçlendirilmesi' olarak sıraladı.

"BİZDE GÖRÜŞ AYRILIĞI OLMAZ"

Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Çiçek, SSK, elektrik, su gibi birçok kalemde borçların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili tasarıya ilişkin bir soru üzerine, söz konusu tasarının henüz Bakanlar Kurulu gündemine gelmediğini bildirdi. Bunun çok önemli bir tasarı olduğunu ve kamuoyu tarafından da beklendiğini vurgulayan Çiçek, "Bunu çıkarırken birçok şeyi de gözetmek gerekecektir. En kısa sürede gündeme getirmeye çalışıyoruz. Geldiği anda da en kısa sürede Meclis'e getireceğiz" dedi.

Bu konuda bir görüş ayrılığı olup olmadığının sorulması üzerine ise Çiçek, "Bizde görüş ayrılığı olmaz. Biz koalisyon değiliz neticede. Tasarı hükümete geldiği anda da biran evvel yasalaşsın diye TBMM'ye göndermeyi bekliyoruz" dedi.

 "GÜNEY KIBRIS'TAN DA JEST BEKLESİNLER"

Kıbrıs sorunu ve iki Kıbrıslı Türk'ün yaralanması ile ilgili bir soru üzerine ise Çiçek, Kıbrıs sorununun bugüne kadar çözülmemesinin sorumlusunun Güney Kıbrıs olduğunu kaydetti. Nisan 2004'te çözüm için bir plan sunulduğunu, Türk tarafı buna 'evet' derken, 'hayır' diyenin Rum kesimi olduğunu hatırlatan Çiçek, "AB'nin yaptığı açıklamalar var. Her defasında bize de gelen bir kısım ziyaretlerde Türk tarafından bir kısım beklentiler var. Herkes verdiği sözlerin arkasında durmuş olması gerekir. Hayır diyenle evet diyeni aynı kefeye koymak adaletsizliktir. Türkiye'nin her defasında jest bekleyenlerin biraz da karşı taraftan bu jestleri beklemesi gerekir. Çözümsüzlüğün tarafı onlardır. Türkiye üzerine düşeni yaptı. Adım atma sırası iyi niyeti ortaya koyma sırası Rumlardadır" dedi.

Anayasa değişikliğinin kabulünün ardından 12 Eylül darbecilerinin halen yargılanmadığına ilişkin eleştirilerin hatırlatılması ve Ergenekon tutuklularından Mehmet Haberal'la ilgili olarak Yargıtay'ın verdiği kararın içtihat oluşturup oluşturmayacağına ilişkin bir soru üzerine Çiçek, bu konuda özel bir görüşü olamayacağını söyledi. Yargılama sürecinin devam ettiğini ve görevsizlik kararı olduğunu belirten Çiçek, "Eninde sonunda bunlar nihai sonuca bağlanacaktır" dedi.

ŞANDIR TEPKİSİ

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır'ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ilişkin ifadesi 'o dili kopartacağız' ifadesiyle ilgili bir soruya ise Çiçek, "Üslubu beyan aynıyla insandır. Eğer yanlış bir şey varsa , o yanlışa benden başka bir cevap gelmez" dedi.

Birçok başörtülü kadının sigortasız olarak çalıştırıldığına ilişkin haberlerle ilgili de Çiçek, "İster başı örtülü isten açık. Kayıt dışı çalıştırılıyorsa bu yasalarımızca müeyyidesi olan bir durumdur. Türkiye'de en çok sıkıntı çektiğimiz konuların başında kayıt dışı istihdam geliyor. Esas olan herkesin kayıt içinde çalışmasıdır. Başörtülü olması da ayrıca değerlendirilecek bir konudur" dedi.