Bayramoğlu'na Büyük Suçlama

Bayramoğlu'na Büyük Suçlama
SPK, borsada manipülasyon yaptığı gerekçesiyle Rize'nin eski Milletvekili Ali Bayramoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu.

AK Parti eski Rize Milletvekili ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) eski Başkanı Ali Bayramoğlu’na şok suçlama. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bayramoğlu hakkında ‘işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı’ iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Sözcü Gazetesinin haberine göre, Bayramoğlu manipülasyon yapmaktan hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak. Borsa İstanbul’da (BİST) hisseleri işlem gören Karkim Sondaj Akışkanları Enerji Mühendislik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret değeri üzerinde manipülasyon yapıldığı iddiasıyla Faruk Doğancı, Mehmet Bedir ve Ayhan Öztürk’le birlikte Bayramoğlu da hakim karşısına çıkacak. SPK’nın sitesinde yer alan bilgiye göre, Bayramoğlu için, 6362 sayılı SPK’nın 107/1 maddesi üzerinden suç duyurusunda bulunulduğu açıklandı.

Sicili oldukça kötü

Bu arada, Ali Bayramoğlu’nun sicilinin oldukça kabarık olduğu ortaya çıktı. Bayramoğlu’nun, sahibi olduğu Neta Yatırım’daki bir müşterisi geçtiğimiz şubat ayında SPK’ya şikayette bulundu. Kurumdaki 1.6 milyon liralık parasını alamadığını iddia eden müşteri noterden de ihtarname yolladı. Müşteri, Bayramoğlu’nu ayrıca SPK ve Borsa İstanbul’a da şikayet etti.

Eski Ulusal Çay Konseyi Kurucu Başkanı da olan Bayramoğlu, “Çay kaçakçılığı” suçundan yargılandığı davada, 10 yıl sonra 7.8 milyon TL ceza ödemeye mahkum edildi. 2004’te başlayan ve 10 yıl süren dava sonucu Bayramoğlu, yurtdışından dönerken 2012 Eylül ayında havalimanında polis tarafından tutuklanarak cezaevine konuldu. Aynı zamanda resmi belgede sahtecilik suçundan da yargılanan eski milletvekili, 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay’ın onarsa Bayramoğlu, 20 ay hapis yatacak.

‘İşlem bazlı piyasa dolandırıcılığı’

6362 sa­yı­lı SPK’­nın 107/1 mad­de­si iş­lem baz­lı pi­ya­sa do­lan­dı­rı­cı­lı­ğı ola­rak ad­lan­dı­rı­lı­yor. Bor­sa­da iş­lem gö­ren şir­ke­tin his­se­le­ri­ni ma­ni­pü­las­yon­la yük­sek gös­te­re­rek hak­sız ka­zanç el­de et­mek ola­rak da ta­nım­la­nı­yor. His­se se­net­le­rin­de ya­tı­rım­cı üze­rin­de ya­nıl­tı­cı iz­le­nim uyan­dır­mak ama­cıy­la alım ve­ya sa­tım ya­pan­lar, 2 yıl­dan 5 yı­la ka­dar ha­pis ve 5 bin gün­den 10 bin gü­ne ka­dar ad­li pa­ra ce­za­sı ile yar­gı­la­nı­yor.