Bekaroğlu: Çay Kanun Taslağı Ne Oldu, Çaykur ile İlgili Başka Planlar mı Var?

Bekaroğlu: Çay Kanun Taslağı Ne Oldu, Çaykur ile İlgili Başka Planlar mı Var?
CHP İstanbul Milletvekili Prof.Dr. Mehmet Bekaroğlu, 4 yıldır tamamdır bitti bitiyor denilen ve geçmişte Bakanlıkça hazırlanarak TBMMye sunulmak üzere Başbakanlığa gönderildiğine dair açıklamalar yapılmasına rağmen tamamlanamayan Çay Kanun taslağını sordu

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, 1 milyondan fazla yaş çay üreticisinin merakla beklediği Çay Kanun Taslağı hakkında farklı zamanlarda yapılan farklı açıklamaların birbiriyle çeliştiğine dikkat çekerek, kanun taslağının akıbetinin ivedilikle kamuoyuna açıklanması gerektiğini söyledi. Bekaroğlu, taslağın bir türlü hazırlanmayışı ve kanun tasarısına çevrilmemesinin gerekçesi olarak“ÇAYKUR ile ilgili başka planların da olduğu anlamına mı gelmektedir?” sorusunu yöneltti.

Milletvekili Prof. Dr. Bekaroğlu, yaptığı açıklamada, çayla geçimini sağlayan müstahsil ve bölge halkının uzun süredir gündemini oluşturan Çay Kanun Taslağı’nın kamuoyuna açıklanması için 10.02.2017 tarihinde ÇAYKUR’un Varlık Fonu’na devredilmesine ilişkin yazılı soru önergesi verdiğini ve “Çay Kanun tasarısının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanarak, TBMM’ye sunulmak üzere Başbakanlığa gönderildiği” yanıtı aldığını kaydederek, konuyla ilgili olarak, 8.5.2017 tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na Çay Kanun Taslağı’nın neden kamuoyundan kaçırıldığı ve bir kopyasının tarafına iletilmesi talebiyle bilgi edinme başvurusunda bulunduğunu ifade etti.

Bakanlıkça 30.06.2017 tarihinde verilen yanıtta, Çay Kanun Taslağı ile ilgili olarak 2013 yılından bu yana sektör temsilcileriyle toplantılar yapıldığı, çalışmanın tamamlanmamış olması itibariyle kamuoyuna açıklanmadığı, bu nedenle tarafına da iletilemeyeceği, taslak ile ilgili çalışmaların devam ettiğinin  belirtildiğini kaydeden Bekaroğlu, konuyla ilgili olarak ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in de yakın zamanda 14-15 maddelik Çay Kanunun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanarak, TBMM’ye sunulmak üzere Başbakanlığa gönderildiğine dair açıklamalarının çeşitli basın-yayın organlarında yer aldığını belirterek, “Yapılan açıklamalardaki farklılıklar, bu konuda ortaya çıkan kafa karışıklığını daha da derinleştirmektedir. Bu çelişkili açıklamalar, başta konuyu endişe ile bekleyen çay müstahsiline hakaret değil midir? Bu tutarsız açıklamalar devlet ciddiyetine aykırı değil midir? Ayrıca devleti ve bu konuda açıklama yapan yetkilileri küçük düşürmemekte midir?

Bunun yanında ÇAYKUR’un Varlık Fonu’na devredilmesinden sonra Çay Kanun Taslağı’nın çay sezonuna yetiştirileceği, referandumdan sonra TBMM Gündemine alınacağı açıklamaları bir anda kesilmiştir. Bu durum bölge için sadece bir Kamu İktisadi Kuruluşu olmaktan öte sosyal devletin karşılığı olan ÇAYKUR ile ilgili başka planların da olduğu anlamına mı gelmektedir?

Çay üretiminin geleceği ve müstahsilin refahı için çay sektörü ile ilgili yapılacakların acilen en açık haliyle kamuoyuna tutarlı bir şekilde açıklanmalıdır. Bu konuda yetkilileri göreve davet ediyor, ortaya çıkan belirsizliğin bir an önce aydınlatılmasını talep ediyoruz.” dedi.