Bekaroğlu: Samsun-Batum Demiryolu Ufukta Gözükmüyor

Bekaroğlu: Samsun-Batum Demiryolu Ufukta Gözükmüyor
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'dan CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu'nun sorusuna şok cevap:"Orta Vadeli Planda Samsun-Batum arasında demiryolu projesi yer almamaktadır”

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, bütçe görüşmeleri sırasında Samsun-Batum demiryolu projesi hakkında yönelttiği soruya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın “Orta Vadeli Planda Samsun-Batum arasında demiryolu projesi yer almamaktadır” şeklinde cevap verdiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, Karadeniz Bölgesi’nin kalkınması için önemi büyük olan Samsun-Batum demiryolunun uzunca bir süredir bölge halkı, sivil toplum kuruluşları tarafından gerçekleştirilmesi istenen bir proje olduğunu kaydederek, “Bölgeye ciddi katkıları olacak bu proje ile ekonomik büyüme ve gelişme sağlanacağı gibi Karadeniz Bölgesi’nin birçok alanda da derdine deva olacaktır. Bu kapsamda, 3 Kasım 2017 tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde Sayın Bakan Ahmet Arslan’a ‘Samsun-Batum demiryoluyla ilgili bir çalışmanız var mıdır?’ sorusunu yöneltmiştim. 7 Aralık 2017 tarihinde Bakanlık tarafından tarafıma yazılı olarak verilen yanıtta ‘Orta Vadeli Planda Samsun-Batum arasında demiryolu projesi yer almamaktadır’ denilmiştir.” dedi.

Bekaroğlu, açıklamasında ayrıca şunları kaydet: “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda demiryolunun ulaşım içerisindeki payının arttırılacağı belirtilmiş olsa da, Bakanlığın ne yatırımlarında ne de çalışmalarında Samsun-Batum demiryolunun adı dahi geçmemektedir. Uzunca bir süredir bölge kamuoyu tarafından talep edilen proje ile ilgili olarak, 2014 yılında Rize Ticaret ve Sanayi Odası ve Rize Ticaret Borsası Başkanları Batum-Rize demiryolu hattının hayata geçirileceğini açıklamış, 2016 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da Karadeniz sahilinde Samsun’dan Batum’a uzanan bir demiryolu hattının acil olarak yapılmasıgerektiğine vurgu yapmıştır.  Geçtiğimiz günlerde yeniden gündeme gelen proje Ordu Ticaret ve Sanayi Odası ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları tarafından Karadeniz ve Kafkasya bölgesinin geleceği açısından önemli bir proje olduğu vurgulanarak, Samsun-Sarp güzergahının Hopa'dan Batum Demiryolu aracılığıyla yakın zamanda açılışı yapılan Kars-Tiflis-Bakü hattına bağlanması ve tüm Kafkasya ile eski Sovyetler Birliği ülkeleri ve Uzak Doğu'ya ulaşması gerektiğini dile getirilmiştir.

Çay ve fındık ile geçimini sağlamaya çalışan Karadeniz Bölgesi için turizmin geliştirilmesi konusunda önemli adımlar atılmaktadır. Samsun-Batum demiryolunun hayata geçirilmesi turizm açısından da büyük önem arz etmektedir. Karadeniz Bölgesi’nin kalkındırılması konusunda samimi iseniz Samsun-Batum demiryolu projesinin bir an önce hayata geçirilmesi konusunda bir kez daha çağrı yapıyor, 2018 yatırım programına projenin dahil edilmesi yönünde adım atılmasını bekliyoruz.”