Bekaroğlu'ndan Bakan Özhaseki'ye Rize-Artvin Havalimanı İçin Kaç Taş Ocağı Açılacak? Soru Önergesi

Bekaroğlu'ndan Bakan Özhaseki'ye Rize-Artvin Havalimanı İçin Kaç Taş Ocağı Açılacak? Soru Önergesi
CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin cevaplandırması için yazılı soru önergesi verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, Rize-Artvin Havalimanı için gerekli olan 100 milyon ton taşın nasıl temin edileceğine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin yanıtlaması için yazılı soru önergesi verdi.

Bekaroğlu soru önergesinde şunları kaydetti: 2004 yılında Maden Kanunu'nda değişiklik yapılmıştır. Buna göre Taşocakları Nizamnamesi kaldırılmış ve Taşocaklarının İl Özel İdarelerinde olan ruhsat işlemlerine ilişkin yetkiler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğüne devredilmiştir.  Bu değişiklikten sonra madencilik faaliyetleri hızla artmıştır. Şu anda Türkiye’de 85 binden fazla taş ocağı ruhsatı verildiği ifade edilmektedir. Taş ocaklarının gerekli şekilde denetlenmediği, çevreye verilen zararların azaltılması için yeteri kadar tedbir alınmadığı bir gerçektir.

Taş ocaklarının yeraltı suları, tarım ve yaşam alanlarına zarar verdiği yapılan araştırmalarda ortaya konulmaktadır. Doğu Karadeniz Bölgesinde meydana gelen heyelanlarda da, taş ocaklarının önemli bir katkısı olduğu ifade edilmektedir. Sahil yolu dolgu çalışmaları, HES’ler ve maden arama faaliyetleri için açılan taş ocakları nedeniyle Karadeniz coğrafyası adeta değiştirilmiştir.

30-35 metre derinlikte yapılması öngörülen Rize-Artvin Havalimanı için Ordu-Giresun Havalimanı inşaatında kullanılan 36 milyon tonluk taşın yaklaşık 3 katı kadar, 100 milyon tonluk taş kullanılarak dolgu yapılacağı ifade edilmektedir.

Bu bağlamda;

1. Doğu Karadeniz’de 2004-2016 yılları arasında kaç tane taş ocağı açılmış/ruhsatlandırılmıştır?

2. Taş ocakları kırma ve eleme tesislerin bulunduğu yerlerde yeraltı suları, tarım ve yaşam alanları, doğaya verdiği zararlar takip edilmekte midir? Ediliyorsa ne kadar aralıklarla incelemeler yapılmakta ve bunun sonucunda ne gibi yaptırımlar uygulanmaktadır?

3. Yerleşim yerlerine mesafesi 10 km ve daha altında ruhsat verilen taş ocağı sayısı nedir? Bu konuda herhangi bir denetim yapılmakta mıdır?

4. Rize-Artvin Havalimanı için gerekli olduğu ifade edilen yaklaşık 100 milyon ton taş nasıl temin edilecektir? Bunun için ek olarak kaç taş ocağı açılıp/ruhsatlandırılacaktır? Bu taş ocakları için ÇED raporu alınacak mıdır? Bu taş ocakları faaliyete geçtiğinde düzenli denetimler yapılacak mıdır?

5. Bu kadar büyük miktarda taş temin edilmesi sırasında çevrede oluşması muhtemel zararların giderilmesi için ne gibi çalışmalar yapılacaktır?