Bekaroğlu'ndan İyidere Lojistik Merkezi Hakkında Yazılı Soru Önergesi

Bekaroğlu'ndan İyidere Lojistik Merkezi Hakkında Yazılı Soru Önergesi
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Rize'nin İyidere ilçesinde yapımı planlanan lojistik Merkezin akıbetinin ne olduğunu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'a sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istediği Rize İyidere Lojistik Merkezi hakkında yazılı soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 17.4.2018    Mehmet Bekaroğlu İstanbul Milletvekili

2013 yılından itibaren AKP Hükümeti bakanları ve milletvekilleri tarafından dile getirilen Rize İyidere Lojistik Üst Merkezi Projesi, ilk günden bu yana çok tartışılmış, yeri ve rakamsal büyüklüğü konusunda uzlaşma sağlanamamıştır. Türkiye’nin en büyük lojistik merkezi olarak ifade edilen proje, 2014 yılında Doğu Karadeniz Endüstriyel Merkezi olarak adlandırılmıştır. Dönemin AKP Rize Milletvekili Hasan Karal tarafından söz konusu proje için Bakanlar Kurulu onayı bulunduğu ve bu kapsamda İyidere vadisinin lojistik alan olarak ilan edildiği, lojistik alan önünde ticari bir limanın da gündemde olduğu ifade edilmiştir. Aynı yıl kabinede değişiklik yapılmış, İyidere Köprü’den İyidere merkeze kadar uzanan liman ve bunun yanında Lojistik Merkez projesinin, yeni Gümrük ve Ticaret Bakanı tarafından maliyetli bulunarak küçültüldüğü iddia edilmiştir.

Projeyle ilgili olarak 2015 yılında yapılan başka bir açıklamada, projenin Doğu Karadeniz Endüstriyel Merkezi olarak adlandırıldığı, proje için denizin doldurulacağı ve kamulaştırılmaların bir an önce yapılması gerektiği kayda geçirilmiştir.

2016 yılında yine AKP Rize Milletvekili Hasan Karal tarafından ismi İyidere Lojistik Merkezi olarak değiştirilen proje için ihalenin yapıldığı, ihalenin Denar Deniz Araştırmaları Anonim Şirketi tarafından alındığı, ihale bedelinin 257.500,00 TL olduğu, 800 dönüm deniz dolgusu yapılacağı, iş süresinin de 310 gün olduğu açıklanmıştır. Aynı açıklamasının devamında “İyidere Lojistik Merkezle ilgili bu zamana kadar; 1/5000 ölçekli nazım ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı teklifi, Doğu Karadeniz endüstriyel gelişim bölgesi fizibilite raporu, jeolojik- jeoteknik etüd raporu ve zemin etüd raporları hazırlandı. Sonuçlanan proje ihalesiyle birlikte bundan sonra yapılacak olan çalışmalar şunlardır; taslak genel vaziyet planı hazırlanması, sayısal modelleme raporunun hazırlanması, sondajlı mühendislik hesaplarına esas geoteknik etüt raporunun hazırlanması, kesin projeler özel projeler teknik şartname ve yaklaşık maliyetin hazırlanması, 1/5000 ölçekli nazım ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı hazırlanması ve ÇED araştırması’dır. iş süresi ise 310 gündür” demiştir.

Adı olan ancak kendisi olmayan, hatta ihalesinin de yapıldığı iddia edilen söz konusu proje için Ocak 2017 yılında Ovit Tüneliyle ilgili bir törene katılan Başbakan Binali Yıldırım, yeni gündeme alınacak bir proje olarak bahsetmiş ve şu açıklamayı yapmıştır: “Rizeli çok yakında havalimanına kavuşacak. Sırada İyidere ilçesinde yapılması planlanan Lojistik Merkez bulunmaktadır.”

Mart 2018 tarihinde de Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Rize Valisi Erdoğan Bektaş, AKP Rize Milletvekilleri Hasan Karal ve Hikmet Ayar’ın Ankara’da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile yaptığı toplantı gündeme gelmiş, toplantı sonucunda lojistik merkez için AKP Rize Milletvekili Hasan Karal tarafından 800 dönüm deniz dolgusu yapılacağı ifade edilmiştir.

Nisan 2018 tarihinde ise yine AKP Rize Milletvekili Hasan Karal tarafından daha önce ihalesinin yapıldığı belirtilen proje için daha önce projeyi aldığı iddia edilen Denar adlı şirketin 2017 yılında projeyi teslim etmediği, bu nedenle Ekim ve Kasım aylarında yeniden ihale yapılacağı belirtilmiştir. İhalenin ardından çalışmalara başlanılacağının belirtildiği açıklamada, projenin ilk ihale bedeli de 450 trilyon olarak ifade edilmiştir.

2015, 2016, 2017, 2018 yılları yatırım programlarında, Rize Valiliği 2018 yatırım programında ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yatırımlarında hiçbir şekilde belirtilmeyen söz konusu proje için AKP Rize Milletvekili Hasan Karal dışında Bakanlar ve Hükümet yetkilileri tarafından herhangi bir açıklama da yapılmamıştır. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yatırımları arasında Rize İyidere için sayılan tek yatırım Rize İyidere Lojistik Limanı Etüt-Proje işleri olarak görünmektedir. 

Bu bağlamda;

  1. Mayıs 2016 gerçekleştirildiği belirtilen ihale, gerçekten Rize İyidere Lojistik Üst Merkezi ya da diğer adıyla Doğu Karadeniz Endüstriyel Merkezi Projesine mi aittir? Eğer gerçekten böyle bir ihale yapılmış ise ihale nasıl olmuştur; kaç firma katılmıştır? Şimdi ihalenin iptal edildiği iddia edilmekte ve yeni ihale tarihi verilmektedir. Gerçekten bir ihale söz konusuysa kim tarafından, nasıl ve hangi gerekçelerle iptal edilmiştir?
  2. Rize İyidere Lojistik Merkezi ya da Doğu Karadeniz Endüstriyel Merkezi projesi gerçekten var mıdır? Varsa projenin detayları nedir? 2018 yılı Yatırım Programına alınmayan proje 2019 yılı Yatırım Programına alınacak mıdır?
  3. Uzun süredir gündemde olan ancak kendisi olmayan söz konusu proje için çıkan iddialar hakkında ne düşünüyorsunuz? Proje gerçekten hayata geçirilecek midir, yoksa seçim öncesi seçmeni avutmak için mi sürekli olarak gündemde tutulmaktadır?