Bekaroğlu'ndan Rize Havalimanı Uyarısı. Bunlar Yapılmazsa Rize Havalimanı 9 Yılda Bitmez

Bekaroğlu'ndan Rize Havalimanı Uyarısı. Bunlar Yapılmazsa Rize Havalimanı 9 Yılda Bitmez
CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr Bekaroğlu, Maliye Bakanı Ağbal’ın Rize-Artvin Havalimanı için 2017 yılında 150 milyon TL ödenek ayrıldığını söylediğini ifade ederek, Rize Havalimanının tamamlanmasında büyük aksaklıklar ve gecikmeler olacağını kaydetti.

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, Rize-Artvin Havalimanı ile ilgili olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına verdiği  yazılı soru önergesi metni ile bakanın yanıtını ve 25 Kasım’daki Maliye Bakanlığı Bütçe Görüşmeleri sırasında Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın Rize-Artvin Havalimanı için 2017 yılında ayrılan ödeneği yazılı basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaştı.

PROF. DR. MEHMET BEKAROĞLU’NUN RİZE-ARTVİN HAVALİMANI İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI ŞÖYLE:

Kıymetli Rizeliler,

Elbette sorunları çözme sorumluluğu iktidar partisine aittir. Muhalefetin görevi de sorunları takip etmek, gündeme getirmek, vaatlerin yerine getirilip getirilmediğini denetlemektir. Muhalefet olmazsa, muhalefet görevini yapmazsa iktidar partisi rahat olur, hata yapar, tembellik yapar, erteler, aldatır. Nitekim Rize’de yıllardan beri böyle oluyor; iktidar partisi siyasetçileri, muhalefetin denetimi olmadığı için rahat hareket ediyor. Bundan da tüm Rize zarar ediyor.

İstanbul 3. Bölgeden CHP milletvekili adayı olduğumda Rize’de ve İstanbul’da yaşayan hemşerilerime “seçilirsem Rize milletvekili gibi çalışacağım, Rize’nin ve Rizelinin tüm sorunlarını takip edeceğim” sözünü vermiştim.

Seçildiğim günden beri Rize milletvekili gibi çalışıyorum. Muhalefet görevimi yapmaya, Rizeli İstanbul Milletvekili olarak başta Rize olmak üzere tüm Karadeniz’in sorunlarını takip etmeye devam ediyorum. Çaydan turizme, sel ve heyelandan asayişe, eğitimden çevreye Rize’nin tüm sorunlarının Ankara’da takipçisiyim.

Bugün bir önemli konuyu gündeme getireceğim. Rize-Artvin Havaalanı Projesi. Bu projeyi düşünce aşamasından başlayarak günü gününe izledim. Topladığım bilgileri sizinle paylaşacağım.

Ekteki belgelerden de anlaşılacağı gibi;

1. Artvin-Rize Havalimanı, Yüksek Planlama Kurulu’nun 12.04.2016 tarihli ve 2016/16 sayılı kararı ile 2016 yılı yatırım programına alınmış ve 2016E030180 proje numarası ile 2016 yılı için 65.000 TL başlangıç ödeneği ayrılmıştır.

2. 2 milyon/yıl yolcu kapasiteli olarak planlanan Rize-Artvin Havalimanı için yer olarak Yeşilköy-Pazar mevkii seçilmiştir.

3. Rize-Artvin Havalimanı, altyapı inşaatı 1.200.000.000 TL, üstyapı inşaatı 150.000.000 TL olmak üzere toplam 1.350.000.000 TL proje bedeli, 11.10.2016 tarih ve 2016/29 sayılı Yüksek Planlama Kurulu kararı ile onaylanmıştır.

4. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Ahmet Arslan’ın konu ile ilgili vermiş olduğum soru önergesine cevabında(3 Kasım 2016 gün, 44697349-610.01/82046 Sayı) Havalimanının ihalesi yapıldıktan sonra 1000(bin) iş gününde tamamlanmasının öngörüldüğü ifade edilmiştir.

5. Kesin projeleri tamamlanan havalimanının altyapı ihale ilanı 17.10.2016 tarihinde yayınlanmış, 02.11.2016 tarihinde de ön yeterlilik teklif dosyaları alınmış olup değerlendirme işlemleri devam etmektedir.

6. 25.11.2016 tarihinde Maliye Bakanlığı Bütçe Görüşmeleri sırasında Maliye Bakanı konu ile ilgili soruma verdiği cevapta Rize-Artvin Havalimanı için 2017 yılında 150 milyon liralık bir ödenek ayrıldığını ifade etmiştir.

Bu bilgiler eşiğinde tüm Rizelileri uyarıyorum. Evet, Rize Havalimanı konusunda bazı mesafeler kaydedilmiş ama iş yukarıdaki bilgiler çerçevesinde sürecekse büyük aksaklıklar ve gecikmeler olacaktır. Endişelerim şunlardır;

1. Rize Milletvekili Hasan Karal,  “Hava Limanı ihalesi yapıldı. Ocak ayında Pazar-Çayeli arasında yapılacak Hava limanına ilk taşlar dökülmeye başlanacak” diye açıklama yapmıştır. Her zaman olduğu gibi Karal yine Rizelileri aldatıyor. Rize-Artvin Havalimanının ihalesi henüz tamamlanmamıştır.  Bu durumda Ocak ayında ilk taşların dökülmesi mümkün değildir.

2. Uzmanlar, aynı şekilde deniz dolgusu ile yapılan Ordu-Giresun Havalimanı maliyetinden hareketle, 1.350.000.000 TL ile bu projenin tamamlanmasının mümkün olmadığını ifade ediyorlar. Bu durumda havalimanı için önemli gecikmelerin olması ihtimal dahilindedir.

3. Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal Rize-Artvin Havalimanı için 2017 yılında sadece 150 milyon TL ödenek ayrıldığını söylemiştir. Bunun anlamı bu havalimanının 1000 günde bitirilmesinin mümkün olmayacağıdır.

Sevgili Rizeliler;

Bu iş hepimizindir, Rize’mizindir, bu Hasan Karal, diğer AKP’li siyasetçiler ve Rize-Artvin Havalimanının bir an önce bitirilmesini isteyen herkes, lafı bırakmalı ve öncelikle 2017 yılı ödeneğinin arttırılması için temaslara başlamalı. Sonra bu havalimanının bu proje bedeli ile bitmesinin mümkün olmadığını görmeli ve proje bedelinin gerçekçi bir rakama çekilmesi için gerekenler yapılmalıdır. Aksi takdirde Rize Havalimanı Rize’deki birçok proje gibi yılan hikâyesine döner ve 1000 iş günü şöyle dursun bu inşaat yıllarca sürer.

Ben kendi adıma temaslara başladım bile. Ankara’da ilgili olan herkese, bu havalimanının öngörülen sürede bitmesi için proje bedelinin 2 milyar TL’ye çıkarılması, 2017 yılı için 500 milyon TL, 2018 yılı için 750 milyon TL, 2019 yılı için 750 milyon TL ödenek ayrılması gerektiğini anlatıyorum. Haydi; iktidar muhalefet bir araya gelelim, Ankara’ya baskı kuralım ve Rize-Artvin havalimanının 2020 yılında açılmasını sağlayalım. Aksi takdirde yılda 150 milyon TL ödenekle bu havalimanı, iddia ettikleri gibi 1 milyar 350 milyon TL’ye mal olsa bile, 9 yılda bitmez.

bekaroglu-rize-havalimani-soru-onergesi-1.jpgbekaroglu-rize-havalimani-soru-onergesi-2.jpgbekaroglu-rize-havalimani-soru-onergesine-cevap-1.jpgbekaroglu-rize-havalimani-soru-onergesine-cevap-2.jpg

bekaroglu-rize-havalimani-soru-onergesine-cevap-3.jpgrize-artvin-havalimani-2016-odenegi.jpg