Belediye'den Basın Açıklaması

Belediye'den Basın Açıklaması
Çayeli ilçesinde yaşanan olaylı yıkımın ardından Çayeli Belediyesi bir basın açıklaması yayınladı.

Rize'nin Çayeli İlçesi Sabuncular Mahallesinde yaşanan ve belediyeye ait zabıta aracının iş makinesi ile saldırıya uğradığı yıkım olayının ardından Çayeli Belediyesi´nden yazılı bir açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada yıkım olayından önce iş yeri sahiplerine her türlü kolaylığın sağlandığı ancak iş yeri sahiplerinin yükümlülüklerini yerine getirmememeleri sonucunda yıkım aşamasına gelindiği belirtilirken olayda herhangi bir yaralanma olmamasının sevindirici olduğu vurgulandı.  

Çayeli Belediyesi´nden yapılan yazılı açıklama şöyle; İlçemizde Büyükdere ıslah çalışmasını gerçekleştirmek amacıyla D.S.İ. tarafından başlatılan tahkimat çalışmaları üzerine İlçemiz Sabuncular Mahallesi madenli istikametinde faaliyet gösteren Can Mıcır, Kumtaş Mıcır ve Altın Kum şirketleri Gerek mahalle sakinleri gerek Muhtarlar derneğince çeşitli defalar yazılı ve sözlü şikâyete konu olmuş yerlerdir.

Uzun yıllardır Faaliyet gösteren bahse konu 3 adet mıcır tesisleri Başbakanlık tarafından çıkartılan 2010/5 sayılı AKARSU ve DERE YATAKLARININ İSLAHI genelgesi doğrultusunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü 224. Şube Müdürlüğüne ait 06.12.2011 tarihli B.23.DSİ.1.22.27.00.755.02/810 sayılı yazısı Belediye Başkanlımızca değerlendirilmiştir.
 
 Yıllardan beri karayollarını işgal eden üç mıcır tesisi DSİ ve İl özel idaresinden izinleri olmadan ve dere yataklarından kaçak malzeme alınması suretiyle suç işleyen konumda olup çalışma ruhsatı olmadan faaliyet göstermektedirler.

Bu haliyle çevreye zarar veren ve Büyükdere ıslah ve tahkimat çalışmalarını engelleyecek olan tesislerin Sayın bakanımız,  Sayın valimiz ve Sayın Kaymakamımızın bilgisi dâhilinde kapatılarak kaldırılması kararı alınmış olup Belediye başkanlığımızca yapılan tüm işlemler hukuka uygun şekilde yürütülmüştür.

Bu bağlamda işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı bulunmadığından belediye encümeninin 19.01.2012 tarihinde almış olduğu 8 sayılı kararı ile mıcır tesislerinin kapatılmalarına karar verilmiştir. Söz konusu encümen kararı kişilere tebliğ edilmiş olup, kişilerle 02.02.2012 tarihinde yapılan görüşmelerde Can Mıcır San. Tic.A. Ş. Kumtaş Mıcır San. Tic.A. Ş.nin yetkilileri tarafından tesislerini bir anda kaldırmanın mümkün olmaması nedeniyle belediyemizce gerekli müsamahalar gösterilip, ileri bir tarihte kaldıracaklarına dair ilgili firmaları yazılı kabul ve taahhüt alınmıştır. 

İtiraza neden olabilecek mıcır tesislerinden bir tanesi ruhsatlandırılmak amacıyla; tesisin bulunduğu alanı, kişilerin talebi ile 03.10.2006 tarih ve 61 sayılı belediye meclis kararı ile sanayi alanı ilan ettirmiş ancak imar plan değişikliğinden sonra yapılması gereken işlemler için herhangi bir çalışma yapmamıştır.

Ayrıca bu alanda bulunan tesislerden Altın Kum Üretim İnş.Mad. Den.Nak.Yat.Taah.San.ve Tic.Ltd.Şti.  Belediyemize 21.02.2012 tarih 293 kayıt sayılı dilekçeleri ile kapatılma kararına itiraz etmiş olup itiraz dilekçelerine 14.03.2012 tarih ve 13-515 sayılı yazı ile cevap verilmiştir.

Bütün bu gelişmelerden sonra bahse konu iş yerleri olan Can Mıcır San. Tic.A. Ş., Kumtaş Mıcır San.Tic.A.Ş ve Altın Kum Üretim İnş.Mad. Den.Nak.Yat.Taah.San.ve Tic.Ltd.Şti. nin mühürlenmesi için Belediye Başkanlığımızca yasal hukuki süreç işletilmiş olup emniyet güçleriyle beraber 13.05.2013 Pazartesi günü saat 09.30 da olay mahalline gidilmiştir.

Ekiplerce ilk önce Can Mıcır San.Tic.A.Ş ve Kumtaş Mıcır San.Tic.A.Ş de işlemler gerçekleştirilmiş ve son olarak Altın Kum Üretim İnş.Mad. Den.Nak.Yat.Taah.San.ve Tic.Ltd.Şti. nin mühürlenmesi işlemine geçildi. İşyeri sahiplerinden Mehmet Emin Altunbaş “Siz görevinizi yapacaksınız buyurun” yapın ifadelerini kullanarak herhangi bir olumsuz tavır göstermemiştir. Zabıta aracı park edilip işlemlere başladığı andan kısa bir süre sonra beklenmedik bir şekilde işyeri sahiplerinden M.Emin Altunbaş iş makinesine binerek zabıta aracımıza saldırıyı gerçekleştirmiştir.

Ağır hasara neden olan aracımızın dışında herhangi bir olumsuzluk gerçekleşmemiş olaya neden olan iş yeri sahibi M.Emin Altunbaş makinesinde uzun bir süre kriz anını yaşayarak emniyet güçleri tarafından olay yerinden uzaklaştırılmış ve yargı süreci başlamıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

İLGİLİ HABERİMİZ

İş Makinesi İle Zabıta Aracını Ezdi