Benzinde Çıldırtan Vergi!

Benzinde Çıldırtan Vergi!
Hükümet benzin fiyatlarını düşürmek için Şubat ayında akaryakıt piyasasına müdahale etti. 2 aylık denetim süreci dün bitti.

Uluslararası petrol fiyatları son bir yılda 108 dolardan 61 dolara geriledi. Yani petrolün varil fiyatı yüzde 44 düştü. Tüm dünyada sürücüler araçlarının deposunu çok daha ucuza doldurma fırsatı yakaladı. Türkiye’de ise tablo değişmedi. Benzinin litre fiyatı sadece yüzde 10 düştü.

POMPADAN VERGİ AKTI
 
Benzinin ucuzlamamasına iki faktör engel oldu. Birincisi hükümetin anlamsız çıkışları yüzünden dolar normalden daha fazla değer kazandı. Türk lirası son 4 ayda dolar karşısında yüzde 14 değer kaybetti. Fiyatların düşmesini engelleyen ikinci faktör ise yüksek vergi oranları.
 
Bugün 55 litrelik bir depoyu doldurmanın maliyeti 251 lira. Şimdi sıkı durun ödediğiniz bu tutarın tam 162 lirası doğrudan devletin kasasına gidiyor. Yani benzin faturasının yüzde 64.5’i doğrudan Maliye’nin kasasına akıyor. 68 lirası hampetrolün ithal edilmesi için kullanılıyor.  Akaryakıt dağıtım şirketleri ve bayilerin kasasına giren para ise 19 lira. Geriye kalan 2 lira ise toptancı payı olarak ödeniyor. 

SUÇLU BULUNDU!

Petrol Sanayicileri Derneği (PETDER) tarafından hazırlanan raporlara göre akaryakıt istasyonları üzerinden devlet geçen tam 55 milyar lira vergi topladı. 

Hükümet kontrolündeki Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) genel seçimlere az bir zaman kala benzin fiyatlarına gelen seri zamların suçlusunu buldu: Akaryakıt dağıtım şirketleri

Fiyatları yükselmesine neden olduğu ileri sürülen akaryakıt istasyonlarına karşı tüketiciyi korumak için de benzin ve motorine ‘tavan fiyat’ getirdi. 

21 Şubat 2015’te başlayan tavan fiyat uygulamasıyla litrede 9-10 kuruş indirim sağlanması hedeflendi. Ancak işler hiç de öyle olmadı.

EPDK’nın yönettiği dönemde benzine 24 kuruş, motorine ise 12 kuruş zam yapıldı. Tavan fiyatın başladığı 21 Şubat’ta litresi 4.33 lira olan benzin 4,57 liraya; motorin ise 3.78 liradan 3.90 liraya yükseldi.

EPDK dün ‘tavan fiyat’ uygulamasını kaldırdı. Ancak bu süreçte çok sayıda istasyon sahibi zor duruma düştüğü için akaryakıt fiyatlarına zam gelmesi bekleniyor.

benzin-004.jpg

Tavan fiyat dün sona erdi  

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından iki aydır uygulanan tavan fiyat uygulaması dün gece itibarıyla sona erdi. 

EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada, "İki aylık tavan fiyat uygulaması 20 Nisan 2015 saat 24.00'te son bulacak olup, kurumumuz bundan sonraki süreçte de ilgili mevzuat çerçevesinde piyasada fiyat oluşumlarını titizlikle izleyecek, rafineri, dağıtıcı ve bayi paylarının en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu ile uyumluluk göstermesi hususunu kararlılıkla ve hassasiyetle yakından takip edecektir" denildi.

EPDK’nın ‘tavan fiyat’ uygulamasını şirketler yarfıya taşımıştı.