Beşir Atalay paketi araladı

Beşir Atalay paketi araladı
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Genel Kurul'a hitap etti. Atalay Demokratik Açılım paketin içeriği hakkında ipuçları verdi.

Meclis Genel Kurulu, bugün tarihi günlerinden birini daha yaşıyor. Hazırlık çalışmaları 3 aydır süren “demokratik açılım” Genel Görüşmesi TBMM'de yapılıyor. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Genel Kurul'a hitap etti

İşte Atalay'ın konuşmasından önemli ipuçları:

"Biz ülkemizin bütün sorunlarının çözümünü demokraside görüyoruz. Bu sorunların çözümü bir anda olmaz. Bu yüzden bniz bunun bir süğreç olduğunun altını çizdik. Terörle mücadelede hükümetimiz bütün imkanları seferber etmiştir. Güvenlik güçlerimizin terörle mücadeledeki kahramanlığı ve başarısı gurur vesilesi olmuştur. Bundan sonra da güvenlik güçlerimize desteğimiz devam edecek. Bununla birlikte başka bazı çalışmalar da yapılmıştır. Terör örgütüne verilen ulusalararası destek büyük oranda önlenmiştir.

Partimizin varlık sebeplerinden en önemlisi Tüğrkiyenin demokrasi açığının kapatılmasıdır. AK Parti bu alanda büyük gayret göstermiştir. Biz insan odaklı siyaset anlayışı ile hiçbir ayrılık gözetmeksizin insanlarımızı onurlu bir varlık olarak görüyoruz. İnsan onurunun gerektirdiği eşit ve hür insanlar olarak yaşamak bizim partimizin anlayışıdır.

Adaletin gerçek manada tesis edildiği yerde barış ve huzur, sağlıklı birey-devlet ilişkisi vardır. Herkesin kendisine eşit davranıldığı ve bu devletin özgür bireyleri olarak hissettiği bir toplum için çalışıyoruz. Kısacası demokratik açılım köklü bir zihniyet değişikliğpi ve yeni bir iklim gerektirmektedir.

Bu meclis önemli değişiklikler yapmıştır. Son 7 yılda her alanda köklü değişiklikler yaşadık. Hükümetimiz tarafından yapılan yasal değişikliklerle önemli aşamalar kaydettik. Terör zararlarıyla ilgili toplam 1 milyar TL'nin üzerinde ödeme yaptık. Şehit ailelerin ve gazilerin sorunlarıyla ilgileniyoruz. Köye dönüş projesi halen 14 ilde yürütülüyor.

Bize göre bütün bu çalışmalar yeterli değil. Demokratik açılımın sloganı "Herkes için daha fazla özgürlük"tür. Hangi gerekçe iler olursa olsun temel hak ve özgürlükleri herkes için korumak hükümetimizin görevidir. Bu Türkiye'yi zayıflatmaz, aksine güçlendirir.

besir-atalay-basbakan.jpg

DEMOKRATİK AÇILIM SÜRECİNDE;

İnsan haklarını korumaya yönelik yeni denetim mekanizmaları kurulacaktır. Bilindiği gibi Anayasa’mızın 10. maddesi her türlü ayrımcılığı yasaklamaktadır.

Bu hükmü izleyecek bağımsız bir mekanizmanın oluşturulması, insan haklarının yükselmesine büyük katkı sağlayacaktır. Bu nedenle bağımsız bir ayrımcılıkla mücadele komisyonu kurulacaktır. Yasa tasarısı yakında TBMM’ye gönderilecektir.

Başbakan’lık insan hakları başkanlığını, bağımsız bir mekanizmaya dönüştürülecektir. Bu yeni kurumda, inasn hakları ihlallerini denetleyecektir. Bu kanun tasarısı da Meclis’imize sunulacaktır.

İşkence ve kötü muamele karşısında, işkenceye karşı BM sözleşmesinin, ihtiyari protokolünün onaylanmasına dair kanun tasarısıdır.

İhtiyari protokolün onaylanması takiben en geç bir yıl sonra Ulusal önleme mekanizması kurulacaktır.

Başta insan hakları ihlalleri olmak üzere, kolluk hakkında şikayetlerin izlenmesi ve sonuçlandırılmasına yönelik bir mekanizma kurulacaktır.

Bağımsız kolluk şikayet mekanizması, bir yandan işkencenin önlenmesine diğer yandan da güvenlik güçlerimizin haksız yere eleştirilmesinin önüne geçecektir.

İsimleri değiştirilen yerleşim birimlerine eski isimlerinin verilmesine imkan sağlanacaktır.

Bütün bunlar nihai maddeler değildir. Demokratik açılım ucu kapalı bir paket değil, dinamik bir süreçtir.

Mevcut Anayasa her açıdan toplumun gerisinde kalmıştır. Millet bu anayasayı hak etmiyor. Anayasanın ilk 3 maddesinin değiştirilmesi kesinlikle söz konusu değildir. Bu 3 madde tartışma dışındadır.

Bu açılım milli birliğimize asla zarar vermez, aksine bunları kuvvetlendirir. Demokratik açılım bir milli projedir. Birileri kin ve husumet için hep çalışmıştır ve bir sürü fitne unsurları kullanmıştır. Biz bu fitne unsurlarını yok etmek istiyoruz. Bizim dileğimiz kardeşliğin pekişmesidir.