Beyaz Çayda Üretim Düştü

Beyaz Çayda Üretim Düştü
Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, geçen yılla bu sene karşılaştırıldığında, beyaz çay üretiminde yüzde 40'lık bir düşüş yaşandığını söyledi.

Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılında üretimine başlanan beyaz çaydan ÇAYKUR'un 575, özel sektör firmalarının ise 70 kilogram üretip sattığını anımsattı.

ÇAYKUR'un yaklaşık 800, özel sektörün ise 300 kilogram tepe tomurcuk aldığını belirten Erdoğan, bu tomurcuklardan yaklaşık 350 kilogram beyaz çay elde edileceğini ifade etti. Erdoğan, "Geçen yılla bu seneyi kıyaslayınca beyaz çay üretiminde yüzde 40'lık bir düşüş olduğunu görüyoruz" dedi.

Erdoğan, "Geçen yılla bu yıl piyasaya süreceğimiz beyaz çay miktarını karşılaştırdığımızda yeterli miktarda bulunamayacağını tahmin ediyoruz. Arzın az olmasının sebeplerini bulup gelecek sezon için şimdiden çözüm yöntemleri bulmalıyız çünkü kaliteli ve insan sağlığı açısında değerli bu ürünün üretimini artırmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Beyaz çayın kilogramının ÇAYKUR tarafından geçen sezon 4 bin lira olarak belirlendiğini ifade eden Erdoğan, "Özel sektörde ise 3 bin ile 5 bin lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuldu. Bu yıl çok fazla değişeceğini düşünmüyorum. Miktar az olduğu için fiyatlarda çok fazla yükselme olacağını düşünmüyorum ama rakamsal olarak bakıldığında üreticinin ve sanayicinin eline geçecek miktar düşecektir. Bunun için tedbir gerekiyor" diye konuştu.

Ürüne talep olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Bazı hastalıklara iyi geldiği için alternatif tıpta da insanların tercihi. Bu talebe cevap vermeliyiz ki beyaz çay bir sektör haline gelsin. Bizim hedefimiz ürünü yurt dışına da açabilmek. Türk beyaz çayı olarak çıkartabilmek" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, beyaz çay tepe tomurcuğu toplayan üreticilerin kilogramını 350 liradan satmak yerine kendilerinin üretime yöneldiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu ürün mutlaka kontrolden geçirilmeli ve laboratuvar ortamına tabi tutulmalı. Çok dikkatli üretilmesi ve ambalajlanması gerekiyor. Cam kapta saklanmalı ve güneş ışığı almamalı. Çok dikkatli olunmalı. Ortaya çıkan değerli ürüne zarar verebiliriz. Çay sektörünün önünü açacağımız bu ürünü çok dikkatli ileri taşımalıyız." 

"Talep karşılanamıyor"

Türkiye'nin ortalama 3 bin kilogram beyaz çaya ihtiyacı olduğunu aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: "Beyaz çayın azlığı nedeniyle pazar payını kullanamıyoruz. Fransa'dan gelen beyaz çay talebi karşılanamadı. Yurt içerisinden kurumsal ve kişisel talepler var. Özellikle doğal ürün satan aktarlardan talepler var. Bunların karşılanamayacağını düşünüyoruz. Bunları göz önüne aldığımızda gelecek sezon için farklı çözümler arayacağız."