Bihaber Genel Müdür’den Stevia Açıklaması

Bihaber Genel Müdür’den Stevia Açıklaması
Akdeniz Üniversitesi ile Balıkesirlilerin yıllar önce keşfettiği ürünün dünyada yeni keşfedildiğini söyleyen Çaykur’un bihaber Genel Müdürü, stevia'nın ilk hasadının gerçekleştirildiğini söyledi.

Akdeniz Üniversitesi ile Balıkesirlilerin yıllar önce keşfettiği ürünün dünyada yeni keşfedildiğini söyleyen  Çaykur’un bihaber Genel Müdürü, Rize’de deneme ekimi yapılan Stevia'nın ilk hasadının gerçekleştirildiğini söyledi.

Geçtiğimiz yılın Temmuz ayı içerisinde Stevia (doğal tatlandırıcı)’nın dünyada yeni keşfedildiğini söyleyen  Çaykur’un bihaber Genel Müdürü, 2009 yılından itibaren ülkemizde üretimi yapılan Stevia'nın ilk hasadının Rize’de gerçekleştirildiğini söyledi.

ÇAYKUR Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl fideleri yurt dışından getirilen ve Çaykur Araştırma Enstitüsü bahçelerinde deneme ekimi yapılan Stevia bitkisi hasat olgunluğuna ulaştı.

TÜRKİYE’DE 5 YILDIR ÜRETİLİYOR... BİHABER GENEL MÜDÜR ÜRETİMİ ÇOK KISITLI DİYOR

imdat-sutluoglu.20140628161109.jpg

Stevia’nın dünyada aranan bir ürün olduğunu ve geniş bir pazara sahip olduğunu ifade eden bihaber müdür, stevia’nın ülkemizde Balıkesir ve Antalya’da 5 yıl önce üretimine başlanıldığını unutarak!, “Deneme üretiminde bir kışı geride bıraktık ve bitkinin zarar görmediğini tespit ettik. Bu denemeler bölge insanı için yaptığımız denemelerdir. Bu konuda öncülük yapmak istiyoruz. Sonuçlar çok güzel ve umut verici. Çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yerden makasla budanıyor. Çaydan çok daha kolay. Kurutuluyor, kurutulduktan sonra yaprak toz haline getirilip kullanabiliyor. Şeker gibi kimyasal işlemlerden geçirdikten sonra kullanılabiliyor. Dünya piyasalarında değeri çok yüksek bir ürün. Sağlıklı olduğu için şekere kıyasla tercih ediliyor. Tüm dünya da pazarı var. Dünya üzerinde üretimi çok kısıtlı. Bölgemiz için çok önemli bir gelir kaynağı olabilir” ifadelerini kullandı.

imdat-sutluoglu-rize.jpg

İLGİLİ HABERLERİMİZ

Balıkesirliler Çaykur'dan Önce Keşfetti

Çaykur'dan 'sıfır kalori' atağı