Bilboard afişlerine suç duyurusu

Bilboard afişlerine suç duyurusu
CHP ve MHP Çorum'da Ak Parti tarafından bilbordlara asılan afişler için Çorum valiliği'ne suç duyurusunda bulundu.

AK Parti Çorum İl Başkanlığı tarafından ildeki bilbordlara asılan "Recep Tayyip Erdoğan geliyor, Çorum 'evet' diyor" yazılı afişler asılmasına muhalefet partilerinden tepki geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Çorum Valiliği ve Yüksek Seçim kurulu'na (YSK), 12 Eylül'de yapılacak olan referandum öncesi yasakların çiğnendiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan MHP Merkez İlçe Başkanı Ercan Daşdan, çifte standardın ortadan kaldırılmasını istediklerini söyledi. Partisi'nin toplantı pankartlarının asılmasına dahi müdahale edilirken bu pankartlara yasal olarak asılması mümkün olmamasına rağmen müdahale edilmediğini dile getiren Daşdan, "Ne hak ne adalet duygusundan bahsetmek artık mümkün değildir. Tamamen diktatörlük rejimi uygulamalar almış başını gitmektedir" dedi.

MHP Merkez İlçe Başkanı Ercan Daşdan, Valilik makamına sunduğu şikayet dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: "12 Eylül 2010 Pazar günü yapılacak halkoylaması ile ilgili Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan seçim takvimine göre, seçim döneminin başlangıç tarihi 31 Mayıs 2010 ve oy verme günü 12 Eylül 2010 Pazar günü olarak ilan edilmiştir.

Referandum süresince siyasi partilerin propaganda amaçlı yapacakları çalışmalarda, uyacakları esas ve usuller 298 Sayılı Seçimlerin Temel Usuller ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun ilgili maddeleri(49 ile 61. Maddeleri arası) ve Yüksek Seçim Kurulunun 29 Mayıs 2010 tarih ve 347 sayılı kararında düzenlenmiştir.

Yüksek Seçim Kurulunun 341 Sayılı Kararının I.fıkrası 1.maddesinde ''Halkoylaması döneminde, genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesislerde her türlü propaganda çalışması yapılmasının ve parti bürosu kurulmasının yasak olduğuna(298/50-1) ayrıca, ''Oy verme gününden önceki yirminci güne kadar 298 sayılı kanunun 60/5-2 Fıkrasına göre özel ve tüzel kişilere ait reklam panoları dahil, aynı kanunun 60/2.fıkrasında belirtilen yerler dışında duvar ilanı, flama, parti bayrağı ve afiş asılması ve yapıştırılmasının yasak olduğu 16.maddesinde ''halkoylamasının başlangıç tarihinden oy verme gününe kadar ki süreçte, Duvar ilanı ve afişle propagandaya ilişkin uygulama ve yasakların Mülki idare amirlerinin yetki, gözetim ve denetimi altında yürütülmesi'' karar altına alınmış olduğundan, ilimiz çeşitli bölgelerinde bilbordlar kanalıyla 'Çorum evet diyor' vurgusu ile alenen belli bir siyasi parti adına propaganda yapılmakla, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında
Kanunun hükümleri, Yüksek Seçim Kurulunun 29 Mayıs 2010 tarih ve 347.sayılı kararları içeriğinde açıkça propaganda yasaklarına girdiği anlaşılmaktadır.

Yine 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 14. Maddesinde ''Karayolu yapısı trafik işaretleri ile ilgili olarak; Karayolu yapısı üzerine, trafiği güçleştirecek, tehlikeye sokacak veya engel yaratacak, trafik işaretlerinin görülmelerini engelleyecek veya güçleştirecek şekilde bir şey koymak, atmak dökmek, bırakmak ve benzeri hareketlerde bulunmak, karayolu yapısını, trafik işaretlerini ve karayoluna ait diğer yapı ve güvenlik tesislerini, üzerlerine yazı yazarak, çizerek veya başka şekillerde bozmak, yerlerini değiştirmek veya ortadan kaldırmak yasak olup, bu yönüyle de anılan pankartların kopması ve düşmesi neticesinde karayollarında tehlike oluşturabileceği de göz önüne alınarak, propaganda amaçlı bu pankartların kaldırılması hususunda, Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim"

"SEÇİM YASAKLARI İHLAL EDİLİYOR"

AK Parti'nin Çorum kent merkezindeki birçok bilborda "Çorum Evet diyor" yazılı afişlerle donatmasına CHP'den de tepki geldi.

CHP İl Başkanı Tufan Köse, Çorum Valiliği ile Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na 2 ayrı itiraz dilekçesi vererek, AK Parti hakkında suç duyurusunda bulundu.

AK Parti tarafından kent merkezindeki tüm bilbordların şimdiden referandum afişleriyle donatılmasını 'seçim kanununa muhalefet' olarak değerlendiren CHP İl Başkanı Tufan Köse, AK Parti'nin bu uygulamayla seçim propaganda yasaklarını açıkça ihlal ettiğini ve AK Parti hakkında yasal işlemlerin yapılmasını istedi.