Biletler Yüksek Fiyattan Satılamayacak

Biletler Yüksek Fiyattan Satılamayacak
Uçuş gerçekleştirilmeyen şehirlere sefer düzenlenmesi için başlatılan teşvik uygulaması 2014'te de devam edecek.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), uçuş gerçekleştirilmeyen şehirlere sefer düzenlenmesi amacıyla başlattığı teşvik uygulamasını 2014 yılında da devam ettirme kararı aldı. Ancak havayolu şirketi, teşvik aldığı durumda yüksek fiyat uygulayamayacak.

SHGM, gerek yolcu memnuniyeti, gerekse hizmetin ülkeye yayılması ilkesi çerçevesinde uçuş hizmeti verilmeyen güzergahların teşvik edilmesinin amaçlandığı uygulamaya dair bir genelge yayımladı. Genelge ile havayolu işletmelerine verilecek teşvik ve bu hatların kullanılmasına dair usul ve şartlar yeniden belirlendi.

Yeni genelge ile halen uçuş yapılan hatlar teşvikli hatlar kapsamından çıkartılırken, havayolununteşvik aldığı hatta bu durumu yolcu aleyhine kullanarak yüksek fiyat uygulamayacağı kuralı getirildi. Bu kapsamda, tayin edilmek istenen havayolunun yapacağı haftalık sefer sayısı, yaz döneminde 3, kış döneminde 2 frekanstan az olamayacak. Tayin edilen havayolu ilgili hatta o yılın yaz ayında sefer başlatması zorunlu olacak. Teşvik edilen hatlarda sefer yapmak için başvuran ve tayin edilen firmaya ilgili hattı geliştirmesi ve sürdürebilmesi için en az 2 yıl süre verilecek ve bu sürede o hatta başka bir firmaya tarifeli sefer için uçuş izni verilmeyecek.

Teşvik edilen hatlardan yeteri kadar güzergahta sefer başlatan havayollarına dış hat tayin ve trafik hakkı tahsislerinde öncelik verilecek. Teşvikli hat kapsamında tahsis edilen iç hattın iptali durumunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce yapılan değerlendirme sonucunda tayin edilen dış hat iptal edilebilecek.

Teşvik edilen hatlardaki taşıyıcının, mevcut konumunu yolcu aleyhine kullandığının veya yüksek fiyat uyguladığının tespit edilmesi durumunda Genel Müdürlük yaptırım uygulayacak veya hattı iptal edebilecek. Havayolu işletmelerinin bu şartlar çerçevesinde hat ve uçuş taleplerini 15 Kasım 2013 tarihine kadar SHGM’ye yapması gerekiyor. Başvuruların değerlendirilmesinin ardından teşvik alan hatlar Genel Müdürlük tarafından ilan edilecek.