Bilimin ‘Oscar’ı İşitme Engellilere Umut Oldu

Bilimin ‘Oscar’ı İşitme Engellilere Umut Oldu
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BEBKA tarafından Türk Hava Yolları'nın ana sponsorluğunda düzenlenen Bilim Şenliği'nde birinci olan proje, işitme engelli...

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BEBKA tarafından Türk Hava Yolları'nın ana sponsorluğunda düzenlenen Bilim Şenliği'nde birinci olan proje, işitme engelli vatandaşlar için umut oldu.

Yarışmada 16 bin TL para ödülüne değer görülen proje, sesleri algılayan ve mors alfabesine çeviren saat sayesinde, titreşimler ile kullanıcıya çevresini anlama ve anlamlandırma imkanı sunuyor. Toplam 230 bin kişinin ziyaret ettiği Bilim Şenliği'nde atölye çalışmalarına ise 73 bin kişi katılarak, kendi üretimlerini yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, geçtiğimiz yıl 150 bin olan ziyaretçi sayısının bu yıl 230 bine, 39 bin olan atölye çalışmasının ise 73 bine çıkmasının, bilime olan ilginin her geçen yıl artmasının en önemli göstergesi olduğunu söyledi.

Geçen yıl 150 bin kişinin katıldığı şenliğe bu yıl 230 bin kişi katıldı. Geçtiğimiz 39 bin olan atölye çalışması bu yıl 73 bin olarak gerçekleşti. Şenlik kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenen ve toplamda 102 bin TL para ödülünün dağıtıldığı ve adeta "bilimin oscarları" olarak değerlendirilen proje yarışmasında büyük ödülün sahibi usta mucitler kategorisinde Oğuz Aydemir oldu. Aydemir, "Ses Frekanslarını Titreşim Diline Dönüştürebilen Sistemler ile İşitme Engelli Bireylerin Eğitimi" adlı projesiyle 16 bin TL'lik para ödülünün de sahibi oldu.

Oğuz Aydemir, çalışmasında işitme engelli bireylerin eğitiminde en temel iletişim aracı işaret diline destek sunabilecek ve işitme engellilerin çevrelerini anlamada, konuşulanları anlamlandırmada yardımcı olacak bir sistem kurguladı. Söz konusu sistem, akıllı saatlere, desibel metre, frekans ölçer ve bir titreşim motorunun entegrasyonu sonucunda oluşturuldu. Meydana çıkan yeni nesil sistem, mors alfabesini titreşim diline çeviren bir yazılım ile desteklendi. Bu sayede her harf ve kelimenin karşılığında bir titreşimin oluşması ve oluşan titreşimlerin el bileği ile dirsek üzerinde yoğun algı bloğu meydana getirmesi planlandı. Desibel metre ayrıca yüksek frekans aralığında sesleri algılayarak yön belirliyor. Kişi bu sayede doğru ve kesin olarak uyarılıyor. Mesela sağ taraftan gelen bir otobüsün algılanması için güçlü tek titreşim, sol taraftan korna çalarak tehlikeli bir şekilde yaklaşan otomobil için iki uzun titreşim şeklindedir. Frekans ölçer ise tanımlama ve doğal sesleri kaynak olarak kullanan, yazılım destekli bir parça. Bu parça sayesinde özel kelimeler, hazır cümleler oluşturulabiliyor. Ayrıca bu parça sayesinde tanımlı seslerin hepsi tahlil ediliyor. Kişi böylece göremese dahi kimin konuştuğunu da anlıyor. Saat formundaki sistemin kullanımı da kolay. Saat görünümlü olduğu için dışarıdan bir iletişim aracı olduğu anlaşılmıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ilginin her geçen yıl daha da arttığı Bilim Şenliği'nin artık bir Bursa markası haline geldiğini belirterek, geçtiğimiz yıl 150 bin olan katılımcı sayısının bu yıl 230 bine çıktığını kaydetti. Şenliğin gözlemin ötesinde üretime yönelik olmasının da ayrıca sevindirici olduğunu dile getiren Başkan Altepe, "Geçtiğimiz yıl 39 bin kişi bizzat atölye çalışmalarına katılarak kendi üretimlerini gerçekleştirmişti. Bu yıl ise 73 bin kişinin atölye çalışmalarında kendi üretimlerini yaptıklarını gördük. Bu; toplumda bilime büyük bir ilgi olduğunun göstergesi. Ben proje yarışmasına katılanlara teşekkür ediyorum" dedi.

Bilimin ‘Oscar’ı İşitme Engellilere Umut Oldu

Bilimin ‘Oscar’ı İşitme Engellilere Umut Oldu

Kaynak:IHA