Bilinçsiz Gübre Kullanımı Doğu Karadeniz'de Toprağı Öldürüyor

Bilinçsiz Gübre Kullanımı Doğu Karadeniz'de Toprağı Öldürüyor
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bilinçsiz gübre kullanımının toprağı öldürdüğü ve yer altı sularına büyük zarar verdiği belirtildi.

Almanya'da sulu organik gübre üreticiliği yapan Hergen Reinken, Doğu Karadeniz'de tarım yapılan arazilerde yaptığı incelemelerde toprağın ölmeye yüz tuttuğunu tespit ettiklerini söyledi. Aşırı kimyevi gübre ile toprakların tehlike altında kaldığını ifade eden Reinken, kimyevi gübrelerin yer altı sularını da kirlettiğini belirtti.

Geçtiğimiz ay içerisinde Doğu Karadeniz Bölgesi’nde fındık ve çay bahçelerinde incelemelerde bulunan ‘Happy Green’ isimli gübre firması yetkilisi Hergen Reinken, özellikle aşırı kimyevi gübre vurulan tarım alanlarının tehlike sınırına yaklaştığını belirterek "Toprak ölüyor" tespitinde bulundu. Reinken, "Çay bahçelerinde çok fosfor var. 10 dönüme 70 kilo fosfor Almanya'da var. Burada çok fazla fosfor atmışlar topraklara..Bu yer altındaki sular için büyük bir problemdir. Hektara 150 kilo vurulması gerekirken 1500 kilo gübre vurulmuş. Bu gübrenin büyük çoğunluğu yer altı sularına gidiyor karışıyor" şeklinde konuştu.

"Rize'de mandalina, portakal ve çay bahçelerini gezdik. Görünüşe göre yavaş yavaş topraklar ölüyor" diyen Hergen Reinken, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde toprağın ölmesini durdurmak için "Evvela toprağa vurulan bu gübreleri kaldırılması gerekiyor. Toprak vurulan gübreler ile çok fazla yabancı madde aldı. Azot ve fosfor ağırlıklı kimyevi gübreler, kesinlikle kaldırılmalıdır" uyarısında bulundu.

Happy Green'in Almanya'daki kullanımı hakkında bilgi veren Hergen Reinken şöyle konuştu: "Almanya'da 12.5 milyon hektar tarım alanı var. 25 milyon litre gübre veriyoruz Almanya'da. Bu ürünün bütün Avrupa'da aktif olması gerekiyor ve onun için çalışmalar yapıyoruz. Avrupa'dan sonra diğer ülkelere geçiş yapacağız. Bu gübre zararsızdır. İnsanlara, arılara ve diğer canlılara hiç bir zararı yoktur. İçeriği bitkilerdendir. Şeker ve sirke var içerisinde. 2.5 dönüme 0.5 litre Hapyy Green sulu gübre 200 litre suyla karıştırılarak toprağa vuruluyor ve en az yüzde 15 verim artırıyor."