Bir Ömre Sığan 120 Minare

Bir Ömre Sığan 120 Minare
30 yıllık minare ustası Rizeli Hasan Yazıcı, Türkiye'nin bir çok yerinde 120'ye yakın minare inşa etti.

Birkaç yıldır çalıştığı Çankırı'daki camilere 8 minare yapan Hasan Yazıcı'nın en büyük hedefi ise minarelerin yasaklandığı İsviçre'ye minare yapmak.

Rizeli usta Hasan Yazıcı, mesleğinin hafife alınacak bir meslek olmadığının altını çizerek, resim, heykel ve benzeri birçok sanat dalının minareciliğin içerisinde kullanıldığını belirtti. 15 yaşındayken babasının yanında çırak olarak bu işe başladığını kaydeden Yazıcı, yıllardır bıkmadan usanmadan birbirinden güzel minareler yaptığını kaydetti.

Mimar Sinan'ın en büyük minare ustası olduğunu belirten Yazıcı, hedefinin oyun gibi minareler yapmak olduğunu belirtti. Yazıcı, "30 metrelik tek şerefeli bir minareyi 190 santimetre genişliğinde yaparsanız minare kalın durur. 85 metre çift şerefeli minareyi 155 santimetre çapında yaparsanız kalem gibi durur" dedi.

hasan-yazici-rize.jpg

Bu güne kadar 120'ye yakın minare yaptığını kaydeden Hasan Yazıcı, şöyle devam etti: "Edirne'den Iğdır'a kadar yurdun hemen her yerinde 120 civarında minare inşa ettim. Günümüz teknik imkanlarından faydalanarak depreme ve rüzgara dayanıklı minareler inşa ediyorum. Bu güne kadar yaptığım hiçbir minare depremden yada rüzgardan yıkılmadı. Bazı yerlerde 'kay yıl garanti veriyorsun' diye soruyorlar. Bende kıyamete kadar ayakta kalacağını söylüyorum. Belki bu cevabımı şaka olarak görüyorlar ama öyle değil. Günümüz teknolojisini kullanarak, malzemeyi iyi seçerek bu sorunu ortadan kaldırıyoruz. Minarenin yüksekliği çok önemli değil. Eğer iyi malzeme kullanılır, temeli güçlü atılırsa minare uzun yıllar yaşar."

En büyük ustanın Mimar Sinan olduğunu ifade eden Yazıcı, "Mimar Sinan güçlü estetik eserler yapmış. Onun üzerine eserler yapmamız mümkün değil. Bazı ustalar onun çizgisinden çıkıyor, gereğinden daha kalın eserler yapıyorlar, bu estetiğini kaybediyor" ifadelerini kullandı.

Yazıcı, "15 yaşımda babamla birlikte bu işe başladım. 18 yaşımda babamdan el alıp, kendi başıma minareler yapmaya başladım. Elim ayağım tuttuğu sürece ben bu işi yapmaya devam edeceğim. Allah 100 yıl ömür verirse ben bu işi yapmaya devam edeceğim" şeklinde açıklamalarda bulundu.

"HEDEFİM İSVİÇRE'YE MİNARE DİKMEK"

Moğolistan'a da minare yaptığını söyleyen Yazıcı, yurt dışından da teklifler geldiğini ama Türkiye'de işlerinin yoğun olması nedeniyle yurt dışına gidemediğini kaydederek, "Yurt dışından da teklif gelmesine rağmen Türkiye'de iş olduğu için yurt dışına çıkamıyorum. Ama amacım İsviçre'ye bir minare yapmak. Eğer İsviçre'deki minare yasağı kalkarsa ilk işim İsviçre'ye bir minare yapmak olacak. Burada ne kadar işim olursa olsun bırakıp oraya minare yapmaya gideceğim. İsviçre neden minarelerden korkuyor anlaması güç. Hedefim budur" dedi.

Geçtiğimiz yıl fırtınanın etkisiyle yıkılan Çivi köyü minaresini yeniden yapan Yazıcı, "54 metrelik bir minare inşa ediyoruz. Şuanda 44 metresini tamamladık. 10 metrelik bölümü kaldı. Bunu tamamlayıp çivi köyüne yeni bir minare kazandıracağız" diye konuştu.