Bitcoin Rekor Kırarken Kripto Para Dünyasında Neler Oluyor?

Bitcoin Rekor Kırarken Kripto Para Dünyasında Neler Oluyor?
.

Son zamanlarda Bitcoin haberlerinde sıklıkla lider kripto para biriminin rekor kırdığını görüyoruz. Bitcoin yaklaşık olarak 3 haftadır rekor tazelerken altcoin’lerde de pozitif grafikler sergileniyor.

 

Bitcoin’den Rekor Üzerine Rekor

 

Bir kripto para birimi olan Bitcoin aslında 2009 yılında yani bundan 11 yıl önce piyasaya sürüldü ve kullanıcı ile tanıştı. Ancak ana akım medyanın Bitcoin’den 2017 yılındaki boğa koşusu ile söz etmeye başladığını ifade edebiliriz. Yani Bitcoin haberleri ve kripto para haberleri yaklaşık olarak 3 yıldır ana akım medyanın ilgisini çekiyor.

Ancak özellikle ekonomistler, kripto para birimleri ile ilgilenenler ve geliştiriciler yıllardır kripto para piyasasında bulunuyor ve 11 yıldır bu piyasa büyüyerek yoluna devam ediyor. Bununla birlikte Bitcoin’i ve kripto para birimlerini destekleyenler kadar eleştirenler de bulunuyor. Hatta Amerikalı iş adamı Warren Buffet yıllar önce Bitcoin’i “fare zehri” olarak nitelendirmişti. Ama Bitcoin ve kripto para birimleri kendilerine yakıştırıldığı gibi bir balon, sanal para ya da saadet zinciri olmadıklarını artık kanıtladı. Artık dünyanın en zengin yatırımcıları ve küresel anlamda büyük şirketler Bitcoin yatırımı yapıyor.

2017 yılındaki boğa koşusunda Bitcoin 20.000 dolara ulaşmış ve sonrasında ciddi bir düşüş grafiği çizmişti. 2018 ve 2019 yıllarını nispeten durgun ve düşüş eğiliminde geçiren Bitcoin, 2020 yılında deyim yerindeyse destan yazdı ve 2021’de de bunu devam ettiriyor.

Bitcoin haberlerine bakıldığı zaman aslında 2020 yılı Mart ayının her varlıkta olduğu gibi Bitcoin için de oldukça zor geçtiği görülüyor. Çünkü koronavirüs sebebiyle küresel anlamda bir ekonomik çöküş yaşandı ve insanlar ellerindeki tüm varlıkları nakde çevirmeye başladı. Böylece tüm piyasalarda çok ciddi bir düşüş yaşandı ve kripto para piyasası da bu düşüşten payını aldı. Tarihe “Kara Perşembe” olarak geçen 13 Mart’ta Bitcoin 3.600 dolara kadar geriledi. CoinTürk’te bahsi geçen bir karşılaştırmaya göre, eğer 13 Mart’ta 1 Bitcoin alsaydınız sadece 9 ay sonra yatırımınız 10 kattan daha fazla değerlenmiş olacaktı. Çünkü Bitcoin 7 Aralık 2021 tarihinde 40.400 dolar ile yeni bir rekora imza attı ve yükseliş trendini sürdürüyor.

Aslında lider kripto para birimi 16 Aralık 2020 tarihinde 20.000 dolarlık eski rekorunu kırdı ve 16 Aralık’tan bu yana rekor üzerine rekor kırıyor, yükseliş trendini devam ettiriyor. Ancak önemli kripto para borsalarının CEO’ları, kripto para birimi analistleri ve ekosistemin önemli isimleri yatırımcıları sürekli kendi yatırımlarını kendileri yönetmelerini, riskleri mutlaka hesaplamaları ve çok iyi araştırma yapmaları konusunda uyarıyor.

 

Kripto Para Ekosisteminde Neler Oluyor?

 

Bitcoin’in rekor kırıyor olması şu anda kripto para haberlerinin ana başlıkları arasında yer alıyor. Ancak bunun yanında Ripple’ın Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) bir Blockchain şirketi olan Ripple’a ve şirketin CEO’su Brad Garlinghouse ile kurucusu Chris Larsen’a açtığı dava da en az Bitcoin kadar önemli bir gündem maddesini oluşturuyor.

SEC, Ripple’ın kullanıdığı kripto para birimi XRP’yi bir menkul kıymet olarak nitelendiriyor ve bu sebeple de hem şirketi hem üst düzey iki yöneticiyi kayıt dışı menkul kıymet satmak ve bundan kar elde etmek iddiasıyla suçluyor. Ancak Ripple CEO’su Garlinghouse yaptığı son açıklamalarda SEC’in asılsız iddialar ile dava açtığını ve şirketin her zaman doğru tarafta olduğunu ifade ediyor.

Bunun yanı sıra aslında belki de Türkiye’deki kripto para yatırımcılarını yakından ilgilendiren FAST sistemine geçilmesi de önemli bir gündem konusunu oluşturuyor. Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) sayesinde artık sadece mesai saatlerinde yapılabilen birçok işlem 7 gün 24 saat yapılabilecek. Peki, bu konu hangi noktada Türkiye’deki kripto para yatırımcılarını ilgilendiriyor?

Kripto para haberlerinden de aslında anlaşıldığı gibi kripto para piyasası uyumayan, durmayan, dinlenmeyen bir piyasa. Yani geleneksel sistemlerde bulunan işlem saatleri ya da mesai günleri kripto para piyasasında bulunmuyor. Bu sebeple FAST’ten önce işlem saati kısıtlaması sebebiyle kullanıcılar anında para yatıramıyor ya da çekemiyordu. Dolayısıyla FAST’in gelmesi ile artık kripto para yatırımcıları istedikleri zaman borsalara para transferi yapabilecek ve anlık olarak oluşan fırsatları değerlendirebilecek.

Ayrıca günümüzde kripto para birimleri ile ilgili atılacak yasal adımlarla sıklıkla kripto para haberleri ve Bitcoin haberlerinin gündemini oluşturuyor. Bazı ülkeler Bitcoin’i ve kripto para birimlerini tamamen yasaklamak yönünde ilerlerken bazı ülkelerin daha pozitif yaklaşımlar benimsedikleri görülüyor. Ülkemizde ise gerek Blockchain teknolojisi gerekse Bitcoin ve kripto para birimleri ile ilgili yapılan açıklamalara bakıldığında pozitif bir ortam olduğu görülüyor. Pek çok uzman isme göre Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkenin 2021 yılında kripto paralarla ilgili yasal adımlar atması bekleniyor.

Bunlara ek olarak kripto para ekosisteminde analizler ve coin’ler ile ilgili yapılan uzman yorumları da çok büyük önem taşıyor. Çünkü yatırımcılar bu sayede çok daha net bir bakış açısı ile yatırımlarını yönetebiliyor. Özellikle kripto para alanından önemli isimlerin, popüler analistlerin ve uzmanların yorumlarının ve değerlendirmelerinin yakından takip edildiği ifade edilebilir. Bu noktada coin-turk.com haber sitesini ziyaret edebilir, kripto paralarla ilgili yorum ve analizlere ulaşabilirsiniz.