Bm Güvenlik Konseyinde ’Kudüs’ Görüşülecek

Bm Güvenlik Konseyinde ’Kudüs’ Görüşülecek
ABD'nin İsrail'in başkentini Kudüs olarak tanıdığını açıklamasının ardından, Kudüs'ün statüsüyle ilgili BM Güvenlik Konseyinde bir tasarı teklifi...

ABD'nin İsrail'in başkentini Kudüs olarak tanıdığını açıklamasının ardından, Kudüs'ün statüsüyle ilgili BM Güvenlik Konseyinde bir tasarı teklifi ele alınacak.

BM Güvenlik Konseyinde bu hafta başında ABD'nin Kudüs kararına ilişkin bir tasarı teklifi görüşülecek. Tasarı teklifinin sahibi Filistin ancak BMGK geçici üyesi olduğu için Mısır oylamaya sunacak. Oylamanın bu hafta başında yapılması öngörülüyor.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, tasarının BMGK'da Amerika'nın vetosuna takılacağı açık olduğu için Türkiye (İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerle birlikte) bir sonraki aşamaya yoğunlaşacak ve konuyu bütün ülkelerin üyesi olduğu BM Genel Kuruluna getirecek. Bu kapsamda "Uniting for Peace" tasarısı formatında Genel Kurulda kabul edilmesi durumunda, BM Güvenlik Konseyi tasarısı gibi bağlayıcı olacak. BM Genel Kurulundaki oylamada üçte ikilik çoğunlukla kabul edilmesi gerekiyor. Bu sayının mevcut olduğu belirtilirken, sayının artırılması için Türkiye başta olmak üzere bütün İslam İşbirliği Örgütü üyesi ülkeler çalışacak.

Diğer yandan BM Güvenlik Konseyi tasarı teklifinde; Kudüs konusunda son durumdaki kararlar hakkındaki derin üzüntü duyulduğu ve Kudüs'ün nihai statüye sahip olduğunu vurgulanarak, konunun ilgili Birleşmiş Milletler kararları doğrultusunda görüşmeler yoluyla çözülmesi önerildi.

Ayrıca tüm ülkelerin Kudüs şehri hakkındaki Güvenlik Konseyi kararlarına uymalarını ve kararların aksine herhangi bir eylemi veya önlemi tanımamaları talep edildi.

Kaynak:IHA