BM'den Derelerin Kardeşliği'ne Davet

BM'den Derelerin Kardeşliği'ne Davet
BM Genel Sekreterliği, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde HES karşıtı çalışmaları ile bilinen Derelerin Kardeşliği Platformu’na davet gönderdi.

BM Genel Sekreterliği, UNEP kapsamında Ankara’da düzenleyeceği “2015 Sonrası Çevresel Sürdürülebilirlik Tematik Grup Çalıştayı’na" Doğu Karadeniz Bölgesi’nde HES karşıtı çalışmaları ile bilinen Derelerin Kardeşliği Platformu’na da davet gönderdi.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından gelecek bin yılın yeşile dayalı kalkınma hedeflerini belirlemek için, BM Çevre Programı (UNEP) kapsamında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu seçilmiş 50 ülkede çalıştaylar düzenleme kararı almıştı. BM Genel Sekreterliği tarafından proje kapsamında 28 Kasım 2012 tarihinde Arkara’da da “2015 Sonrası Çevresel Sürdürülebilirlik Tematik Grup Çalıştayı” düzenlenecek. BM’ye üye 193 ülkede gerçekleştirilecek çalıştayların Türkiye ayağına; ülke genelindeki çeşitli üniversite, sivil toplum örgütleri, kurum ve kuruluşlar ile uluslararası faaliyetlerde bulunan çeşitli kuruluşların yanında DEKAP’da davet edildi.

DEKAP sözcüsü Ömer Şan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "DEKAP’ın söz konusu Çalıştay'a davet edilmesi ile bu alanda verilen mücadelenin haklılığı ve etkisi ortaya çıkmıştır" dedi. Şan “DEKAP olarak BM’nin bu davetini önemsiyoruz. Bu çalıştayda da, tüm demokratik ve hukuksal mücadele ile yargı kararlarına karşın, yapımı devam eden HES projeleri ve iletim hatlarının yanında, taşocakları ve maden arama çalışmaları gibi çeşitli projeler nedeniyle vadilerimizde katliam yaşandığını ve doğal yaşam alanlarımıza geri dönüşümsüz zararlar verildiğini anlatacağız" ifadelerini kullandı.