Bot İçerisinde Kalan Ayaklar Hastalığa Yol Açabiliyor

Bot İçerisinde Kalan Ayaklar Hastalığa Yol Açabiliyor
Düztepe Yaşam Hastanesi Ortopedi Uzmanı Dr. Alişan Sarsu, kış aylarında ayağın uzun süre bot içerisinde havasız kalmasının ciddi rahatsızlıklara yol açacağını belirtti.

Ortopedi Uzmanı Dr. Alişan Sarsu, kışın ayağın uzun süre havasız kalmasının terleme, kötü koku ve bakterilere neden olabileceğini kaydederek, “Kışın uzun süreli aynı ayakkabıyı giymekten ya da soğuk havalardan dolayı, ayaklarımızda problem olur. Bunlardan en önemlisi terleme ve kötü kokudur. Ayak uzun süre havasız kaldığı zaman oluşan terleme ve terleme de bakterilere, bakteriler de kötü kokuya yol açar. Bunun da ciddi hastalıklara yol açması muhtemeldir. Bunu önlemek için öncelikle her gün aynı ayakkabıyı giymemeliyiz. Eğer her gün aynı ayakkabıyı giyiyorsak ayağımızı sık sık havalandırmamız gerekir” ifadelerini kullandı.

“Sentetik çoraplardan uzak durmak lazım” diyen Sarsu, açıklamasına şöyle devam etti:

“Teri emen, pamuklu doğal ürünleri tercih edersek bunun bize faydası olur. Eve gittiğimiz zaman da mutlaka çorabımızı çıkarıp parmaklarımızı havalandırmamız gerekli. Özellikle parmak aralarının ıslak kalmaması lazım. Parmak araları ıslak kalırsa mantar enfeksiyonu sık gözükür. Ayak bakımında önemli olan bir özellik de tırnakları çok kesmemek lazım. Özellikle tırnağın dibinden aldığımız zaman tırnak batması fazla olur. Yanlış bir inanış olarak iyice dipten aldığımızda tırnağın sanki hiç batmayacağı düşünülür. Halbuki tam tersi olarak tırnağın dikdörtgen kesilmesi lazım.”

Dışarıda yapılan manikür ve pedikür gibi tırnak bakımı yöntemlerinin hijyenik ortamlarda yaptırılması gerektiğine dikkat çeken Alişan Sarsu, “Manikür, pedikür gibi eğer dışarıda yaptırıyorsak bunların hijyenik ve sağlıklı olmasına dikkat etmemiz gerekli. Tırnak bakımında özellikle ojeli kalmamasına özen göstermeliyiz. Eğer ayağımızda nasır veya siğil varsa bunları kendimiz çıkarmaya çalışmamalıyız. Eğer ayağınızda nasır varsa mutlaka hekiminize danışın. Sizin kendinizi tedavi etmeye çalışmanız size daha büyük zararlar verebilir. Topukta çatlama veya kuruma varsa normal kremler kullanabiliriz ama antibiyotikli krem veya mantar kremi gibi ilaçları hekiminize danışmadan kullanmayın” şeklinde konuştu.

Kışın ayağı soğuktan korumak için özellikle tercih edilen uzun botların sağlıksız olduğunu hatırlatan Sarsu, “Tabi uzun botlar hava almayı engellediği için daha sağlıksız. Ama bot kısa da olsa malzeme çok önemli. Malzemenin doğal olması çok önemli. Sentetik olursa ayakkabı o zaman hastalıklara sebep olabiliyor. Çorap üşüdüğü zaman çift çorap değil de kalın tek bir çorap giyilmesi daha iyi olur. Çorapta da sentetikten uzak durup yün, pamuklu kullanılabilir” diye konuştu.

Eve gidildiğinde ayakların yıkanması ve kurulanması hakkında da ince detaylar veren Sarsu, şunları söyledi:

“Özellikle ayak yıkandığında veya abdest alındığında mutlaka iyi durulamalıyız. Nemli bırakmamalıyız. Her ne olursa olsun parmak aralarımızı güzel kurulamamız lazım. Çünkü parmak arası nemli kaldığında her türlü hastalığa sebep olabilir.”

Düz tabanlık problemi olan insanların sert ayakkabılardan uzak durması gerektiğini vurgulayan Sarsu, “Düz tabanların sert ayakkabılardan uzak durması lazım. Özellikle yumuşak tabanlı ayakkabıları tercih etmeleri gerekiyor. Düz tabanların özellikle soğuklarda ağrıları artar. Bunu da ancak ve ancak egzersizle önleyebiliriz” dedi.

Güzel ve şık görünüşünden dolayı bayanların özellikle tercih ettikleri topuklu bot ve topuklu ayakkabıları kesinlikle tavsiye etmediklerini vurgulayan Ortopedi Uzmanı Dr. Alişan Sarsu, “Topuklu ayakkabıyı yaz kış tavsiye etmiyoruz. Babet tarzında sıfır topuk ayakkabılar da iyi değil. Ayakkabının topuğunun en fazla iki parmak kalınlığında olması, yumuşak ve esnek tabanlı olması gerekiyor. Ne çok yüksek olmalı ne de sıfır olmalı, ikisinin arasında olmalı. Babeti ve topuklu ayakkabıyı ortopedik açıdan tavsiye etmiyoruz” açıklamasında bulundu.