Bozdağ’dan Kuzey Irak Açıklaması: "Her Türlü Opsiyon Masada"

Bozdağ’dan Kuzey Irak Açıklaması: "Her Türlü Opsiyon Masada"
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, PKK'ya yönelik Kuzey Irak'a askeri harekat dahil her türlü opsiyonun masada olduğunu açıkladı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, PKK'ya yönelik Kuzey Irak'a askeri harekat dahil her türlü opsiyonun masada olduğunu açıkladı.

Bozdağ katıldığı bir televizyon programında Kuzey Irak'ta yaşanan gelişmelerle ilgili "Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak tabirini tam hayata geçtiği bir örneği yaşıyor. Hep beraber görüyoruz ve orada bölgeyi ateşe atan istikrarsızlığa atan daha oluşacak pek çok krize kaosa yol açacak sonuçlar doğuran adımı atan onlar oldu ve bu gelişmeler yarın hangi seyri takip edecek hep beraber göreceğiz. Biz Türkiye olarak şunu söylüyoruz; Kerkük Irak'ın toprak bütünlüğü içerisinde anayasal düzeni ve siyasal birliği içerisinde değerlendirilmelidir ve Türkiye bu değerlendirmeye destek vermektedir. İki, Kerkük'te Araplar, Türkmenler, Kürtler yaşıyor ve Kerkük kadim bir Türkmen şehri olarak biliniyor öyleyse Kerkük'ün bu demografik yapısını koruyan, gözeten bir yaklaşımın mutlaka orada hayata geçirilmesi ve bunun korunması, tahkim edilmesi lazım bunu söylüyoruz" diye konuştu.

"SERT TUTUM ALIRIZ"

Bozdağ, "Türkiye, PKK terör örgütünün bölgede etki alanı kurması ve orada söz sahibi olmasına dönük atacağı her adımın şiddetle karşısındadır ve Türkiye bu adımlar karşısında çok sert tutum alacağını daha önce defalarca açıklamıştır. O yüzden terör örgütünün oralarda etki alanı oluşturması, güç sahibi olmasını bizim kabul etmemiz mümkün değildir kimsenin de bizim buna rıza göstermemizi beklemeye hakkı yoktur Türkiye bu noktada gerekli adımları bundan önce nasıl PKK'ya karşı attı ise bundan sonra atar" ifadesini kullandı.

"PKK terör örgütünün Kuzey Irak Yerel Yönetimi'ne ait unsurlar kendilerince bir alan oluşturma gayreti içerisinde onu da görüyoruz ama biz bu sürecin tamamını yakından takip ediyoruz" diyen Bozdağ, "Bölgede bölgenin huzurunu, istikrarını, güvenliğini bozacak ve Türkiye'nin aleyhine Türkmenlerin aleyhine orada yaşayan Arapların, Türkmenlerin ve Kürtlerin aleyhine olan her türlü gelişmeye karşı olduğumuzu ve bütün olayları anbean takip ettiğimizi herkesin bilmesi lazım. Alınması gereken tedbirler de gerektiğinde alınacaktır" dedi.

Bozdağ, "Gerekli tedbirler derken Kuzey Irak'ta PKK'ya yönelik geniş çaplı bir askeri harekat da dahil midir?" sorusuna ise şöyle cevap verdi:

"Her türlü opsiyon bizim o bölgedeki gelişmelere karşı masamızdadır. Daha öncede açıkladık hangi adıma öncelik verilecek hangisi sonraya bırakılacak bunu şartlar tayin edecektir.Hangi olaylar gelişirse bizim o olay karşısında uygulayacağımız bir planımız var onu devreye sokacağız."

Kaynak:IHA