"Bu kadar çok tesadüf birarada olamaz"

"Bu kadar çok tesadüf birarada olamaz"
YGS'deki şifre iddiasını ortaya atan Artvinli Avukat konuştu. Rakamsal cevapları olan soruları şifreleme yöntemiyle çözülebildiğiini tespit eden Artvinli Avukat Ayla Varan "Bence bu kadar çok tesadüf birarada olamaz" dedi.

Türkiye'de geçen hafta pazar günü yapılan ve 1 milyon 692 bin 345 öğrencinin girdiği Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) rakamsal cevapları olan sorularda şifreleme yöntemiyle kopya uygulandığı iddiasını ortaya atan Artvinli avukat Ayla Varan açıklamalarda bulundu.

Varan, şifreyi bilen birisi için 40 soruluk matematik sınavını doğru çözmenin sadece 10 dakika zaman alacağını ifade ederken, bu kadar çok tesadüfün bir arada olamayacağını söyledi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ayla Varan, "Biz basında yer alan bu şifrelemeyi çözmeden önce ilimizdeki dersane ve öğrencilerden çeşitli duyumlar aldık. Bunun üzerine ÖSYM kitapçığını internetten indirdik. Daha sonra bu kitapçık üzerinde büyükten küçüğe küçükten büyüğe çeşitli varyasyonlar denedik. Artvin'de yaşayan eğitimci arkadaşlar ve öğrencilerin duyumları konusunda sonrası denemeler yaptık. Matematik soruları üzerinde yoğunlaştık. Bir süre alternatifte denedik birkaç soruda bunu yaptığımızda sıralamanın küçükten büyüğe doğru sıralama yaptığımızda bunun üstteki soruların cevabını verdiğini gördük ve bunun tesadüf olamayacağını gördük. Benim teknik olarak çok uzak olduğum bir durum. Bu kadar çok tesadüf olamazdı. Sadece matematik bölümünde bilgim olmadığı halde birçok sorun çözdüm. Biz bunu yaparken bir takım şaibeler varsa bunun ortaya çıkartılması için yola çıktık. Kimseyi ithaf etmek için yola çıkmadık. Görüp bakacağız sürece. Bu kadar tesadüfün bir araya olamayacağını düşünüyoruz" dedi.

ayla-varan-artvin.jpg

"Bir anne olarak bir veli olarak böyle bir yol izledik" ifade eden Varan, "Yapılan işlem çok basit bir işlem. Sorular çok uzun, öğrenciler hiç soru ile uğraşmadan soruyu cevaplayabiliyor. ÖSYM farklı kitapçıların dağıtıldığını söylüyor. ÖSYM bunun cevabını verecektir. Ben 33-34 sorunun cevabını bu şekilde çözdüm. Ben bir eğitimci değilim. Basın bunu eğitim kurumları ile birlikte bu sonuca vardı. ÖSYM farklı kitapçık uyguladığını söylüyor. Ben bir vatandaş olarak görevimi yaptım. Ben kimseyi yargısız infaz yapmak istemiyorum" şeklinde konuştu.

"ÖĞRENCİLER ŞİFREYİ ATMA TEKNİĞİ İLE ÇÖZDÜ"

Artvin Sınav Dershanesi Müdürü Süleyman Kadir Olgaç ise ortaya çıkan durumu ÖSYM'nin bir hatası olarak değerlendirdiklerini belirterek, "Bunlara daha çok dikkat etmeliydi. Bilgisayar şıkları dağıtırken daha dikkatli olmalıydılar. Öyle bir sıkıntılı duruma düşmemiş olacaklardı. Bunu öğrencilerin sınav sırasında tespit etmesi mümkün değil. Bu ortaya çıkan durum öğrencilerin şans eseri buldukları bir çözüm tekniği. Bir anlamda atma tekniği ile bulundu. Öğrencinin bunu tespit etme şansı yok. Öğrenciler şuan psikolojik olarak zorda. Bilinçli olduğunu düşünüyorlar. Ama biz bunun bilinçli yapıldığına inanmak istemiyoruz" ifadelerini kullandı.