Bu Kanser Türü Türkiye'de En Çok Rize'de Görülüyor

Bu Kanser Türü Türkiye'de En Çok Rize'de Görülüyor
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Dursun Ali Şahin, bu kanser türünün Türkiye'de en çok Rize'de görüldüğünü söyledi.

Rize’de 2. Genel Cerrahi Günleri Sempozyumu Ayder Yaylasında başladı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Dursun Ali Şahin, sempozyumda yaptığı konuşmada “Troid bezi kanseri Türkiye standartlarına göre Karadeniz Bölgesinde, özellikle de Rize’de daha fazla görülmektedir” dedi. Sempozyum 8 Eylül tarihinde sona erecek.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tarafından 2.'si yapılan Genel Cerrahi Günleri Sempozyumu Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası'nda Türkiye'nin tüm illerinden şuanda ihtisas yapmakta olan doktor ve öğretim üyelerinden oluşan 80 kişinin katılımı ile başladı.

2.-genel-cerrahi-gunleri-sempozyumu-1.jpg

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Dursun Ali Şahin, yaptığı açıklamada, “Troid bezi hastalıkları Karadeniz ve özellikle Rize’de çok fazla görülmektedir.  Karadeniz bölgesindeki Troid bezi kanseri diğer bölgelere göre Türkiye standartları üzerindedir. Bu anlamda troid bezi hastalıklarını önemsiyor ve hastalarımızı bu konuda gerekli tetkiklerini yapmaları yönünde uyarıyoruz” dedi.

Prof.Dr. Dursun Ali Şahin, “Karadeniz bölgesinde ve özellikle Rize'de yaygın olarak görülen “Troid bezi hastalıkları’'nı, endokrinolojik, patolojik, radyolojik ve cerrahi  olarak,  interaktif katılımlı olarak enine-boyuna tartışıyoruz. Panelimizin devamında ise; kasık fıtıklarını, ano-rektal bölgenin en sık görülen selim hastalıklarını, safra kesesi hastalıklarını, gastro-özofajiyal reflü hastalıklarını ve laparoskopik yöntemle yapılan diğer bazı ameliyatları ele alıp interaktif bir şekilde irdeleyeceğiz” dedi.

2.-genel-cerrahi-gunleri-sempozyumu-2.jpg

Sempozyumun Rize’ye katkısına da değinen Şahin, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi 7 yıldan beri hizmet verdiğini ve daha yeni bir üniversite olduklarını söyleyerek, şöyle devam etti: Bizler bile il dışındaki sempozyum veya panellere katıldığımızda Rize’de Üniversite var mı diye soruyorlardı. Şimdi bu soruyu soranlara bizler Rize’de Üniversite var demek değil, Rize’de bilimsel program düzenleyebilecek ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden alanında uzmanlaşmış hocaları getirerek, sempozyum düzenleyebilecek seviyeye gelmiş bulunuyoruz. Bu hem Üniversitemiz hem ilimiz için önemli bir gelişmedir.  Sempozyumumuz bu anlamda özellikle Karadeniz bölgesindeki, bölgesel sağlık sistemi ile ilgili önemli bir rol oynayacaktır.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak bu sene ilk kez öğrenci mezun edeceklerini söyleyen Şahin, "Rize’deki sempozyum sayıları ne kadar çok artarsa Üniversitemiz ve İlimizin de popülaritesi artacak. Bu sayede Üniversitemizi tercih edecek öğrenci sayımız da artmış olacak. Rize ilindeki Troid hastalıklarında kanser görünme olasığı Türkiye’ standartlarının üzerinde ve oldukça fazla. O yüzden Troid hastalıklarını çok önemsiyoruz ve sempozyumumuzun bir gününü sadece bu konuya ayırdık. Hastalarımızı bu konu da bilgilendiriyoruz ve hekimlerimizi de uyarıyoruz. Bunun dışında yöre insanımızda en çok fıtık, safra kesesi hastalıkları, mide şikâyetlerle karşılaşıyoruz. Bu yönde sempozyum hem Üniversitemize hem de yöre halkımıza pozitif etkisi olacaktır.

2.-genel-cerrahi-gunleri-sempozyumu-6.jpg

2.-genel-cerrahi-gunleri-sempozyumu-7.jpg

2.-genel-cerrahi-gunleri-sempozyumu-8.jpg