Bu Köy Yılbaşını İple Çekiyor

Bu Köy Yılbaşını İple Çekiyor
Hindi satıcıları satış yapabilmek için yılbaşını iple çekiyor.

- Hindi satıcıları satış yapabilmek için yılbaşını iple çekiyor.

Büyükşehir olan Balıkesir'de Yeniköy Mahallesi'nde hindi üreticileri yeni yılı bekliyor. Köydeki 15 çiftlikte bulunan 5 bin hindi yılbaşı sofraları için alıcı bekliyor. Türkiye'nin bir çok ilinden Yeniköy'e gelen vatandaşlar, yılbaşı öncesi sektöre hareketlilik kazandırıyor. Yeniköy'de hindi çiftliği bulunan Hilmi Güder, "Normal bir hindinin yetişmesi süresi 7 aydır. Dişileri 6 kilo, erkekleri ise 10-11 kilogram civarında olur. Biz bunları köy ortamında yeşillik alanlara salıyoruz, ayrıca buğday ve mısır ile de besliyoruz. Vatandaşlar tarafından tercih edilen genelde siyah ırk. Ancak yetiştiriciler için siyah ırk daha maliyetli. Beyaz ırka göre masrafı 2 kat daha fazla. Talep her geçen yıl artıyor. Özellikle yılbaşı zamanında 15 gün kadar talebe yetişmekte zorlanıyoruz" dedi.

İyi bir hindinin anlaşılması için bazı püf noktaları olduğunu söyleyen Güder, "iyi bir hindinin tüyleri iyi ve parlak olur. Kafasının kırmızı olması lazım. Kesildiğinde eti sarı renkte olur, çünkü yağlıdır" şeklinde konuştu.

HİNDİYE RUS DARBESİ

Köy muhtarı Şeref Kurt ise, baba mesleğinin hindi yetiştiriciliği olduğunu, çocukluğunun hindi sürüleri arasında geçtiğini söyledi. Kurt, "Yılbaşı zamanı özellikle köyümüzün gelip gideni çok oluyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerden hindi almaya geliyorlar. Bu vesile ile vatandaşlar köyümüzü de tanıyorlar. Hindiler ilk 40 günlükken yatarak büyür ve o dönemde bakmak zor olur. Bu işin köyümüze katkısı oluyor. Yılbaşında vatandaşlarımızı köyümüze bekliyoruz" dedi.

Köyde doğal ortamında yetişen hindiler 100-120 TL arasında alıcı bulurken, beyaz ırk hindiler ise kasap ve market reyonlarında yerini almaya başladı. Balıkesir'de et üzerine iş yeri işleten Erdoğan Karabulut ise, "Yılbaşında hindiye rağbet var. Ancak şu an vatandaşlar fiyat sorup gidiyorlar. Hindi fiyatları geçen yıla göre yüksek, geçen yıl 10 lira civarında olan hindinin kilosunu bu yıl 12 liraya satıyoruz. Rusya'ya ihracat başladığından dolayı hem beyaz et, hem hindi fiyatları arttı. Yüzde 20 civarında artış oldu" dedi.