Bu Kütüphanenin Bir Benzeri Daha Yok

Bu Kütüphanenin Bir Benzeri Daha Yok
Gümüşhane İl Halk Kütüphanesi'nin o dönem toprak olan zeminine 49 yıl önce dikilen limon ağacı Türkiye'de kapalı mekanda yetişmiş en büyük limon...

Gümüşhane İl Halk Kütüphanesi'nin o dönem toprak olan zeminine 49 yıl önce dikilen limon ağacı Türkiye'de kapalı mekanda yetişmiş en büyük limon ağacı olma özelliği taşıyor.

Gümüşhane'de 1966 yılında yapılarak hizmete sunulan ve o dönemde zemini toprak olan İl Halk Kütüphanesi'nin içine dikilen limon ağacı, aradan geçen 49 yıl içerisinde büyüyüp binayı sararak kütüphaneyi de Türkiye'de eşi benzeri olmayan bir bina haline getirdi.

Binanın güneş alması ve içindeki ısının belli seviyede olmasından dolayı büyüyüp serpilen limon ağacı sıklıkla budanmak zorunda kalırken, tadı greyfurt-limon arasında olan ve normal limondan biraz daha büyük meyve veren ağacın meyve verimi son yıllarda yaşlılığın da etkisiyle azaldı.

Bir polis memurunun evinde saksıda yetiştirirken tayinin çıkması sonucu taşıyamaması nedeniyle kütüphaneye bıraktığı, ardından görevliler tarafından kütüphanenin zemininin toprak olması nedeniyle buraya dikilip bakılan ağaç kütüphaneyle özdeşleşip, figür haline geldi.

Kütüphane Müdürü Sümmani Akhan, limon ağacının Türkiye'deki kapalı alanda yetişmiş olan en büyük limon ağacı olma özelliğini taşıdığını belirterek "Ağaç iyice serpildiği için kütüphanede yer sorunundan dolayı budanmak durumunda kalıyor. Bundan 3-5 yıl önceye kadar çok daha yoğun limon veriyordu. Limonu da limonla greyfurt arasında bir tadı var. Limondan daha büyük. Üzerinde birkaç tane var. Son zamanlarda belki yaşlılığın verdiği durumdan ötürü ağaçtaki meyve oranı bayağı düştü" dedi.

Limon ağacının kütüphaneyle özdeşleştiğini, kütüphanenin bir figürü haline geldiğini kaydeden Akhan, dışardan gelen insanların da bu ağacın hikayesini dinlemek için, görmek için kütüphaneye geldiğini kaydetti.

Türkiye'de kapalı ortamda bu kadar büyük doğal, yerinden yetişen bir ağacın olmadığını bildiklerini ifade eden Akhan, kütüphaneyle ilgili şu teknik bilgileri verdi:

"Kütüphane 1964 yılında halk evleri bünyesinde kuruldu, 1966 yılında şuan bulunduğumuz binaya taşındı. 1966 yılından beri de bu binada hizmet veriyor. 50 bin civarında kitabımız mevcut. Doluluk oranına da ulaştık. 50 yıl önce o günün şartlarına göre tasarlanmıştı. Tek tip proje üzerine hazırlandı. 2 bini aktif olmak üzere 3 bin 200 kayıtlı üyemiz var. Ortalama günlük 100-150 kişiye hizmet veriyoruz. 2016 yılında 26 bin kişiye hizmet verdik. Binamız gerek günün hızlı yayın akışı, koşulları, özellikle son dönemde gençlerin kütüphaneye olan eğilimi de göz önüne bulundurulduğunda ihtiyaca cevap veremez durumda olduğunu söyleyebiliriz."

Bu Kütüphanenin Bir Benzeri Daha Yok

Bu Kütüphanenin Bir Benzeri Daha Yok

Bu Kütüphanenin Bir Benzeri Daha Yok

Kaynak:IHA