Bu Minare Asırlardır Hareket Ediyor

Bu Minare Asırlardır Hareket Ediyor
Sivas'taki Ulucami'nin eğik minaresinde kış ayarı ile yaz ayları arasında eğim farkının değişiklik gösterdiği tespit edildi.

Sivas'taki Ulucami'nin eğik minaresinde kış ayarı ile yaz ayları arasında eğim farkının değişiklik gösterdiği tespit edildi.

İtalya'nın eğik Pisa kulesine Türkiye'de rakip gösterilen Sivas'taki Ulucami'nin eğik minaresi 825 yıllık esrarını koruyor. Kitabesine göre 1196 ile 1197 yılları arasında Anadolu Selçuklu Devleti yöneticilerinden Kızılarslan Bin İbrahim tarafından yaptırıldığı bilinen Anadolu'daki en eski camilerden bir tanesi olan Ulucami, tarihi tarihi özelliği kadar eğik minaresi ile de dikkat çekiyor. Yüzde 7 oranında eğim tespit edilen minare ile ilgili yapılan incelemeler bir o kadar daha ilginç bir gerçeği ortaya çıkarttı. Minare üzerinde yapılan bilimsel incelemelerde eğimin kış aylarında 119 santim, yaz aylarında ise 117 santim olduğu tespit edildi. Bu tespit minarenin sürekli ileri ve geri hareket ettiğini ortaya koydu. Minarenin eğik olarak mı inşa edildiği, sonradan mı eğildiği veya eğimin devam edip etmediği konularına şuanda bilimsel olarak bir netlik kazandırılamıyor. Minarenin 825 yıllık sırrının anlaşılabilmesi için Cumhuriyet Üniversitesi destekli olarak çalışmalar sürdürülüyor. Çalışmalar kapsamında minarenin zemininde sondaj çalışması da gerçekleştirilecek.

MİNARE SÜREKLİ İLERİ GERİ HAREKET EDİYOR

Minarede yapılan incelemelerde minarenin yaz ve kış aylarında 2 santim farkla ileri geri hareket ettiğini belirten Sivas Vakıflar Müdürü Cemal Karaca, "İki yıldır minareyi inceliyoruz. Bize gelen verilere göre minare kış aylarında 119, yaz aylarında ise 117 santim eğim sergiliyor. Minare bu aralıkta devamlı git gel yapıyor. Minareyi izlemeye devam ediyoruz. Hareketliliği tespit edebilmek için minarenin zemininde sondaj çalışması yapmaya hazırlanıyoruz. Bununla ilgili teknik ekiplerin çalışmaları sürüyor" dedi.

MİNARE 100 YIL ÖNCE DE EĞİKTİ

Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, minarenin 100 yıl önce çekilmiş fotoğraflarında da eğik olduğunu belirtip, "Uzmanlar bu tip Horasan tipi minarelerde genelde eğim olduğunu söylüyor. Ancak buradaki minare diğerlerine kıyasla daha fazla eğik. Bu eğimden dolayı alınması gereken tedbirleri almaya çalışıyoruz" dedi.

(Göktürk Fırat/İHA)

Bu Minare Asırlardır Hareket Ediyor

Bu Minare Asırlardır Hareket Ediyor

Kaynak:IHA