Bu Vahşi Saldırıyı Kim Durduracak?

Bu Vahşi Saldırıyı Kim Durduracak?
Senoz'da HES'e 2. Darbe! Rize'nin Çayeli ilçesi Senoz Vadisi Çataldere Köyü'nde yürütülen Uzundere II HES projesi, Rize İdare Mahkemesi'nce ikinci kez durduruldu...

Rize'nin Çayeli ilçesi Senoz Vadisi Çataldere Köyü'nde yürütülen Uzundere II HES projesi, Rize İdare Mahkemesi'nce ikinci kez durduruldu. Mahkeme Kararı, Çayeli İlçe Jandarma Komutanlığınca ilgili firmaya tebliğ edilip çalışması sonlandırıldı.

Karadenizde ilk başlayan ve yarattığı çevre tahribatı ile büyük tepkilere neden olan Uzundere II HES Projesine Senoz Derneği’nce açılan davada  yargı bir kez daha durdurma kararı verdi.

Davayı yürüten  Avukat Münir Yazıcı yaptığı açıklamada; “Söz konusu proje  Çevre ve Orman Bakanlığınca ÇED raporuna bile gerek görülmeden uygulamaya konuldu. Yapımcı firma proje tanıtım dosyasındaki taahhütlerine  bağlı kalmadan ve idarece denetlenmeden, tam anlamıyla bir çevre katliamı yaparak çalışmalarını yürütmeye başladı. Bu yasa ve akıl dışılığa dur demek için konuyu yargıya götürdük.  Rize İdare Mahkemesi 26.02.2009 tarih kararı ile yürütmeyi durdurma ve 19.11.2009 tarihli iptal kararı ile haklılığımıza karar vermişti. Mahkemece verilen bu ilk kararda “Senoz vadisi için öngörülen projelerin tek tek değil bütüncül olarak değerlendirilmesi ve havza planlaması yapılması gerektiği” belirtilmiştir.  Hukukun bu kararına rağmen ilgili firma önce yarım kalan işlerin sel ve heyelanlara neden olacağı gerekçesi ile çalışma izni almış, daha sonra mahkeme kararını şekillendiren gerekçeleri görmezden gelerek, mevcut projesinde bir takım değişiklikler yapıp yeni bir proje tanıtım dosyası tanzim etmiş ve maalesef İdare 30.07.2009 tarihinde bu dosya içinde yeniden ÇED gerekli değildir kararı ile onay verip, çalışmaların aynı anlayışla devamına sebebiyet vermiştir.

İdarece; 30.07.2009 tarihinde verilen “ÇED gerekli değildir kararı ”bir kez daha  yargıya götürülmüş ve Rize İdare Mahkemesi 23.02.2010 tarihinde yeniden yürütmenin durdurulması kararını vererek, Senoz’da kanun tanımayanlara bir kez daha dur demiştir. Umuyor ve diliyoruz ki bundan sonra hukuka uyulur” dedi. 

Senoz’daki tahribatı, yöre halkının tepkisi, STKlar, bilimsel görüşler, raporlar, kamuoyu  baskısı durduramadığı gibi, yargı kararları da  durduramıyor. Vadideki bu vahşi saldırıyı kim durduracak? diye soran Derelerin Kardeşliği Platformu dönem sözcüsü Ömer Şan; “Senoz’da sadece doğa değil, hukukta katlediliyor” dedi.