Budama, Çaya Zarar Veriyor

Budama, Çaya Zarar Veriyor
Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Muhammet Pertek, ömrü dolan çaylıklarda budamanın çözüm olmadığını söyledi

Pertek,  yaptığı açıklamada, çaylık alanların budanmasına 1994 yılında çıkartılan yasa ile başlandığını, kontrolünü ise ÇAYKUR'un yaptığını belirtti.

Budamanın ilk ve ikinci aşamada 5'er yıl, bugün devam etmekte olan son aşamada ise 7 yıllık süreçler için yapıldığını bildiren Pertek, ''7 yıllık budama programının son 2 yılındayız. Böylece bütün çaylık alanlarımız üçüncü kez budanmış olacak. Budama yapmayanların ise ÇAYKUR'a çay verme ruhsatı iptal ediliyor'' dedi.

Pertek, budama projesinin artık çaylıklara zarar vermeye başladığını, bundan dolayı bu sürenin uzatılmaması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

''Budama projesinin zarar vermesinin birkaç nedeni var. Bunlardan birincisi budama alanlarında sık budama yapıldığı için toplama tablasının düşmesidir. Bu da çaylıkların arasında yabancı otların artmasına neden oluyor. Bununla mücadele için bazı üreticiler kimyasal ilaç kullanabiliyor. Ancak böyle bir şey istemediğimiz bir durum. Çayımızda kimyasal ilaçlama yapılmasını kesinlikle onaylamıyoruz. Kimyasal ilaçlama yapanların çaylarının alınmaması talimatı var.

İkincisi ise budama sonucunda ilk yıllarda üreticinin kalitesiz ve uzun çay hasat etmesi geliyor. ÇAYKUR böyle yaş çayı almıyor, almaması da gayet normal. Üretici 2.5 yaprak olması gerekirken 6-7 yaprak, odun kısmı çok fazla olan yaş yaprağı hasat edip bunu özel sektöre satıyor. Özel sektörde bu yaş çaydan kalitesiz çay elde ediyor. Bunun kesinlikle önlenmesi lazım. Bu, Karadeniz çayının kalitesini bozuyor, çayımıza zarar veriyor. Bunu istemiyoruz.''

Budama sonucunda yaş çay üreticisine budama bedeli desteği verildiğini de anımsatan Pertek, ''Artık budama mecburiyetinin kaldırılması gerekir. Budanması gereken çay, hasat tablası çok yüksek olan, yaprağı ürün hasadı esnasında kalitesiz olan eskimiş çaydır'' diye konuştu.
    
     -''YERLERİNE KLONLA ÜRETİLEN KALİTELİ ÇEŞİTLER DİKİLMELİ''- 
    
Muhammet Pertek, çaylık alanların ömrünün 60-70 yıl olduğunu, bölgedeki çaylıkların da hemen hemen bu yaşa ulaştığını vurgulayarak, şunları söyledi:

''Bu çaylıklarda budama değil, tamamen sökülüp yerine klonla üretilen kaliteli çeşitlerin dikilmesi lazım. ÇAYKUR bununla ilgili pilot bir çalışma başlattı. Bu çalışma ile bugüne kadar tohumla üretilen çaylıklar, daha kaliteli olacaktır. Projenin bir an önce uygulamaya geçirilmesi gerekmektedir. Tohumla üretilen çay ile klonla üretilen çayın farkını gören üretici de gönüllü olarak çayını söküp, klonlu çay fidanı dikeceğine inanıyorum'' diye konuştu. 

Yapılacak yeni çalışma ile bölgede sertifikalı fidancılık yetiştiriciliğinin gelişeceğini, böylece yeni bir iş sektörünün doğmasını sağlayacağını kaydederek, ''Böylece ucu açık olan bir iş alanı oluşacak. Üreteceğimiz çay şu andakinden çok daha kaliteli olacak. Hatta hasat yöntemleri de belki daha kolay olacaktır'' dedi.