Bulak 18 Yıl Sonra Rize'de

Bulak 18 Yıl Sonra Rize'de
Giray Bulak, 1993-94 Sezonu’nda Rizespor’u şampiyon yapmıştı

Bahçelerde çay toplayan genç kızlar, teyzeler, tekneleriyle Karadeniz’e balığa açılan delikanlısından, amcalarına kadar herkes Çaykur Rizespor’una yürekten inanıyordu. Ve sonunda Rizespor’u mutlu sona taşıyan ekipten teknik direktör Giray Bulak, “İnandık, mücadele ettik ve başardık. Bu şampiyonluk Rize’ye çok yakıştı” diyordu.

Çaykur Rizespor ile anlaşan Giray Bulak, 1993-1994 sezonunda 3.Lig 2.Grubu’nda mücadele eden Rizespor’a Teknik Direktör olarak göre yapıyordu. Oynadığı 24 maçta 57 puan toplayan Rizespor o sezon şampiyon olurken, 2. Olan Erzincanspor 50, 3. Akçaabat Sebatspor 43 puanla ligi tamamlıyordu. Rizespor, attığı 52 gole karşın kalesinde sadece 9 gol görüyordu.

 3. Lig Misafirhanesi’ne veda

Türkiye 3. Ligi 2. Grup’da şampiyonluk inanç ve parolasıyla yola çıkan Çaykur Rizespor, her geçen hafta hedefine emin adımlarla yaklaşıyordu. Bir tarihi hata ile hiç haketmediği biçimde bir alt kümeye düşürülen Yeşil-Mavililer, artık açık seçik biçimde zafere koşuyor ve Üçüncü Lig’de bir sezonluğuna zorunlu misafir olduğunu rakiplerine de kabul ettiriyordu.

45.20120218233842.jpg

İlk yarı tüm maçlar deplasmanda..

Rize Atatürk Stadı’nın onarımda olması nedeniyle sezonun ilk yarı maçlarının tamamın deplasmanlarda oynayan ve 12 müsabakada 7 galibiyet, 3 beraberlik çıkarıp, 2 yenilgi alan Yeşil-Mavililer topladığı 24 puanla, lider konumundaki Erzincanspor’u 5 puan geriden takip ediyordu.  Lig maratonunun ikinci bölümünü bütünüyle kendi evinde ve taraftarın rüzgarını arkasına alarak oynayacak olması nedeniyle, ilk yarı sonunda bile şampiyonluğun çok uzak bir hedef olmadığı düşüncesi ağırlık kazanmış, mutlu son görüntüsü belirmeye başlamıştı. İlk yarı ligi üçüncü sırada tamamlayan Çaykur Rizespor, ikinci yarıyla birlikte taraftarlarıyla özlem de giderecekti.

Giray Bulak öğrencilerine inanıyordu

İlk yarının tamamlanmasının ardından, aynı inanç tüm Rize’de de yeşermişti. Tüm camia gibi Rize’nin öz basını da şampiyonluğun kazanılacağına yönelik inancını artırıyor ve “Rizespor yerine dönüyor” ve “Tüm camia şampiyonluğa inanıyor” türü başlıklar atılıyordu... Ekibin teknik yönetimini yürüten Giray Bulak, en az kendi kadar, kader birliği yaptığı öğrencilerinden de emindi. Komşu Trabzon kökenli genç teknik direktör, altyapı antrenörlüklerinde pişip, teknik öğretilerle donandıktan sonra, teknik adam olarak deplasmanlı liglerdeki kariyerinin ilk halkalarını oluşturmaya çalışıyordu.

Adımlar sağlam.. Asla gevşemek yok..

Bu olası şampiyonluğun, Çaykur Rizespor kadar, genç antrenörün meslek yaşamının önünü açması yönünden de, Bulak adına büyük önemi vardı. Giray Bulak, futbolcularını da bu işe inandırmış, üst düzey yoğunlaşma ile, her birini adeta şampiyonluğa programlamıştı. Tüm topçuların ağzından “Şampiyon olacağız. Bunun için tüm gücümüzü ortaya koyuyoruz”dan başka bir laf çıkmıyordu. Tümüyle deplasman takımı olma handikabına karşın, ilk yarıda elde edilen puanlar ve varılan noktanın küçümsenmemesi gerektiğine dikkat çeken Bulak, maratonun ilk yarısını değerlendirirken, “Lider Erzincan ile aramızda 5 puan fark var. Bu bizim için o kadar önemli değil. Çünkü biz ikinci devre bütün maçlarımızı evimizde oynarken, rakiplerimiz altı deplasmana çıkacak. Beş puanlık fark, kesinlikle bizi korkutmuyor. İkinci yarı; dengeli, temkinli ve sağlam adımlarla şampiyonluğa ulaşacağız. Ama gevşeme yok!..”

Giray Bulak – Hüsnü Kürkçü ikilisi

Çaykur Rizespor tarihinin 46. teknik direktörü olan Giray Bulak, acaba Yeşil-Mavili ekibe, 18 yıllık geçmişi boyunca 4. şampiyonluğunu kazandırabilecek miydi?

7’den 70’e Rizespor’un şampiyonluğunu gözleyen Rize halkına göre sorun yoktu. Giray Bulak – Hüsnü Kürkçü ikilisi ve topçular, sezon bitmeden bu işin üstesinden gelecek ve Çaykur Rizespor’u 3. ligden kurtarıp, yeniden 2. lige taşıyacaktı.

Bahçelerde çay toplayan genç kızlar, teyzeler, tekneleriyle Karadeniz’e balığa açılan delikanlısından, amcalarına kadar herkes Çaykur Rizespor’una yürekten inanıyordu. Yönetim, teknik heyet ve cefakar taraftar işin sonunu getirmek, mutlu sonla kucaklaşmak için bu kez inanılmaz bir kenetlenme içinde idi. Bu sacayağından Allah’ın izniyle şampiyonluğun kurtulması imkansızdı, “Rizespor’un başarısını engellemeye çalışan, bizi çekemeyenlere şampiyon olarak cevap vereceğiz” deniyordu.

Altı grupta mücadelelerin yaşandığı Türkiye Üçüncü Ligleri’nin İkinci Grubu’nda, Erzincan, Akçaabat Sebat,  Trabzon PTT, Artvin K.H.S, Kars K.H.S, Pazar, Hopa, Bayburt, Bulancak, Yalı, Çayeli ve TEK 12 Mart gibi geneli bölge merkez ve ilçe takımlarından oluşan grupta, Çaykur Rizespor yönetimi, ekonomik gücü ve teknik kadrosu ile her yönden baskın bir görüntü çiziyordu. Bu gruptan Çaykur Rizespor’un şampiyon olarak çıkmasından daha doğal bir şey olamazdı. Yeşil-Mavilileri, şampiyonluk yarışında,ancak ilk yarının lideri Erzincanspor zorlayabilirdi.

16 Ocak Kongresi ve yeni yönetim

Giray Bulak-Hüsnü Kürkçü yönetimindeki Mavi-Yeşilliler şampiyonluk rotasına kilitlenip ikinci yarının başlamasını beklerken, Çaykur Rizespor Kulübü 16 Ocak 1994 günü olağan kongreden geçiyor ve Çay Genel Müdürü Tuncer Ergüven yönetimi yeniden seçilerek güven tazeliyordu. Çay-Kur Sosyal Tesisleri’nde yapılan Genel Kurula katılan 112 üyeden 102’si geçerli oy kullanıyor ve Ergüven oyların tümünü alıyordu. Hemen ertesi gün ilk toplantısını yapan 15 kişilik yeni yönetimde, yetki ve iş paylaşımı şöyle düzenleniyordu: Başkan: Tuncer Ergüven (Çay İşletmeleri Genel Müdürü, eski başkan), Asbaşkanlar: Osman Uzunhasanoğlu (Çay-Kur İnşaat Dairesi Başkanı), İsmail Topçu (Tek- Gıda İş Sendikası Bölge Başkanı), Genel Sekreter: Av. Refik Bilgin (Çay-Kur Hukuk Müşaviri), Genel Kaptan: Burhan Güngör (Sendikacı ve eski futbolcu), Basın Sözcüsü: Oğuz Tiryaki (Vakıflar Bankası Rize Şube Müdürü), Muhasip-Veznedar: Musa Şahin (Çay-Kur’da Muh. Şube Md.), Federasyon temsilcisi: Enver Karaali (Mazda Başbayii ve çay fabrikatörü), Amatör Şubeler Sorumlusu: Muhsin Albayrak (Sendikacı), Tesisler Sorumlusu: Adem Kaçıran (Çay-Kur Zihni Derin Çay Fabrikası Müdürü), Üyeler: İlhan Taşpınar (Çay-Kur Şube Müdürü), Münir Emiralioğlu (sendikacı), Naci Selimoğlu (işadamı) ve Selim Metin (Koop. Müdürü). Yönetim kurulu ile birlikte, bir yıl daha görev yürütecek olan Çay-Kur Rizespor Kulübü’nün üç kişilik Disiplin ve Denetleme Kurulu da, 18 Temmuz 1993 seçimlerinde olduğu gibi kalmış, seçmen nezdinde güven tazelemişti. Buna göre Disiplin Kurulu asil olarak, Ekrem Yılmaz (Çay-Kur İdari İşler Müdürü), Yalçın Emiralioğlu (Çay-Kur Başuzmanı) ve Zihni Ayşen’den (Çay-Kur Muh. Md.) ve yedek konumunda da Ziya Yıldız, Saadettin Turan ve Sinan Durmuş isimlerinden oluşurken, Muharrem Kürkçü başkanlığındaki Denetleme Kurulu’nda da İlyas Cerrahoğlu, Turan Köseleci asil, Şaban Soykan, Baki Yılmaz ve Hızır Feyiz de yedek statüsünde yer alıyordu.

Her hafta Rize’de şenlik, bayram..

Çaykur Rizespor, ikinci yarıda tüm maçlarını evinde oynarken adeta rakiplerini hallaç pamuğu gibi dağıtıyordu. Maratonun ikinci periyodunda, biri dışında tüm maçlarını kazanan Yeşil-Mavililer, tüm rakiplerinin de büyük takdirini kazanarak ligin tamamlanmasına birkaç hafta kala şampiyonluğunu ilan ediyordu. Giray Bulak’ın öğrencileri 24 maç sonunda 18 galibiyet ile 3’er beraberlik ve mağlubiyet elde ederek 57 puanla şampiyon oluyor ve bir sezon içinde İkinci Lige yeniden dönüyordu. Çaykur Rizespor, 24 maçta attığı 52 gole karşılık, ağlarında topu topu 9 gol görmüştü. Yeşil-Mavililer 57 puanla İkinci lige yeniden merhaba derken, en yakın takipçisi Erzincanspor’a 7, üçüncü sıradaki diğer takipçisi Akçaabat Sebatspor’a ise tam 14 puan fark atmıştı. Aynı grupta mücadele eden Rize’nin ilçe takımlarından Pazarspor 33 puanla 7. olurken, Çayelispor’da lig basamağının 12. sırasında yer almıştı. Çay-Kur Rizespor ilk yarının ardından, tüm maçlarını oynadığı evinde rakiplerini dize getirirken, her hafta demleye demleye şampiyonluk ziyafetini servise koyuyor ve ligin son haftaları da tüm Rize halkı 1993/94 lig zaferini keyifle yudumluyordu.

...Ve, Şampiyon Çaykur Rizespor!

Bir sene önce adeta kan ağlayan Rize kenti, koskoca bir karnaval meydanı haline gelmişti. Bu şampiyonluk ve 2. Lige yeniden dönüşle; yönetim, teknik kadro ve taraftar kenetlenip, birlik ve beraberlik ruhu ile ne büyük işler başarılacağını bir kez daha teyit etmişti. Rizespor’u mutlu sona taşıyan ekipten teknik direktör Giray Bulak, “İnandık, mücadele ettik ve başardık. Bu şampiyonluk Rize’ye çok yakıştı” derken, başkan Tuncer Ergüven de, “Bu inancın zaferidir. Yönetim, teknik ekip, futbolcular ve cefakar taraftarlarımızla hakettiğimiz şampiyonluğu kazandık. Şampiyonluğu’muz Türk Futbolu’na ve tüm Rize’ye hayırlı olsun”

Haber:Fatih Sultan Kar