Bülent Arınç, 'Kurban Bayramı tatili 9 gün'

Bülent Arınç, 'Kurban Bayramı tatili 9 gün'
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kurban Bayramı tatili öncesinde arefe günü, kamu personelinin yarım gün idari izinli sayılacağını bildirdi

Arınç, “Halkımızın ulaşımında bir kolaylık olması nedeniyle Kurban Bayramı tatili süresinde 12 Ekim 2013 Cumartesi 01.00’den başlayarak, 21 Ekim 2013 Pazartesi 03.00’e kadar köprü ve otoyollardan geçiş ücretsiz olacaktır” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık yeni binada yapılan Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında düzenlenen basın toplantısında, Bakan Kurulu Toplantısı’nda ele alınan konularla ilgili bilgi veren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Bakanlar Kurulu Toplantımızın gündeminde AB süreci, Sayın Bakan tarafından ifade edildi. Adalet Bakanımız Bingöl Cezaevinde yaşanan olayla ilgili olarak, bildiğiniz gibi 18 tutuklu ve hükümlü kaçmış, 1-2 gün içinde de biri hariç yakalanmışlardı. Dolayısıyla hem Bingöl Cezaevi’ni hem de Türkiye’deki cezaevleri konusunu bütün ana hatları ile içeren bir sunumda bulundu. İş ve dış gelişmeleri ilgili bakan arkadaşlarımızla görüştük” diye konuştu.Kurban Bayramı tatilini 9 gün olarak açıklayan Bülent Arınç, “Halkımızın bütün kesimlerini ilgilendiren bir husus ile ilgili bir müjde vermek istiyorum. Bakanlar Kurulu Toplantımızdan sonra müteakip toplantı neredeyse Kurban Bayramı’nın birinci gününe denk geliyor. Bugünden bir karar aldık, 14 Ekim Pazartesi Arife günü öğleye kadar kamu personeli yarım gün idari izinli sayılacaktır. Halkımızın ulaşımında bir kolaylık olması nedeniyle Kurban Bayramı tatili süresinde 12 Ekim 2013 Cumartesi 01.00’den başlayarak, 21 Ekim 2013 Pazartesi 03.00’e kadar köprü ve otoyollardan geçiş ücretsiz olacaktır. Bu Kurban Bayramı dolayısıyla uzunca bir sürenin tatil olarak kararlaştırıldığı ve bu süre içinde köprü ve otoyollardan geçişin ücretsiz yapılacağını ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Arınç: "Suriye tezkeresi Meclis’te görüşülecek"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye ile ilgili 4 Ekim’de süresi dolacak tezkerenin 3 Ekim’de Meclis’te görüşüleceğini bildirdi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bir gazetecinin, “Demokratikleşme Paketi’ndeki maddelerin hayata geçirilmesi konusunda takvim belli oldu mu" sorusuna Arınç, "Sayın Başbakanımız hem yapacağımız işlerin gerekçesini ve bugüne kadar ki demokratikleşme aşamasını çok güzel ifade etti. Daha sonra da seçim kanunlarından başlayarak madde madde yapmayı arzu ettikleri konuları gündeme getirdi. Böyle bir takvim için, ifade denilen konulardan Meclis Genel Kurulu’nda görüşmesi yapılmış ve gündemde olan hususlar vardır. Öncelikle TBMM’de komisyonlarda, genel kurullarda hazır olan hususların üzerinde bir çalışma yapılacaktır, diğer konuların bir kısmı tartışmaya açılmıştır. Özellikle yeni seçim sistemi. AK Parti olarak 3 seçenek ortaya koyuyoruz, biz üçüne de varız ama diğer siyasi partiler hangi gerekçeyle kabul ediyor veya karşı çıkıyor’ bunu görmemiz lazım. Dolayısıyla bunun yasalaşma süreci en azından 2-3 aylık tartışma, görüşme ve istişare sürecinden sonra belli olacaktır" cevabını verdi.

Paketin içerisinde yer alan hususlar konusunda hazırlıkların tamamlandığını belirten Arınç, "Yasama gerektiren hususların dışında idari konularda hemen yürürlüğe girecekler var. Milli Eğitim Bakanlığımız başta olmak üzere ve diğer bakanlıklarımız ikincil düzenlemeler hususunda gereken düzenlemeleri yapacaklardır. İlkokullardaki ’Andımız’ konusunda, kılık kıyafet yönetmeliğinin yürürlüğe girmesi önümüzdeki yakın süreçte gerçekleşmiş olacaktır. Her şey planlıdır. Kimin ne düşündüğünü rahatlıkla ifade edeceği konularda belli bir sürenin Türkiye lehine kazanılmış olmasıdır. Ümit ediyorum ki yıl sonuna doğru bugün söylediklerimizin büyük bir kısmını gerçekleştirmiş olacağız ve bu hususlarda her Bakanlar Kurulu toplantımızdan sonra gelinen süreci sizlerle paylaşacağız" diye konuştu.

Alevi vatandaşlar için yeni bir adımın atılıp atılmayacağına ilişkin bir soru üzerine Arınç, "Bütün yürüyüşler ilk adımla başlıyor. Biz ilk adımı atalı 11 yıl oldu. İktidara geldiğimizden 18 gün sonra 20 yıl devam eden olağanüstü hali kaldırmıştık. O günden bu yana da demokratikleşme ve özgürlükler adına fevkalade düzenlemeler yaptık. Bugün açıklanan konular üzerinde samimi olarak dikkatinizi bir konuya çekmek istiyorum, siyasetçiler buna karşı ne diyeceklerdir, meslek odaları, sivil toplum örgütleri ne diyeceklerdir. Şu açıdan söylüyorum, geçtiğimiz günlerde bir değerli yazar arkadaşımız siyasi parti liderlerinin paket açıklandıktan sonra ne söyleyeceğini sanki kalplerini okumuş gibi yazdı. Türkiye’de siyaset yaptığını zanneden bazı kişiler ’daha paket kendileri tarafından bilinmiyor’ iddiasıyla eleştirilirken paketi neredeyse çöpe atmışlardı. Hem ’bilmediğinizi söylüyor, hem de işe yaramaz’ diyorsunuz. Bunun yanlışlığı, peşin olarak kategorik olarak yapacaklar karşı çıkarsanız mahcup duruma düşebilirsiniz. Kategori olarak, yapılacak olanlara karşı çıkarsanız mahcup duruma düşebilirsiniz. Daha açıklamanın üzerinden bir saat geçmeden açıklama yapan bazılarına bakarak o yazar arkadaşıma ne kadar haklı olduğunu söylemek istiyorum. Burada konuşulan hususlara, bir kişi peşin hükümlü olduğu için karşı çıkabilir, ikincisi beklentisini bulmadığı için karşı çıkabilir, üçüncüsü siyaseten karşı çıkabilir ama pakette şu şu konular var ve şu sebepten yetersizdir diyecek olanlara teşekkür borcumuz var. Unutmayalım, MHP yarınki grup toplantısında genel başkan noktasında açıklama yapacaktır. Bunu merakla bekliyoruz, bunun onun adına hareket eden Grup Başkanvekili PKK’nın bu işten ne kadar karlı çıktığını ve onun diretmesiyle böyle bir paketin kabul edildiğini söyleme gayreti içine düşüyor. Aradaki çelişkiye bakar mısınız" ifadelerini kullandı.

Özellikle son 6 ay içerisinde bütün gelişmeleri takip ederek paketi mükemmel hale getirme noktasındaki gayretlerin hiç kimse tarafından görmezden gelinemeyeceğine işaret eden Arınç, Türkiye’nin bütün illerinde kahvehaneler başta olmak üzere halkın nabzının tutulduğunu, yüzde 75’in paketi olumlu karşıladığını, yüzde 25’in olumsuzluğun içinde Hacı Bektaş Üniversitesi ve kısmi eleştirilerin olduğunu söyledi. Alevi vatandaşların taleplerini dikkate alacak çalışmalar henüz sonuçlanmadığını anlatan Arınç, bardağın dolu tarafının görülmesi gerektiğine dikkati çekti.

SURİYE TEZKERESİ

Suriye ile ilgili 4 Ekim’de süresi dolacak tezkere Meclis’ten izin almak üzere bugün itibarıyla imzalandığını söyleyen Arınç, "3 Ekim’de genel kurulda görüşülecektir. Suriye ile ilgili bir tezkeredir. Bir önceki tezkerenin satır satır aynısı olacağı konusunda bir şey söyleyemem. 3 Ekim günü TBMM’de Suriye ile ilgili tezkerinin süresi dolmadan önce tekrar yenilenmesi konusu görüşülecektir" dedi.

UZUN MENZİLLİ SAVUNMA SİSTEMLERİ

Bir soru üzerine Arınç, Türkiye’nin uzun menzilli savunma sistemleri konusunda birkaç yıldan beri hazırlığı yapılan bir ihale açtığını belirterek, bu ihaleye pek çok ülkenin savunma sanayiyle ilgili firmalarının katıldığını ifade etti. Mevcut tekliflerden Türkiye açısından uygun teklifin kabul edildiğini anlatan Arınç, bu uzlaşmanın bazı üretimlerin Türkiye’de müştereken yapılacağı konusunda varılan bir uzlaşma olduğunu ifade etti.

Demokratikleşme Paketi kapsamında kılık kıyafet yönetmeliğine ilişkin Arınç, "Türkiye’de demokrasi kültürü yerleşti. Gerçek laikliğin uygulamasının ne olduğunu herkes görmeye başladı. Demokrasi, temel haklar ne gerektiriyorsa onları yapacağız" diye konuştu.

ARINÇ, TRT MUHABİRİ METİN TURAN’A SESLENDİ

Mısır’da tutuklu bulanan TRT Muhabiri Metin Turan’a seslenen Arınç, "Aklınıza gelebilecek, gelmeyecek her şeyi yapıyoruz. Bu arkadaşımız da sadece gazeteci olmanın dışında bir takım sebepleri ileri sürmeleri sebebiyle gözaltı süresini uzattılar. Kendisine ulaşabilecek bir mesajım olmalı. Metin Turan böyle tweet’ler gönderme. Türkiye, senin arkanda ama Mısır’da da bir yargı var. Sen böyle tweetler atmaya devam edersen hakkında olacak bazı suçlamalara da maruz kalabilirsin" dedi.