Bunlar Sizde Varsa Böbrek Hastası Olabilirsiniz!

Bunlar Sizde Varsa Böbrek Hastası Olabilirsiniz!
Rize Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Şafak Sünbül, böbrek yetmezliğinin başında diyabet ve hipertansiyon hastalığı geldiğini ifade ederek hastalığın ilk bulgularını açıkladı.

Rize Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Şafak Sünbül, Dünya Böbrek Günü dolayısıyla Rize Devlet Hastanesinde bulunan hemodiyaliz merkezindeki hastaları ziyaret etti. Sünbül burada yaptığı açıklamada, "Böbrek yetmezliğinin başında diyabet ve hipertansiyon hastalığı geliyor. Gece idrara çıkma, kanlı idrar yapma, idrarda köpürme ile hipertansiyonun böbrek hastalıklarının ilk bulguları olabilir." dedi.

Rize'de 307 diyaliz hastasına 97 hemodiyaliz makinesi ve nefrolog, hemodiyaliz doktoru, hemodiyaliz hemşireleri, diyetisyen ve psikologlardan oluşan geniş bir yelpaze ile hizmet verdikleri açıklayan Dr. Sünbül, "Bu hastalarımıza şehir merkezi ve köylerden hastanelerimiz tarafından ulaşım imkanı sağlanmaktadır. Kamu Hastaneler Birliği olarak hastalarımıza en iyi hizmeti sunmaya çalışmaktayız. Ne yazik ki böbrek yetmezliği sıklığı yıllar içinde artış göstermektedir. Böbrek hastalıkları sinsi seyirli olması nedeniyle genellikle son döneme kadar bulgu vermez." dedi.

safak-sunbulden-dunya-bobrek-gunu-ziyareti-2.jpg

Gece idrara çıkma, kanlı idrar yapma, idrarda köpürme ile hipertansiyonun böbrek hastalıklarının ilk bulguları olabileceğine dikkat çeken Dr. Sünbül, "İleri evrelerde ise; tüm organ sistemleri ile ilgili bulgu ve yakınmalar oluşabilir. Böbrek hastalarının günlük 1,5 litre su içmesi, fazla tuz tüketmemesi gerekir. Tuz tüketiminin azaltılması, turşu, salamura gibi gıdalardan kaçınılması ve beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi böbrek sağlığımızın korunmasında önemli katkıda bulunacaktır" diye konuştu.

safak-sunbulden-dunya-bobrek-gunu-ziyareti-1.jpg

safak-sunbulden-dunya-bobrek-gunu-ziyareti-3.jpg