Bursa'da göçük faciası: 19 ölü (VİDEO)

Bursa'da göçük faciası: 19 ölü (VİDEO)
Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Deveci köyündeki maden ocağında göçük meydana geldi. Göçükte bulunan 19 maden işçisi hayatını kaybetti.

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi Devecikonağı köyünde göçük altında kalan 19 işçi hayatını kaybetti.

Dün saat 20.00 sularında meydana gelen grizu patlaması ve ardından meydana gelen göçük sonrası, işçiler mahsur kaldı.

Saatler süren bekleyişin ardından kötü haber CHP Milletvekili Abdullah Özer'den geldi: '19 işçi hayatını kaybetti....'

OLAYIN GELİŞİMİ

Mustafakemalpaşa İlçesi'ne 30 kilometre uzaklıktaki Alpagut Köyü yakınlarında bulunan Bükköy Madencilik İşletmesi'ne ait kömür ocağında dün saat 19.30 sıralarında vardiyada 32 işçinin çalıştığı bir sırada şiddetli bir patlama meydana geldi.

Yerden 250 - 350 metre derinlikteki patlamanın ardından oluşan göçükte ilk belirlemelere göre 19 işçi mahsur kaldı. Patlamanın ardından ocakta çıkan yangınla ortalık cehenneme döndü. Patlamanın hemen ardından ocağa giren 2 kişi, içerideki yoğun gazdan zehirlenince güçlükle dışarı çıkabildi. Oksijen verilen 2 kişi tedavi altına alındı.

gocuk-bursa-2.jpg

1985 yılından beri faaliyette olan ve daha önce meydana gelen grizi patlaması sonucu 4 işçinin hayatını kaybettiği ocaktaki patlamadan sonra bölgeye jandarma, Bursa Büyükşehir Belediyesi Sivil Savunma ve AKUT Bursa Şubesi'nden ekiplerle ambulanslar sevk edildi. Mustafakemalpaşa Kaymakamı Kazım Karabulut ile Belediye Başkanı Sadi Kurtulan da olay yerine gelerek bilgi aldı. Başkan Sadi Kurtulan, yetkilerden alınan ilk bilgilere göre 19 kişinin göçükte mahsur kaldığını ve ocağa ulaşan ilk ekiplerin hemen arama kurtarma çalışması başlattığını bildirdi. Göçüğün meydana geldiği yerde yoğun gaz kokusu nedeniyle ekiplerin müdahalede güçlük çektiği ve bu nedenle ocağa sürekli hava verildiği bildirildi.

Metan gazı sıkışması sonucu meydana geldiği sanılan patlamanın duyulmasından sonra işçi yakınları da ocağa geldi. Ocak çevresinde toplanan işçi yakınlarının endişeli bekleyişi sürüyor. Jandarma ekipleri, can güvenliği ve kurtarma çalışmalarının rahat sürdürlebilmesi için olay yerinde toplanan işçi yakınları ile basın mensuplarını, ocaktan yaklaşık 3 kilometre uzaklaştırdı.

"220 METRE DERİNLİKTE


Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan olayın 220 metre derinlikte meydana geldiğini, 20 işçinin göçük sonrası madende mahsur kaldığını, kurtarma çalışmaların devam ettiğini mahsur kalan işçiler için içeriye yoğun şekilde hava verildiğini açıkladı.

gocuk-bursa-1.jpg

BAKAN DİNÇER HELİKOPTERLE GİTTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, göçüğün meydana geldiği maden ocağında incelemelerde bulunmak üzere helikopterle Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine gitti.

ZONGULDAK'TAN HELİKOPTERLE KURTARMA EKİBİ

Göçükte kalan işçilerin kurtarılması çalışmalarına katılmak için Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan (TTK) 16 kişilik kurtarma ekibinin helikopterle Bursa'ya gönderileceği bildirildi. TTK Genel Müdür Yardımcısı Çetin Onur, kurtarma ekibinde görevli 3'ü maden mühendisi ve 1'i maden teknikeri toplam 16 kişilik kurtarma ekibinin harekete hazır olduğunu söyledi. Karaelmas Kemal Köksal Stadı'na gelmesi beklenen helikopterle ekibin Bursa'ya gideceğini belirten Onur, ''Kurumun Denizli'de eğitimde bulunan 1'i mühendis 3 kişilik ekibi de eğitimi bırakarak kara yoluyla Bursa'ya hareket etti'' dedi.

KÜTAHYA'DAN DA DESTEK

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde faaliyet gösteren Garp Linyitleri İşletmesi (GLİ) Müessesesinin uzman arama kurtarma ekibi de göçükteki kurtarma çalışmalarına katılmak üzere olay yerine hareket etti. GLİ Müessesesi Eğitim ve İş Güvenliği Şube Müdürü Refik Kocaman önderliğinde 24 kişiden oluşan arama kurtarma ekibi, saat 22.30'da Tavşanlı'dan araçla yola çıktı.

Hayatını kaybedenlerden 11'nin isimleri şöyle: "Emirali Turan, Ertuğrul Demiray, Seyit Ali Akduman, Mehmet Kuşoğlu, Mehmet Alkuş, Murat Aydın, Erol İkiz, Ramazan Baştepe, İmrali Yiğen, Yusuf Karacan, Ali Kazan"

gocuk-bursa-3.jpg

ÖNCEKİ HABERİMİZ

https://www.olay53.com/haber/maden-ocaginda-gocuk--11278.htm