Büyükbaş Hayvan Kayıt Sisteminde Değişiklik

Büyükbaş Hayvan Kayıt Sisteminde Değişiklik
Rize İl Tarım Müdürlüğü, hayvan kimlik sisteminin AB mevzuatı hükümleri ve uygulamalarına uygun olması amacıyla hayvan kayıt sisteminde Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca bazı değişiklikler yapıldığını bildirdi.

Rize İl Tarım Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, ülkede büyükbaş hayvan kayıtlarının 'Türkvetbilgi' sistemi üzerinden gerçekleştirildiği belirtildi.

Bu bilgilerin güncel olması için yetiştiricilerin işletmesinden başka yerlere ve başka yerlerden işletmesine yapılacak tüm sığır cinsi hayvan hareketlerini ve işletmedeki hayvanların tüm doğum ve ölümlerini 7 gün içinde bağlı bulunduğu il veya ilçe tarım müdürlüklerine bildirmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: ''İşletmedeki hayvanlara ait bildirimler yetiştirici tarafından işletmedeki hayvan bildirim formu doldurularak şahsen tarım müdürlüklerine veya köylerde 4-B sözleşmeli tarım danışmanlarına, serbest veteriner hekimlere, muhtarlara bildirilecektir. Teslim edilen formlar en kısa sürede işleme konulacak ve elektronik ortamda sisteme kaydı yapılacaktır. 1 Temmuz 2010 tarihine kadar 0-6 aylık arası hayvanların küpeleme işlemleri tamamlanmalıdır. Bu tarihten sonra uygulamaya konulacak olan sığır cinsi hayvanların tanımlanması tescili ve izlenmesi hakkındaki yönetmeliğe göre hayvanlara kulak küpesi takma işlemi doğumundan itibaren en geç 20 gün içinde uygulanacak, hayvanın doğduğu işletmeyi terk etmesi gerektiğinde ise süre beklenmeden küpe uygulanacak ve sisteme kayıt edilecektir.''

Açıklamada üreticilerin mağdur olmamaları için kayıt ve küpeleme çalışmalarına gereken hassasiyeti göstermeleri gerektiği kaydedildi.