Calgon'dan kireç aldatmacası

Calgon'dan kireç aldatmacası
Ürün kutusunda 1000 gram yazan Calgon Kireç Önleyiciler 600 ile 800 gram çıktı. Mahkeme üretici firma Reckitt Benckiser hakkında dava açan bir vatandaşı haklı bularak kararı açıkladı.

"Calgon marka kireç önleyici / sökücü ürünün kutusunda 1000 gram yazıldığı halde yapılan inceleme ve tartılar sonucunda 660 ve 670 gram olduğu" iddiasıyla Adıyaman'ın Kahta ilçesinde yaşayan Tüketiciler Birliği Derneği Kahta Şubesi adına Mehmet Öztürk üretici firma olan Reckitt Benckiser şirketi aleyhinde dava açtı.

Öztürk mahkeyeme yaptığı açıklamada, "Türkiye genelinde satış rekorları kıran, her evde bulunan ve tanınmış bir firma tarafından bu hilenin yapılması, tüketicilerin haksız yere aldatılmasına yol açmakla birlikte, üretici firma gerçek piyasa değerinin yüzde 40'ından fazla haksız kazanç elde etmekte ve haksız yere zenginleşmektedir" dedi.

Kahta ilçesinde çok sayıda bu ürünün mevcut olduğunu tespit ettiklerini belirten Öztürk, tüketicilerin daha fazla mağdur olmaması ve haksız yere dolandırılmaması için mahkemeye başvuruda bulunduklarını, ürünün ivedilikle toplatılmasına ve üretimin yasaklanması için davayı açma gereği duyduklarını açıkladı.

Reckitt Benckiser firmasıysa savunmasında 80 koli kadar ürün paketinde eksik dolum yapıldığını kabul ederek hatanın farkedilmesinden sonra ürünlerin bloke edilmesi için kapsamlı bir çalışma yaptıklarını belirtti.

Dava sonuçlandı. Mahkeme, üretici firma Reckitt Benckiser'in haksız yere tüketiciyi zarara uğrattığı ve bu nedenle haksız kazanç elde ettiği gerekçesiyle ürünün üretiminin durdurulmasına, piyasada bulunan ürünlerin toplatılmasına karar verdi.