Çay 5 Para Etmez Oldu! Yaş Çay Fiyatı 1.10 Kuruşa Düştü

Çay 5 Para Etmez Oldu! Yaş Çay Fiyatı 1.10 Kuruşa Düştü
Çaykur’un günlük kontenjı 10 kg’lere kadar düşürmesini fırsat bilen özel sektör, yaş çay fiyatını 1.10 Kuruşa kadar düşürdü.

2. Sürgün yaş çay alımlarının devam ettiği Doğu Karadeniz Bölgesinde 210 bin yaş çay üreticisi ile 1 milyondan fazla insanın geçim kaynağı olan çay eski günlerini aratır oldu. Çaykur’un destekleme bedeli haricinde 1.77 kuruş taban fiyattan alımını gerçekleştirdiği 1 kilo yaş çay, özel sektör tarafından 1.10 kuruştan alınmaya başlandı.

Çaykur’un çayda uygulanan günlük kontenjanı 10 Kg.’a kadar düşürmesini fırsat bilen özel sektör, kilo fiyatına değişik seçenekler sunmaya başladı. 1 yıl vade ile yaş çayı üreticiden 1.40 kuruştan alan özel sektör temsilcileri peşin para ile çayın kilosunu 1.10 kuruştan almaya başladı.

Yaş çay üreticileri ise, Cumhurbaşkanının şehrinin Çaykur tarafından cezalandırıldığını ve yapılanın düpedüz fırsatçılık olduğunu ifade ederek, yetkililerden Çaykur’un kontenjanı yükseltmesini ve özel sektöre fırsat vermemesi talebinde bulundu.

Hatırlanacağı üzere 2016 yaş çay sezonu öncesi Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, bu sezon çay stokları dolayısıyla çayın düşük fiyatlarda alınabileceğini ifade ederek, 2015 yılında rekoltenin yüksek olması özel sektör çay işletmelerinin 2016 yaş çay alım sezonuna kuru çay stoku ile girmelerine neden olacağını kaydetmiş ve "Şu anki verilere bakıldığında özel sektör işletmelerinin 2016 yılında sezona kuru çay stoku ile gireceği görülüyor. Bu da kuru çay üreticilerinin çay almakta nazlı davranmalarına neden olabilir. Yaş ve kuru çay fiyatları düşebilir. Geçtiğimiz yıl yapılan çalışmalar ile yaş ve kuru çay fiyatlarının belli bir oranın altına düşmesi önlenmişti. Fiyatların belli seviyelerin altına düşmemesi gerekiyor" diye konuşmuştu.

İLGİLİ HABERİMİZ

Yaş Çayda Büyük Tehlike! Yaş Çay Fiyatları Düşebilir