Çay Başlamadan Uygulanan Kontejana Üreticilerden Tepki

Çay Başlamadan Uygulanan Kontejana Üreticilerden Tepki
Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, önceki gün ÇAYKUR'un 2. sürgün kotasını 450 kg olarak belirlediği ve kontejan Randevusuz dekara 50 kilo olarak alımlara başlamasına tepki gösterdi

Kampanyanın erken açılmasının sevindirici olduğunu belirten Mavi, ilk günden dekar başına 50 kilo olmasının şaşırtıcı olduğunu ve üreticiyi mağdur edeceğini söyledi.

Mavi, Özel sektörün istediği gibi bir kota açıklandığını ifade ederken, özel sektör 2.sürgünde alabildiği kadar çay alacağını, kotanın düşük olması ve rekoltenin yüzde 20 artması ile özel sektöre muhtaç bırakılarak mağduriyet yaşanacağını ve bununda yaş çay alım fiyatını düşüreceğini belirtti.

Çaykur’un alımyerine gelen çayın evsafına bakması, kaliteli düzgün toplanan çayın kota uygulanarak alınmasının mantıksız, merkezde çayın toplanacak olgunluğa gelmemesine rağmen uygulanan kontejan politikasının mağduriyet yaratacağını ifade etti. 

Yaş çay üreticileri ise, ilk günden uygulanan kontejana tepki gösteriyor. Kotanın 450 veya 600 olmasının çök önemli olmadığını, ilk günden uygulanan kontejan ile fırsatçılık yapan özel sektörün insafına bırakıldıklarını söyledi. Özel sektörün alımyerlerini açmadığını ve çay toplamak istedikleri halde kontejan dolayısı çay toplayamadıkları belirten üreticiler haber portalımıza tepkilerini dile getirdi.

Öte yandan kampanyanın kontenjan ile açılmasına rağmen fabrikaların tamamının açılmadığı ve çayların nöbetçi fabrikalarda işlenmek üzere nakledildiği öğrenildi